Conurbació Elda-Petrer

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Conurbació Petrer-Elda
Mapa de la conurbació Petrer-Elda
Vista panoràmica de Petrer-Elda des d'el castell de Petrer.
Localització País Valencià
Coordenades geogràfiques 38° 29′ N, 0° 47′ O / 38.483°N,0.783°O / 38.483; -0.783Coord.: 38° 29′ N, 0° 47′ O / 38.483°N,0.783°O / 38.483; -0.783
Nuclis urbans 2 (Petrer i Elda)
Població 88.164 hab. (INE-2006)

La conurbació Petrer-Elda està situada a l'interior de la província d'Alacant (País Valencià). Composta per les ciutats de Petrer i Elda forma, amb 88.164 habitants, el 6é nucli de població del País Valencià i el 47é d'Espanya (dades de 2006).[1]

Història[modifica]

Si fins a l'any 1975 encara podia establir-se una línia divisòria aproximada, al ba­rri anomenat precisament la Frontera, a partir d'aquesta data la unió física dels dos municipis fou ja completa, i es va haver de crear una mancomunitat de servicis, denominada en l'actualitat, Mancomunitat Intermunicipal de la Vall del Vinalopó.

Això no obstant, malgrat el contacte entre dues poblacions, es produeix a elles una dualitat lingüística, ja que Petrer és de població de parla valenciana i Elda ho és de parla castellana. Existixen algunes possibles rivalitats entre les dues poblacions, que s'aferren a la llengua i cultura pròpies des de fa molt de temps.

Petrer, assentada en els primers contraforts de la muntanya de la Serra del Sit, tenia la seua expansió obligadament cap a Elda. Petrer fou part activa de la revolució industrial del calçat a la vall, progressant des de la producció artesana de l'espardenya, junt amb la de la terrisseria, abandonada per la dificultat de la rendibilitat.

Descripció[modifica]

La frontera entre Petrer i Elda s'ha estés aproximadament de nord a sud travessant el centre urbà de les dues poblacions. Tant és així que fins i tot existixen llars amb habitacions o dependències que estan dividides entre ambdúes poblacions, i contribuixen de manera proporcional a la superfície dels municipis en matèria d'impostos.

La fesonomia de la zona de la frontera és fruit dels tractats entre les alcaldies de Petrer i Elda al moment de la planificació urbana de les llars de la zona, d'una manera que fa continuïtat als carrers que travessen les poblacions. Existixen carrers que canvien de nom segons es passa d'un municipi a l'altre i altres que delimiten amb el seu camí els dos termes municipals, com ara l'Avinguda del Mediterrani. Però altres carrers o avingudes tenen el mateix nom i només canvien la numeració dels portals (com a l'Avinguda de Madrid), fet que fa que la frontera siga tan subtil que la gran majoria d'habitants de la zona no aconsegueixen delimitar la mateixa.

Demografia[modifica]

Evolució de la població de Petrer-Elda

Infraestructures[modifica]

Els principals centres comercials i d'oci o entreteniment es troben al terme municipal de Petrer, on destaquen el Centre Comercial "Bassa El Moro" i el Centre Comercial Carrefour-Vinalopó. Amb múltiples establiments de venda d'articles, bars, restaurants, sales de cinema, etc.

Entre les biblioteques destaquen: Les biblioteques Poeta Paco Mollà i Enric Amat de Petrer, aquesta última situada prop de la Frontera, i la biblioteca municipal d'Elda Alberto Navarro. A Elda també trobem la biblioteca José Capilla i la de la Fundació Paurides González.

Mitjans de transport[modifica]

Transport públic[modifica]

Autobusos
[2] La conurbació té un servei d'autobusos dividits en 3 línies amb l'empresa concessionària Subus.
  • L-1: Gasolinera Idella - Hospital Comarcal
  • L-2: Petrer (C.P. La Hoya) - Hospital Comarcal
  • L-3: Elda - Monòver

A més n'hi ha una estació d'autobusos situada a l'Avinguda de Madrid (Petrer), que és parada de trajectes que comuniquen Alacant amb Villena, Petrer amb Elx i Múrcia amb València, entre d'altres.

Tren
Petrer-Elda té estació de tren, situada al terme municipal d'Elda.

Referències[modifica]