Nova Rússia (confederació)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Confederació de Nova Rússia)
Plantilla:Infotaula geografia políticaNova Rússia
Конфедеративная республика Новороссия (ru)
Конфедеративна республіка Новоросія (uk) Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 50° N, 40° E / 50°N,40°E / 50; 40
CapitalDonetsk
Luhansk Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població3.000.000 Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialrus
ucraïnès Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia Ortodoxa Russa[1]
Dades històriques
Anterior
Creació24 maig 2014 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució18 maig 2015 Modifica el valor a Wikidata
SegüentRepública Popular de Donetsk i República Popular de Luhansk Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governconfederació Modifica el valor a Wikidata
• Cap d'estatOleg Tsariov Modifica el valor a Wikidata
Monedaruble rus Modifica el valor a Wikidata

La República Confederada de Nova Rússia (en rus: Конфедеративная республика Новороссия, Konfederatívnaia respúblika Novoróssiya), conegut simplement com a Nova Rússia fou una unió confederada que incloïa les no reconegudes repúbliques populars de Donetsk i Luhansk.[2] La unió va existir des del 24 de maig de 2014[3][4] fins al 18 de maig de 2015.

El nom de la confederació suposa l'herència de la regió històrica amb el mateix nom de l'antic Imperi Rus, dins de la qual hi entrava també la major part de Donbàs.[5]

26 de juny de 2014 com a President del Parlament de la Unió de les Repúbliques Populars fou escollit Oleg Tsariov.[6] 15 de juliol el parlament de la unió de RPD i RPL va posar el nom "Nova Rússia" al país acabat de formar.

18 de maig de 2015 el secretari de relacions exteriors de la RPD Aleksandr Kofman digué, que el «projecte Nova Rússia» s'ha suspès per temps indefinit.[7][8][9] Una declaració semblant va fer el president del parlament de Nova Rússia Oleg Tsariov, diguent que el projecte s'ha «congelat» amb el motiu que la creació de Nova Rússia no està prevista pel protocol de Minsk, que signaren les autoritats de RPD i RPL amb Ucraïna,[8][10] però que pot ser reprès en el cas que les autoritats ucraïneses no compleixin les condicions del protocol de Minsk.[11]

Etimologia[modifica]

Nova Rússia fou una regió històrica de la costa nord del Mar Negre, que fou adhesionada a l'Imperi Rus com a resultat de les guerres russoturques durant la segona meitat del segle xviii. Nova Rússia incloïa les gubèrnies de Kherson, Iekaterinoslav, Tàurida i Bessaràbia. El terme Nova Rússia s'utilitzava fins als principis del segle xx, i es deixà d'utilitzar des de la Revolució d'Octubre de 1917,[12] a causa que els territoris de Nova Rússia es van dividir entre Ucraïna i Rússia.

Al segle xxi sobre el terme "Nova Rússia" va recordar el president de la Federació Russa Vladímir Putin durant la translació en línia (прямой линии) amb els ciutadans el 17 d'abril de 2014, dient: Utilitzant la terminologia de l'Imperi Rus, jo vull dir, que això no és Ucraïna, sinó Nova Rússia. Les ciutats de Khàrkiv, Kherson, Nikolàiev i Odessa en temps tsaristes no eren part d'Ucraïna, i es van remetre a ella més tard. Per què es va fer això, no ho sé.[13]

Al mateix temps, una part del territori de l'actual Donbàs no tenia res a veure amb la Nova Rússia històrica (formava part del territori de Voisko del Don i de Slobojànxina).[14] D'aquesta manera, la paraula «Nova Rússia» que és aplicada a la Unió de les Repúbliques Populars, és més aviat un ocasionalisme (un paraula formada incorrectament, adjuntant dues paraules existents, com a resultat d'una altra paraula que sí que existeix), format de la frase "Rússia Nova".[15]

Història[modifica]

Amb la revolució de l'EuroMaidan (2013) i la destitució de Víktor Ianukòvitx, les regions de l'est, de majoria russoparlant comencen a sentir-se incòmodes davant l'europeïsme que propugna el moviment. L'abril de 2014 s'autoproclamen les repúbliques populars de Donetsk i Luhansk, i el maig del mateix any són ratificades via un referèndum. La consulta es va fer sense garanties democràtiques segons les constatacions dels periodistes internacionals[16] i en "un clima de por, violència i d'anarquia que van allunyar molta gent de les meses electorals" segons el president de l'OSCE, Ranko Krivokapic,[17] i els seus resultats no van tenir cap reconeixement internacional de la UE,[18] dels Estats Units[19] i de cap Estat membre de l'Organització de les Nacions Unides, ni tan sols de la Federació de Rússia.[20]

Després d'haver iniciat les negociacions l'endemà mateix del referèndum,[21] el 24 de maig s'acorda la confederació de les dues repúbliques populars. Segons Gubarev, governador del poble de la RP de Donetsk, Nova Rússia també inclou les províncies de Khàrkiv, Kherson, Dnipropetrovsk, Mikolaiv, Odessa i Zaporíjia, encara que les capitals d'aquestes no estan sota el seu control.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nova Rússia
  1. «Welcome to New Russia | Ukrainian Policy», 08-06-2014. Arxivat de l'original el 2014-06-08. [Consulta: 2 març 2022].
  2. [enllaç sense format] http://www.mk.ru/politics/2014/05/24/dnr-i-lnr-sozdali-novoe-gosudarstvo-novorossiyu.html ДНР и ЛНР объединились в Новороссию и ждут Харьков (RPD i RPL han fet la unió dintre de Nova Rússia i esperen a Khàrkov)
  3. ДНР и ЛНР создали новое государство Новороссию — Политика, СНГ — МК
  4. Павел Губарев: Донецкая и Луганская республики объединились в Новороссию
  5. «Царев предложил отметить 250-летие Новороссии». Lenta.ru. [Consulta: 2 juliol 2014].
  6. «S'ha aprovat la constitució de la unió de RPD i RPL».
  7. «Глава МИД ДНР: проект "Новороссия" закрыт на время - мы не имеем права навязывать Харькову, Запорожью, Одессе свое мнение».
  8. 8,0 8,1 «Проект «Новороссия» закрыт».
  9. «Глава МИД ДНР: Проект «Новороссия» закрыт на какое-то время».
  10. «Олег Царев: Новороссии пока не быть из-за Минских соглашений».
  11. «Олег Царев назвал условия возобновления проекта «Новороссия»».
  12. «НОВОРОСІЙСЬКИЙ КРАЙ, Новоросія».
  13. «Institut d'història RAN reneix el terme "Nova Rússia"».
  14. Исторические сочинения о Малороссии и малороссиянах[Enllaç no actiu]
  15. «Novorossia - Rússia Nova».
  16. «Le référendum à l'Est de l'Ukraine est une « farce criminelle », selon Kiev» (en francès). Le Monde, 11-05-2014. [Consulta: 31 juliol 2015].
  17. «OSCE PA President calls for cancellation of “absurd” referendums in eastern Ukraine» (en anglès). OSCE, 10-05-2014. [Consulta: 31 juliol 2015].
  18. «Ukraine: l'UE ne reconnait pas le référendum» (en francès). I24news, 11-05-2014. [Consulta: 31 juliol 2015].
  19. «UKRAINE. La "République de Donetsk" réclame son rattachement à la Russie» (en francès). Nouvel Observateur, 12-05-2014. [Consulta: 31 juliol 2015].
  20. «Le Kremlin évite tout triomphalisme après le référendum dans l'est de l'Ukraine» (en francès). Le Figaro, 12-05-2014. [Consulta: 31 juliol 2015].
  21. Donetsk i Lugansk negocien la possible unificació Nació Digital