Clàudia Pons Moll

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaClàudia Pons Moll
Biografia
Naixement1975 Modifica el valor a Wikidata (45/46 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciófilòloga Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Clàudia Pons Moll (Barcelona, 1975), lingüista i filòloga catalana, professora de la Universitat de Barcelona. Especialitzada en fonologia, lingüística teòrica i variació lingüística del català i d'altres llengües romàniques, i en ensenyament de català.

Doctora en Filologia Catalana (2004) per la Universitat de Barcelona amb la tesi doctoral «Els contactes consonàntics en balear. Descripció i anàlisi», la qual va quedar finalista (amb menció honorífica) del Premi Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona a tesis doctorals (edició 2006). Les tasques d'investigació que ha dut a terme se centren en la fonologia, la morfofonologia, la variació lingüística i la lingüística teòrica, i les tasques de docència se centren en les mateixes disciplines, i també en l'ensenyament de la normativa del català, la redacció i l'anàlisi de textos escrits en català, i la producció de textos orals en català. Actualment, és professora agregada al Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona, després d'un període en què ha estat professora titular interina (2012-2015).

Durant el període 2008-2010, va ser beneficiària d'un contracte d'investigació Juan de la Cierva per dur a terme un projecte de recerca sobre la fonologia de les llengües romàniques, adscrit al projecte «Microvariació: trets sintàctics i morfofonològics» (MICINN-UAB; IP: Carme Picallo). Des del 1999, és membre del Grup d'Estudi de la Variació Dialectal, amb adscripció a diferents projectes de recerca (IP: Maria-Rosa Lloret), i del 2008 al 2011 també ha format part de diferents projectes coordinats des de la UAB.

Juntament amb Maria-Rosa Lloret, és investigadora principal (IP2) del projecte Fenómenos de interfaz fonética-fonología-morfología desde la perspectiva de la variación lingüística. És membre del Grup d'Estudi de la Variació (Generalitat de Catalunya; IP: Lluís Payrató) i col·laboradora externa del Centre de Lingüística Teòrica (UAB).

Juntament amb Josefina Carrera, és la directora del projecte «Els sons del català», que té un vessant docent (GenCat-UB-UAB-UdL-URV; 2008MQD00189, IP: Joan Solà; 2010MQD00193, IP: Clàudia Pons-Moll) i un vessant de recerca. El projecte va ser premiat mitjançant el programa RecerCAIXA (RecerCaixa 2011; IP: Clàudia Pons-Moll) (http://www.ub.edu/sonscatala/). També és membre del grup d'innovació docent FONCAT i col·laboradora externa del grup Gramàtica Orientada a les Competències.

Ha presentat els resultats de la seva recerca en en revistes, llibres, sèries i actes de congressos, molts dels quals de caràcter internacional (Linguistic Inquiry, Phonology, Probus, Caplletra, Studies in Language, Catalan Journal of Linguistics, Acta Linguistica Hungarica, Romance Languages and Linguistic Theory, Prosodies. With Special Reference to Iberian Languages, Estudis Romànics, Catalan Review, Zeitschrift für Katalanistik, Symposia Philologica, Randa, Llengua & Literatura, Estudios Catalanes, Revista de Linguistica Occitana, Proceedings of ConSole X, Proceedings of NELS, etc.), i en diferents congressos de prestigi internacional (OCP, Manchester Phonology Meeting, NELS, ConSole, Going Romance, LSRL, GLOW Colloquium, Phonetics and Phonology in Iberia, North American Phonology Conference, Conference on Manner Alternations in Phonology, LabPhon, International Morphology Meeting, Decembrettes, Colloquium on Generative Grammar, Cuny Phonology Forum, etc.).

Ha publicat el llibre La teoria de l'optimitat. Una introducció aplicada al català de les Illes Balears. Juntament amb Maria-Rosa Lloret, s'ha encarregat de l'edició dels llibres Lingüística i gramàtiques, Noves aproximacions a la fonologia i la morfologia del català. Volum d'homenatge a Max W. Wheeler; juntament amb Maria-Rosa Lloret i Eva Bosch, de l'edició del llibre Clàssics d'ahir i d'avui en la gramàtica del català; juntament amb Josefina Carrera, del llibre Aplicacions de la fonètica; juntament amb Josefina Carrera i Jesús Bach, de l'edició del llibre L'ensenyament de la pronunciació del català. Eines, recursos, estratègies i experiències (Graó); juntament amb Josefina Carrera, Jesús Bach i Leia Jiménez, del llibre Eines per a l'aprenentatge del català com a L2 i LE (Graó), i ha col·laborat amb Joaquim Viaplana en l'edició d'un llibre monogràfic sobre textos del balear.

Ha col·laborat també en la correcció i la compleció de les parts de fonologia i de morfologia de la Gramàtica de la llengua catalana (IEC) (coordinada per [Joan Solà], Gemma Rigau i Manel Pérez Saldanya). Juntament amb Joan Mascaró, ha guanyat el Premi d'Investigació Cultural Francesc de Borja Moll (convocat per l'Institut Menorquí d'Estudis i l'Ajuntament de Ciutadella) pel projecte d'investigació «Estudi gramatical del català de Menorca».

Ha assistit a dues escoles d'estiu organitzades per la Linguistic Society of America (1999: University of Illinois at Urbana-Champaigne; 2005: Massachusetts Institute of Technology / Harvard University) i a l'escola d'estiu CreteLing (2019), i he fet una estada de recerca com a visiting scholar al Department of Linguistics at UMass, Amherst, durant el període gener-maig 2010, sota la supervisió de John J. McCarthy i amb un ajut José Castillejo (estades de mobilitat de joves doctors). També ha estat visting scholar a la Universitat de Freiburg (tardor dels anys 2007-2013), a la University College London (primavera 2014), a la University of Washington in Saint Louis (tardor 2016) i a la Universidad de Buenos Aires (febrer del 2019), on ha impartit, respectivament, classes sobre teoria de l'optimitat, representacions subjacents, estructura sil·làbica i sonicitat, i sobre models fonològics basats en restriccions aplicats a les llengües romàniques.

Ha col·laborat com a correctora al Grup 62 (període 1997-2005), per a la qual va corregir més d'un centenar de llibres, i ha impartit classes de català en diferents institucions (Nivell K a l'Associació de Mestres Rosa Sensat i nivells C i D als Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona, períodes 2004-2008; 2010-2012).

Referències[modifica]