Vés al contingut

Charles Le Brun

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaCharles Le Brun

Retrat del pintor Charles Le Brun fet per Nicolas de Largillière entre 1683 et 1686 (Paris, Museu del Louvre) (dècada del 1680) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 febrer 1619 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort12 febrer 1690 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSaint-Nicolas-du-Chardonnet (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Primer pintor del Rei
1664 – 1690 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Versalles
París
Roma Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, artista gràfic, gravador, dibuixant projectista, dissenyador, arquitecte, decorador, artista visual Modifica el valor a Wikidata
OcupadorGobelins
Garde-Meuble de la Couronne (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereRetrat, retrat pictòric, pintura d'història i pintura religiosa Modifica el valor a Wikidata
MovimentClassicisme i barroc Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsFrançois Perrier, Simon Vouet i Nicolas Poussin Modifica el valor a Wikidata
AlumnesJoseph Vivien, Nicolas Bertin, Louis de, II Silvestre, Gabriel Revel i François Verdier Modifica el valor a Wikidata
MecenesNicolas Fouquet
Pierre Séguier
Lluís XIV de França Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
GermansGabriel Le Brun Modifica el valor a Wikidata

Descrit per la fontEl gran teatre dels pintors i pintores de les Disset Províncies dels Països Baixos, (sec:Charles Le Brun)
Teutsche Academie der Edlen Bau- Bild- und Mahlerey-Künste (en) Tradueix, (sec:Le Brun, Charles, 369)
The Lives of Dutch painters and paintresses (en) Tradueix, (sec:Le Brun, V4, pag. 8) Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 555f758c-b66c-4188-aeb0-ab9915ebf9aa Discogs: 4083743 Modifica els identificadors a Wikidata

Charles Le Brun (París, 24 de febrer de 1619 - ibídem, 22 de febrer de 1690) fou un pintor i decorador francès del segle xvii, conegut especialment per la decoració del Palau de Versalles i la famosa Galeria dels Miralls.[1]

Als 11 anys el canceller Pierre Séguier el confià al taller del mestre Simon Vouet, de qui aprendrà l'ofici ajudat per François Perrier. El 1642 viatja a Itàlia amb Nicolas Poussin, on passaran quatre anys gràcies a l'ajuda financera del canceller. A la tornada a París, el superintendent de les finances del rei, Nicolas Fouquet, li demana que treballi per a la decoració del seu castell de Vaux-le-Vicomte. El 1648, sota la regència d'Anna d'Àustria, aconsegueix la fundació de l'Académie Royale de Peinture et de Sculpture, conjuntament amb el també pintor Philippe de Champaigne.

Després de la mort de Mazzarino i la caiguda en desgràcia de Jean Fouquet, Charles Le Brun és apropat a la cort del Rei Sol de la mà de Jean-Baptiste Colbert. Les pintures que va fer per a l'entrada triomfal de Lluís XIV a París el 1660 van servir-li per atraure l'atenció del monarca, fins al punt d'ennoblir-lo i de nomenar-lo el 1663 «Primer pintor del Rei» amb una pensió de 12.000 lliures. Aquell mateix any Colbert el nomena director de l'Académie Royale amb l'encàrrec de reorganitzar-la. El 1666, fundaran conjuntament l'Acadèmia de França a Roma. Responsable de la decoració interior del palau de Versalles, té sota les seves ordres diverses desenes d'artistes i d'artesans. Durant tot aquest temps treballa també per a altres personalitats.

A la mort de Colbert, fou succeït pel seu enemic, François Michel Le Tellier, marquès de Louvois. El marquès no va mostrar cap mena de favor cap a Le Brun, qui, malgrat que seguia rebent el suport del rei, va sentir un canvi amarg en la seva posició. Això va contribuir a la malaltia que el va dur a la mort el 1690, a la seva mansió privada de París. Va ser inhumat a l'església de Saint-Nicolas-du-Chardonnet.

Referències

[modifica]
  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.26. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 

Bibliografia

[modifica]
  • Michel Gareau, Charles LeBrun First Painter To King Louis XIV, Abrams NY, 1992
  • Morel d'Arleux, Louis-Marie-Joseph, Dissertation sur un traité de Charles Le Brun concernant le rapport de la physionomie humaine avec celle des animaux (1827)
  • Pinault-Sorensen, Madeleine, De la Physionomie Humaine et Animale: Dessins de Charles Le Brun gravés pour la Chalcographie du Musée Napoleon en 1806, Musée du Louvre, (2000) (ISBN 2-7118-4094-8)

Enllaços externs

[modifica]
  • (francès) CharlesLeBrun.com