Cimera Iberoamericana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentCimera Iberoamericana
Tipuscimera
esdeveniment recurrent Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcumbresiberoamericanas.com Modifica el valor a Wikidata
La Cimera Iberoamericana, a Santiago de Xile, al novembre del 2007

Les Cimeres Iberoamericanes de Caps d'Estat i de Govern són les reunions anuals dels Caps d'Estat i Govern de l'Argentina, Bolívia, Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Xile, Equador, El Salvador, Espanya, Guatemala, Hondures, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Paraguai, Perú, Portugal, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela iniciades en 1991.[1] Des de 2004, també s'hi va afegir Andorra.2019[cal citació]

És el fòrum polític més important dels països iberoamericans. Ha ajudat a la projecció d'aquests països a nivell mundial, ha promogut diversos programes de cooperació (Programa de Beques Mutis, Televisió Educativa Iberoamericana, Cooperació Científica i Tecnològica (CYTED) i altres) i en la Cimera de Madrid (1992) es creà el Fons per al Desenvolupament dels Pobles Indígenes d'Amèrica Llatina i el Carib.[2]

Segons els seus estatuts, els seus objectius són promoure la cooperació i el desenvolupament entre els països iberoamericans.

Cimeres Iberoamericanes[modifica]

Temes[modifica]

Excepte en les primeres Cimeres, totes han girat sobre un tema. En la III cimera s'acordà que des d'aquella cimera se centraria en un tema.[2] En finalitzar les deliberacions es redacta una declaració, el document final, amb una declaració de principis respecte al tema tractat i al qual s'afegeix els importants acords pactats pels països durant la Cimera.

Els documents finals estan resumits en articles i es poden consultar des de la pàgina comuna de les Cimeres Iberoamericanes.

A continuació segueixen per a cada any el títol de les declaracions o, si no n'hi ha, el del llibre oficial.

Dates[modifica]

Els Caps d'Estat i de Govern de cada país es reuneixen cada any en un lloc concertat:

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Pérez de Lama, Ernesto (dir.). Manual del Estado Español 1999. Madrid: LAMA, 1998. ISBN 84-930048-0-4. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cimera Iberoamericana