Comuna (terres comunals)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una comuna, a Mallorca, és un terreny pertanyent a tots els veïns d'una població.[1] Sovint es localitza a zones marginals de boscs i prats. Segons la forma en la qual es duia la seva administració es diferenciava entre la comuna de bé de propis i la de bé comunal.[2] La comuna de bé de propis, propietat de la universitat (municipi), feia servir els beneficis obtinguts de la seva gestió per a cobrir les despeses dels serveis municipals. La de bé comunal es destinava tan sols a l'aprofitament directe, personal i gratuït dels terrenys pels habitadors de la universitat.

La implantació d'aquests terrenys comuns o 'comunes' a Mallorca va ser molt generalitzada des del segle xiii i, en alguns casos, els terrenys comuns podrien tenir fins i tot orígens precatalans. Tot i que les comunes eren en general terrenys a l'abast dels habitants de les viles, la gestió corresponia al consell de la universitat. Aquesta circumstància en determinà en molts de casos l'alienació per fer front a les necessitats financeres de les viles i posteriorment la rompuda de la garriga per a guanyar noves terres de conreu. En altres casos la universitat de la vila arrendava l'ús de les comunes, dividides en sorts, per a obtenir-ne unes rendes.[3]

A més de terrenys ocupats per boscos i garrigues (utilitzats per a l'obtenció de llenya, caça i pastures), hi havia pous comuns (obtenció d'aigua per persones i bestiars), eres comunes (per a batre els cereals) i quintanes comunes (espais per a guardar el bestiar, sobretot el de pas que utilitzava les vies de transhumància interior de l'illa). A més de les comunes que han perviscut com a tals després de sobreviure als processos de desamortització del segle xix (Bunyola, Lloret), altres han restat vives tan sols a la toponímia.

Comunes de Mallorca[modifica]

Les comunes documentades o vives com a topònims són: Alaró, Alcúdia, Algaida, Andratx, Artà, Bunyola, Búger, Caimari, Campanet, Campos, Escorca, Fornalutx, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Santa Margalida, Santa Maria del Camí, Son Cervera, Ses Salines i Selva.

Referències[modifica]

  1. cast. alijar, monte comunal. La propietat dita la Mola qui serveix per comunes dels habitadors de la dita vila (1684).Alcover, Antoni M.; Moll, Francesc de B. «Comuna». A: Diccionari català-valencià-balear. Palma: Moll, 1930-1962. ISBN 8427300255. 
  2. «Comuna». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 4. Palma: Promomallorca, p. 14. ISBN 84-8661702-2. 
  3. En el s. XVII la vila de Santa Maria del Camí donava 5 lliures, procedents de la renda de les Comunes, als pares que en tenien necessitat, pel casament de les seves filles

Vegeu també[modifica]