Comerç triangular

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Comerç triangular atlàntic.

El comerç triangular era una ruta comercial establerta a l'Oceà Atlàntic des del segle XVI fins al XIX, i que per tant pot considerar-se un fenomen històric de llarga durada. Involucrava tres continents i la seva ruta formava una mena de triangle entre Europa, África i América.

Començava amb la sortida d'Europa Occidental (Portugal, Espanya, França, Anglaterra o Holanda) amb manufactures o subministraments de tota classe. Es recalava en la costa occidental d'Àfrica (entre els rius Senegal i Congo), amb centre en la zona genèricament coneguda com a Guinea, on alguns productes (de vegades cridats quincalla: cascavells, comptes de colors, teles de baixa qualitat) podien servir per a l'intercanvi. El producte que es carregava eren esclaus afircanos, el comerç dels quals i subministrament (contínues guerres) era incentivat per les elits i els comerciants locals. La següent escala eren les illes de les Antilles o la costa americana, on els esclaus i la major part de les mercaderies europees eren venuts, i es carregaven productes colonials (sucre, tabac, cacau) i metalls preciosos de tornada a Europa.

La possibilitat tècnica d'aquesta ruta es basava en la circulació cel·lular de corrents oceànics i vents entorn de l'anticicló de les Açores (vents alisis, corrent del Golf).

L'establiment d'aquesta ruta només va ser possible després dels descobriments geogràfics de finals del segle XV, que van obrir les rutes atlàntiques als vaixells europeus.

El manteniment d'aquesta relació comercial va tenir unes conseqüències transcendentals per al desenvolupament econòmic diferencial de les tres zones afectades, perquè és un exemple clar de comerç colonial, en el qual la metròpoli es veu beneficiada pel valor afegit de la seva producció industrial i la colonial estigui subjecta formalment o no al mecanisme cridat pacte colonial, funciona com un mercat captiu. Especialment perjudicial va ser l'esclavitud per a Àfrica, sumint-la en diversos segles d'endarreriment econòmic i desorganització política que van continuar amb la colonització formal en l'anomenat Repartiment d'Àfrica del segle XIX una vegada abolida internacionalment la tractat d'esclaus, i no es va remeiar amb la independència en el segle XX.

Enllaços externs[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Comerç triangular Modifica l'enllaç a Wikidata