Vés al contingut

Coalició electoral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Coalició electoral és una agrupació de partits polítics diferents amb l'objectiu de presentar una candidatura única en un procés electoral, bé sigui en tot el territori de la regió, nació o àrea política, bé en zones determinades.[1] Les coalicions electorals van més enllà que els "preacords electorals", ja que amb la unió oficial de diverses formacions pretenen obtenir un millor resultat per una doble via: en primer lloc, mostrant a l'electorat la capacitat d'agrupar entorn d'un candidat o programa comú, els diferents parers; segon, adquirint avantatges dels sistemes electorals (majoritaris o proporcionals) al temps de l'adjudicació d'escons o altres llocs a escollir. Es pretén aconseguir així que els vots dirigits a grups minoritaris que, per separat, no podrien obtenir representació política, se sumen a uns altres.[2][3]

El règim jurídic de les coalicions electorals varia segons els països. En la majoria, en el període anterior al procés electoral, se'ls exigeix, per poder concórrer a la convocatòria amb candidatura pròpia, el lliurament, per part de les diferents direccions dels partits polítics, dels acords pels quals formalitzen la unió i s'inscriuen en un registre creat a aquest efecte davant l'òrgan de l'administració pública designat o l'òrgan electoral judicial. En aquest document ha de constar a més el nom de la coalició, el símbol i les sigles, els grups polítics que la integren i les eleccions a les quals pretenen concórrer.

Segons les diferents legislacions, les limitacions per a la creació de coalicions electorals varien. En uns països s'exigeix que el partit polític que s'integri en la coalició no pugui concórrer a la mateixa convocatòria amb les seves pròpies sigles, encara en circumscripcions o districtes electorals on la coalició no es presenti.

Coalicions electorals dels Països Catalans[modifica]

Actuals[modifica]

Històriques[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Poţincu, Cristian «Ethical Aspects Related to the Political Marketing» (en anglès). Annals of the University of Oradea, Economic Science Series, 17, 4, 2008, pàg. 1118-1123. Arxivat de l'original el 31 d'agost de 2014 [Consulta: 20 maig 2014]. Arxivat 2014-08-31 a Wayback Machine.
  2. Axelrod, Robert «[https://archive.org/details/sim_american-political-science-review_1972-03_66_1/page/11 Where the Votes Come From: An Analysis of Electoral Coalitions: 1952-1968]» (en anglès). American Political Science Review, 66, 1, 1972, pàg. 11-20.
  3. Leege, David C., Kenneth D. Wald, Paul D. Mueller, and Brian S. Krueger. [http://www.clas.ufl.edu/users/kenwald/pos6292/pcd.pdf The Politics of Cultural Differences: Social Change and Voter Mobilization Strategies in the Post-New Deal Period] (en anglès). Princeton: Princeton University Press, 2001.