Monestir de les Coves de Kíiv

(S'ha redirigit des de: Conjunt monàstic de Kíevo-Petxersk)
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Kíiv, Catedral de Santa Sofia i el Monestir de les Coves de Kíiv
Imatge
Conjunt monàstic amb el riu al fons
Nom en la llengua original(uk) Києво-Печерська лавра Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusOrthodox monastery‎ (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Part deCatedral de Santa Sofia de Kíiv i altres edificis monàstics Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteTeodosi de Kíev Modifica el valor a Wikidata
Construcció1051 Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
2023 llista del Patrimoni de la Humanitat en perill Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura barroca ucraïnesa Modifica el valor a Wikidata
Superfície29 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaKíiv (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
Map
 50° 25′ 56″ N, 30° 33′ 44″ E / 50.4322°N,30.5622°E / 50.4322; 30.5622
Format perGreat Lavra Bell Tower (en) Tradueix
Church of the Exaltation of the Holy Cross (en) Tradueix
Dormition Cathedral (en) Tradueix
Conception of St. Anne Church (en) Tradueix
Nativity of the Theotokos Church (en) Tradueix
Church of the Resurrection (en) Tradueix
St. Nicholas Church (en) Tradueix
Bell Tower of Far-Off caves, Kyiv Pechersk Lavra (en) Tradueix
Church of the Life-Giving Spring (en) Tradueix
Gate Church of the Trinity (en) Tradueix
Refectory Church (en) Tradueix
All Saints Church (en) Tradueix
Near Caves (en) Tradueix
Pechersk Lavra fortification (en) Tradueix
Església del Salvador a Berestove
Bell Tower of Near caves, Kyiv Pechersk Lavra (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
TipusPatrimoni cultural
Data1990 (14a Sessió), Criteris PH: (i), (ii), (iii) i (iv) Modifica el valor a Wikidata
En perill2023 Modifica el valor a Wikidata
Identificador527-002
Activitat
Diòcesieparquia de Kíiv Modifica el valor a Wikidata
Religiócristianisme ortodox i Església Ortodoxa d'Ucraïna Modifica el valor a Wikidata
FundadorAntoni de Pečersk Modifica el valor a Wikidata
Lloc weblavra.ua Modifica el valor a Wikidata

El Monestir de les Coves de Kíiv (nom original (ucraïnès): Ки́єво-Пече́рська ла́вра, transcrit Kíevo-Petxerska lavra; nom en rus: Ки́ево-Пече́рская ла́вра, Kíevo-Petxérskaia lavra) és un històric monestir cristià ortodox de Kíiv, Ucraïna. Des de la seva fundació, com a monestir excavat a la roca el 1015, la Lavra ha estat un centre per excel·lència de l'església ortodoxa a Europa, juntament amb la Catedral de Santa Sofia, que s'inscriu com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.[1] Va ser nomenada una de les set meravelles d'Ucraïna el 21 d'agost del 2007, basat en el vot dels experts i de la comunitat d'Internet.

En l'actualitat, la jurisdicció sobre el lloc es divideix entre el museu de l'Estat, la Reserva Nacional Historicocultural del Monestir de les Coves de Kíiv i l'Església ortodoxa d'Ucraïna, ja que el monestir serveix de seu d'aquesta Església i residència del seu cap, el Metropolità Volodýmyr (Víctor Sabodan).

Etimologia i altres noms[modifica]

La paraula petxera significa cova. La paraula lavra s'utilitza per a descriure els monestirs d'alt rang d'homes entre els monjos de l'Església ortodoxa Oriental. Per tant, el nom del monestir es pot traduir com a Monestir de la Cova de Kíiv o Monestir de les Coves de Kíiv.

El nom oficial d'aquest conjunt a la pàgina de la UNESCO en anglès i en francès és Kiev-Pechersk Lavra i la laure de Kievo-Petchersk, respectivament. En tots dos casos, el nom original ha perdut la a final de la forma femenina de l'adjectiu petxerska (de la cova o de les coves), que descriu el substantiu femení lavra (monestir), potser per referència al districte històric de Kíiv anomenat Petxersk (Печерськ), precisament en honor de la Lavra en qüestió. En català, podem dir conjunt monàstic de Kýievo-Petxerska Lavra, conjunt monàstic de Kíiv-Petxersk, o traduir-ho directament com Monestir de les Coves de Kíiv.

La reconstrucció de la Catedral de la Dormició, fotografia del 2005.

Fundació i història primerenca[modifica]

Segons les Primeres Cròniques o cròniques de Néstor, al segle xi, sant Antoni de Kíiv, un monjo de l'Església ortodoxa Grega del Monestir d'Esfigmenu al mont Atos, originari de Liubech del Principat de Txerníhiv, va tornar al Principat de Kíev o Rus de Kíev i es va establir a Kíiv com un missioner de la tradició monàstica del Principat de Rus de Kíev. Va triar un cova al mont Berestov que mirava al riu Dnièper i una comunitat de deixebles aviat hi va créixer. Knez Iziàslav I de Kíev va cedir tota la muntanya als monjos d'Antonite, que van fundar un monestir construït pels arquitectes de Constantinoble.

vista del gran campanar de la Lavra, amb els seus quatre nivells, de 2005.
Prop de les Coves de la Lavra de Kíev. Esbós de l'artista neerlandès Abraham van Westerveldt realitzat en 1651.

Edificis i estructures[modifica]

El Monestir de les Coves de Kíiv conté nombrosos monuments arquitectònics, que van des dels campanars a les catedrals, a sistemes subterranis de coves i fortes pedres a les muralles. Les principals atraccions de la Lavra inclouen el Gran campanar Lavra, notable característica de l'horitzó de Kíiv, i la gran Catedral de l'Assumpció, destruïda en la Segona Guerra Mundial, i totalment reconstruïda en els últims anys. Altres esglésies i catedrals de la Lavra inclouen: el refetor de l'església, l'Església de Tots Sants, l'Església del Salvador a Berestove, l'Església de l'Exaltació de la Creu, de l'Església de la Trinitat, l'Església de la Nativitat de la Verge, l'Església de la Concepció de santa Anna, i l'Església que dona la vida a la primavera. La Lavra també conté moltes altres construccions, entre aquestes: el Monestir de Sant Nicolau, l'Acadèmia Teològica de Kíev i el Seminari, i el Mur de Debosquette.

El Gran campanar de la lavra[modifica]

El gran campanar de la lavra és una de les característiques més notables de l'horitzó de Kíiv i un dels principals atractius de la lavra. Era el campanar més alt en el moment de la seva construcció, el 1731-1745, i va ser dissenyat per l'arquitecte Johann Gottfried Schädel. Es tracta d'una arquitectura neoclàssica i consta de 4 nivells, coronada per una cúpula daurada. La seva alçada total és de 96,5 metres.

Porta de l'Església de la Trinitat[modifica]

La porta de l'Església de la Trinitat es troba sobre les Santes Portes, que acullen l'entrada del monestir. Segons una llegenda, aquesta església va ser fundada pels Txerníhiv, i el príncep Sviatoslav. Va ser construïda sobre una antiga església de pedra.

Església del Salvador a Berestove[modifica]

Vista lateral de l'Església del Salvador a Berestove i el seu campanar, dissenyat per l'arquitecte Andrii Melenskyi en estil clàssic.

L'Església del Salvador a Berestove està situada al nord de la Lavra de les Coves de Kíiv. Va ser construïda al poble de Berestove a la tornada del segle xi, durant el regnat del príncep Vladímir Monòmac. Més tard, es va usar com a mausoleu de la dinastia Monomakh, incloent-hi també la tomba de Iuri Dolgoruki, el fundador de la dinastia de Moscòvia. No obstant trobar-se fora de les fortificacions de la lavra, l'Església del Salvador a Berestove és part del conjunt del Monestir de les Coves de Kíiv.

Coves[modifica]

Relíquia incorrupta del sant Ilià Muromets al Monestir de les Coves de Kíev.

El Monestir de les Coves de Kíiv comprèn un sistema molt complex de cavernes i estrets passadissos subterranis (d'1 a 1,5 metres d'ample i 2,2 metres a 2,5 m d'alt), juntament amb nombroses habitatges i capelles subterrànies. El 1051, el reverend sant Antoni de Kíev s'havia establert en una cova antiga en un dels turons que envolten el Monestir de les Coves de Kíiv. Aquesta cova, aparentment, va créixer amb nombroses addicions, inclosos els passadissos i una església, i és ara el que es coneix com a Les coves llunyanes. El 1057, Antoni es va traslladar a una cova prop de la Lavra alta, ara anomenada Les coves properes.

Els viatgers estrangers dels segles XVI i xvii havien escrit que les catacumbes de la lavra s'estenien en centenars de quilòmetres, i arribaven fins a Moscou i Nóvgorod, Kíiv, cosa que havia, aparentment, provocat el coneixement de les Coves de Kíev en tot el món.

Tombes[modifica]

Tomba de Piotr Stolýpin.

Durant l'era soviètica, els cossos momificats dels sants que estaven a les coves van quedar al descobert a causa de la indiferència o animadversió del règim envers la religió. No obstant això, després de la caiguda de la Unió Soviètica, els cossos estaven coberts amb un drap i fins avui romanen en el mateix estat. Fact | data = gener 2008.

Museu[modifica]

La lavra de Coves de Kíiv és també un dels majors museus d'Ucraïna. La part visitable comprèn els conjunts de les coves altes i les coves llunyanes, territoris de la lavra que acullen més de 100 relíquies arquitectòniques del passat. La col·lecció dins de les esglésies i les coves inclou articles de metalls preciosos, gravats, retrats de l'alt clergat i fotografies rares de la jerarquia de l'Església. L'exposició principal conté objectes dels segles XVI a principis del XX, que inclouen calzes, crucifixos, i tèxtils amb costura i brodat dels mestres d'Ucraïna. La resta de la col·lecció consta de peces de la Casa d'impressió de la Lavra i icones del taller de pintura del monestir. El museu també ofereix visites guiades de les catacombes, que contenen restes momificades de sants ortodoxos o de les seves relíquies.

Referències[modifica]

  1. Centre, UNESCO World Heritage. «Kyiv: Saint-Sophia Cathedral and Related Monastic Buildings, Kyiv-Pechersk Lavra» (en anglès). [Consulta: 18 febrer 2021].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Monestir de les Coves de Kíiv