Crossing Jordan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióCrossing Jordan
Jill hennessy, protagonista de la sèrie
Gèneresèrie de televisió de drama Modifica el valor a Wikidata
Espai d'ambientacióMassachusetts Modifica el valor a Wikidata
CreadorTim Kring
CompositorWendy & Lisa Modifica el valor a Wikidata
Actors
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Canal originalNBC Modifica el valor a Wikidata
Durada dels capítols42 min Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi24 setembre 2001 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi16 maig 2007 Modifica el valor a Wikidata
Temporades6 Modifica el valor a Wikidata
Episodis117 Modifica el valor a Wikidata
Llista d'episodislist of Crossing Jordan episodes (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Web oficialnbc.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0284718 Allocine: 6 Rottentomatoes: tv/crossing_jordan Metacritic: tv/crossing-jordan TV.com: shows/crossing-jordan TMDB.org: 2406 Modifica el valor a Wikidata

Crossing Jordan és una sèrie de televisió de la NBC, protagonitzada per Jill Hennessy en la qual interpreta a una forense de l'Institut Mèdic Forense de Boston. La sèrie mostra els treballs de recerca i identificació de cossos de l'Institut i de la policia, assignada a alguns dels casos. La sèrie va ser escrita per Tim Kring i per Damon Lindelof, qui també es va encarregar de la producció.

El títol es refereix tant al nom de la protagonista, que gairebé sempre es mostra en una posició "enfadada/creuada" amb els altres -especialment els personatges amb autoritat sobre ella- fins a obtenir el que vol saber, i la metàfora bíblica dels antics hebreus creuant el riu Jordà, usada en les cançons espirituals per representar la mort i el pas a l'altra vida.

La sèrie es va estrenar a Espanya en Cosmopolitan TV[1] i va ser emesa posteriorment en altres canals com Cuatro i Factoría de Ficción. Als Estats Units la sèrie va començar a emetre's el 24 de setembre de 2001 i va finalitzar el 16 de maig de 2007, després de sis temporades en antena.

Jill Hennessy havia aconseguit la popularitat amb la serie Law & Order.

Argument[2][modifica]

Jordan Cavanaugh torna a la seva ciutat natal de Boston després d'anys i li pregunta al seu antic cap, el forense Dr. Garret Macy per aconseguir feina; una vegada va abandonar el departament en una disputa amb els seus superiors perquè ja no toleraven la seva ingerència constant en les investigacions policials. En contra del seu bon criteri, Macy, finalment ascendit a cap de metge forense després d'anys d'espera, torna a contractar a Jordan.

Així que Jordan es retroba amb el seu pare Max, amb qui sempre ha tingut una relació complicada; una vegada, quan tenia 10 anys, va trobar la seva mare apunyalada a la cuina de casa dels seus pares. Max, que en aquell moment era un agent de policia, va ser detingut breument com a sospitós i amb prou feines va mantenir la custòdia, tot i que va ser exonerat. Més tard va ensenyar a la seva filla un mètode perillós de reconstrucció del crim: es van posar a la pell dels assassins i les víctimes i sovint s'acostaven psicològicament perillosament a ells.

Ara els dos tornen a començar amb aquests flashbacks, mentre que Jordan no pot deixar anar el pensament de l'assassí de la seva mare que mai ha estat trobat.

Després d'un temps, Jordan rep cada cop més pistes sobre la seva infància, la seva família i l'assassinat de la seva mare. Però el seu pare Max guarda silenci sobre la seva dona morta. Fins i tot quan Jordan descobreix que no és fill únic sinó que té un germà gran i psicòpata anomenat James, no fa cap moviment per ajudar-la a trobar la veritat. Evita constantment respondre a les seves preguntes sobre el tema esquivant o dient-li que deixi reposar el tema.

Resulta que la seva mare estava malalt mentalment i va tenir una breu estada a l'hospital psiquiàtric.

Abans del naixement de Jordan, Max havia donat James a una família que abans havia perdut el seu propi fill. Això mai es va registrar oficialment. El motiu pel qual li diu a Jordan és que la seva dona amb malaltia mental volia fer mal al nadó James. Jordan també recorda una escena de la seva infantesa on troba la seva mare al bany amb un mirall trencat a la mà, de la qual conclou que es volia fer mal. No obstant això, els motius de Max per transmetre el nadó James continuen en dubte, ja que James l'acusa de regalar-lo perquè James no era el fill biològic de Max i no ho podia suportar.

No va ser fins als 10 anys que James va conèixer accidentalment la veritat, després de la qual cosa va deixar els seus pares no biològics.

Jordan també descobreix que la seva mare va tenir una aventura amb l'antic company del seu pare, Thomas Malden. Així que aquest és el pare de James. Thomas Malden va descobrir la veritat sobre el seu fill il·legítim el dia abans de la mort de la mare de Jordan, així que volia que matés James. Aleshores, James es va veure obligat a matar un altre agent de policia encarregat d'assassinar-lo. És per això que després va fugir i durant molts anys no va poder contactar amb Jordània.

Al final de la segona temporada, molts detalls surten a la llum quan Jordan troba un vehicle que feia temps que buscava, pel qual havia rebut el nom del vehicle i les claus del cotxe d'un assassí familiar un any abans.

En aquest vehicle es descobreixen els ossos de l'oficial de policia assassinat per James, deixant tant la policia com Jordan de forma independent, amb diferents motius, buscant en James. Quan Jordan es troba amb James al seu apartament, coneix més detalls i així descobreix la veritat sobre el pare biològic de James, Thomas Malden.

A l'oficina de Thomas Malden, s'enfronta a ell, però és drogada i drogada per ell. Juntament amb Jordan, entra a l'apartament de James, on sembla que es produeix una baralla i Thomas Malden és disparat per James.

Max, que ara ha sabut la veritat sobre Thomas Malden i el mateix James, també arriba a l'apartament i, per protegir James, que ara està fugint, dispara un tret al Thomas Malden ja mort. El detectiu "Woody" Hoyt arriba tard a aquest apartament perquè en Max es va endur les claus del cotxe mentre caminava i, després de sentir alguns trets des de l'escala,de l'apartament es troba en Max amb la seva arma disparada. En el pla de tancament de l'episodi final de la temporada 2, Max i Woody s'apunten amb les armes l'un a l'altre.

En el següent episodi, Max està inicialment fugint, ja que la policia creu creu que és l'assassí de Thomas Malden. En el transcurs de l'episodi, però, resulta que James li va disparar. A part d'aixó, Woody que inicialment creu que Max Jordan és l'assassí, assumeix que Jordan originalment volia cobrir Max i ajudar-lo a escapar.

Mentrestant, es desperta, encara parcialment atordida per Thomas Malden, al carrer lateral al costat de l'apartament i es troba amb Garret Macy, que mentrestant ha arribat al carrer i se suposa que ha d'investigar l'assassinat de Thomas Malden.

Després que la policia i la medicina forense coneguessin més i més detalls sobre la mort de Thomas Malden i, per tant, Max i Jordan són innocents, James es pot trobar al seu antic apartament, l'edifici del qual ara s'està renovant completament, i s'enfronta a Jordan. Woody i la seva col·lega Annie Capra esdevenen. Mentre Jordan intenta parlar amb James, en Woody i l'Annie apunten amb les armes a James uns metres més enrere.

James es troba a la vora de l'apartament, que no té finestres a causa de la renovació general. Poc després, suposadament perquè en James ja no veu una sortida, es llança per l'obertura de l'apartament i acaba al riu darrere de la casa. No obstant això, el cos no es pot trobar.

Al principi no està clar qui va matar realment la mare de Jordan.

El jove detectiu Woody Hoyt té un paper cada cop més important en la vida de Jordan. Es converteix en el seu millor amic i sovint la salva de situacions perilloses. En Jordan no correspon als seus sentiments per ella durant molt de temps a causa de les seves pors de relació, tot i que al cap d'un temps, en una emergència inicialment desesperada, s'acaben besant al costat de la foguera. Després d'un temps, sobretot quan torna a perdre el contacte amb el seu pare i una altra dona, el seu col·lega Devan Maguire, mostra interès per Woody, Jordan s'adona que significa més per a ell del que pensava. No obstant això, els seus sentiments per ell només es fan evidents quan Woody rep un tret i la seva vida corre perill.

Tant en l'entorn professional com en l'entorn privat, Jordan rarament està sola. Els seus companys Nigel, Bug, Lily, Trey i també el seu cap Garret solen estar darrere d'ella i li donen suport com poden. Els membres de l'Institut de Medicina Legal es van soldant cada vegada més amb els anys a través d'èxits, tragèdies i derrotes i aviat ja no es veuen com a simples companys de feina, sinó com una família en la que tothom pot confiar en els altres.

Trey Sanders, que va començar al Boston Medical Examiner poc abans que ella, també es va convertir en una bona amiga. Tanmateix, al final de la primera temporada, abandona el despatx del forense. Els motius del canvi no queden clars.

Al final de la sisena temporada, l'equip de Jordan es veu involucrat en un accident d'avió. Tot i que Bug encara creu que mai tornarà a veure la seva estimada Lily i la seva filla Madeleine o no sap quan els tornarà a veure, Jordan i Woody s'adonen que encara s'estimen. Al final, els dos es besen i tots són trobats i rescatats.

Premis i nominacions[modifica]

  • 2003 - Jill Hennessy, nominada als Globus d'Or com a actriu revelació de sèrie.
  • 2003, 2004 i 2005 - Premi de l'Associació de Compositors (ASCAP) a la millor sèrie de televisió.
  • Després de sis temporades i 117 episodis, la sèrie va ser cancel·lada per NBC el 14 de maig de 2007 i va concloure el 16 de maig de 2007.[3]

Personatges de la sèrie[modifica]

  • Jill Hennessy, doctora Jordan Cavanaugh[4]
  • Miguel Ferrer, doctor Garret Macy, cap de Jordan
  • Jerry O'Connell, detectiu Woody Hoyt
  • Kathryn Hahn, consellera Lily Lebowski
  • Ken Howard, ex-policia Max Cavanaugh, pare de Jordan (1ª temporada)
  • Lorraine Toussaint, doctora Elaine Duchamps (2ª temporada)
  • Mahershala Ali, doctor Trey Sanders. (1ª temporada)
  • Ravi Kapoor, entomólogo "Bug" Mahesh
  • Steve Valentine, criminalista Nigel Townsend
  • Leslie Bibb, Dl. Simmons, psicòloga de la policia de Boston
Temporada Metge forense Cap del servei mèdic forense Metges forenses Consellera Criminalista Detectiu Detectiu Junior
1 Dr. Jordan Cavanaugh (Jill Hennessy)[4]


Dr. Garret Macy

(Miguel Ferrer)

Dr. Mahesh "Bug" Vijay

(Ravi Kapoor)

Dr. Trey Sanders (Mahershalalhashbaz Ali)
Lily Lebowski (Kathryn Hahn)


Nigel Townsend

(Steve Valentine)

Lt. Max Cavanaugh

(Ken Howard)

Det. Woody Hoyt

(Jerry O'Connell

2 Dr. Elaine Duchamps

(Lorraine Toussaint)

3 Dr. Peter Winslow

(Ivan Sergei)

4 Dr. Devan Maguire

(Jennifer Finnigan)

Detect. Woody Hoyt

(Jerry O'Connell)

Vacant
5 Det. Tallulah "Dl." Simmons

(Leslie Bibb)

6 Dr. Kate Switzer

(Brooke Smith)

Vacant

Doblatge[modifica]

Actor original Actor de doblatge Personatge
Hennessy, Jill Concha García Valero i

Mercedes Montalá Maru Guzmán

Dra. Jordan Cavanaugh
Ferrer, Miguel Juan Carlos Gustems

Arturo Mercado, Jr.

Garret Macy
Kapoor, Ravi Jordi Ribes

Alfonso Obregon

Dr. "Bug" Mahesh
Ali, Mahershalalhashbaz Ángel De Gracia

Ariel Abadi

Dr. Trey Sanders
Lorraine Toussaint


Dr. Elaine Duchamps
Sergei, Ivan
Raúl Llorens

Raúl Aldana

Dr. Peter Winslow
Smith, Brooke Lola Oria

Jessica Ortiz

Dra. Kate Switzer
Hahn, Kathryn


Toni Avilés

Laura Torres

Lily Lebowski
Howard, Ken
Pepe Mediavilla

Arturo Mercado

Max Cavanaugh
O´Connell, Jerry Alberto Mieza

Sergio Gutierrez Vedat

Det. Woodrow "Woody" Hoyt
Bibb, Leslie Rosa María Hernández

Marina Huerte

Tallulah "Dl." Simmons
McKenna, Alex Berta Cortés

Víctor Ugarte

Abby Macy
  • Estudi de doblatge: SONYGRAF (Barcelona)

Episodis[modifica]

Temporada 1[modifica]

Capítol Temporada / Episodi Títol en català Títol original
1 1 Pilot Pilot
2 2 L'Alba D'Un Nou Dia The Dawn of a New Day
3 3 Llaços Que Uneixen The Ties That Bind
4 4 Nascuda per córrer Born to Run
5 5 No Pots Tornar A Casa De Nou You Can't Go Home Again
6 6 Creients Believers
7 7 La mai vist Sight Unseen
8 8 L'excavador (Part 1ª) Digger (1)
9 9 L'excavador (Part 2ª) Digger (2)
10 10 Nadal trist Blue Christmas
11 11 Lloc i moment equivocat Wrong Place, Wrong Time
12 12 Parents consaguineos Blood Relatives
13 13 Milagros i meravelles Miracles & Wonders
14 14 Avantpassats Four Fathers
15 15 Actes de compassió Acts of Mercy
16 16 Perduda i oposada Lost and Found
17 17 Crim i càstig Crime & Punishment
18 18 Amb honor With Honor
19 19 Per a Harry amb amor For Harry, with Love and Squalor
20 20 El regal de la vida The Gift of Life
21 21 Algú amb qui explicar Someone to Count On
22 22 Secrets i mentides (Part 1ª) Secrets & Lies (1)
23 23 Secrets i mentides (Part 2ª) Secrets & Lies (2)

Temporada 2[modifica]

Capítol Temporada / Episodi Títol en català Títol original
24 1 Llar, dolça llar There's No Place Like Home
25 2 Bomba va Bombs Away
26 3 La veritat està aquí The Truth Is Out There
27 4 Venjança Pay Back
28 5 Coses de la destinació As If by Fate
29 6 Sobre l'edifici enfonsat One Twelve
30 7 Espantada Scared Straight
31 8 No miris enrere Don't Look Back
32 9 Intercanvi de presoners Prisoner Exchange
33 10 La navalla de Ockham Ockham's Razor
34 11 Llaços familiars Family Ties
35 12 Tempesta perfecta Perfect Storm
36 13 Escanyada Strangled
37 14 Comodí Wild Card
38 15 No identificat John Doe
39 16 Conspiració Conspiracy
40 17 Cruel i insòlit Cruel and Unusual
41 18 Gel i foc Fire and Hissi
42 19 El club de les esposes mortes Dead Wives Club
43 20 Divisió Sunset Sunset Division
44 21 El maleter de Pandora (Part 1ª) Pandora's Trunk (1)
45 22 El maleter de Pandora (Part 2ª) Pandora's Trunk (2)

Temporada 3[modifica]

Capítol Temporada / Episodi Títol en català Títol original
46 1 Que el diable vagi amb compte Devil May Care
47 2 Cosa feta Eslam Dunk
48 3 Fins que la mort ens separi Til Death Do Us Part
49 4 És plutoni el que tens en la butxaca Is That Plutonium in Your Pocket, or Are You Just Happy to See Em?


50 5 Viu o mort Dead or Alive
51 6 Segones oportunitats Second Chances
52 7 Peces que falten Missing Pieces
53 8 El més probable Most Likely
54 9 Totes les notícies que poden publicar-se All the News Fit to Print
55 10 Al descobert Revealed
56 11 El va dir, ella va dir He Said, She Said
57 12 En l'aigua Dead in the Water
58 13 Oh, germà On estàs? Oh, Brother Where Art Thou?

Temporada 4[modifica]

Capítol Temporada / Episodi Títol en català Títol original
59 1 Després d'enfosquir After Dark
60 2 No està a la vista Out of Sight
61 3 Intromissió Intruded
62 4 Volta al passat Deja Past
63 5 Justícia ajornada Justice Delayed
64 6 Lluna blava Blue Moon
65 7 Boston vs. Las Vegas What Happens in Vegas Dies in Boston
66 8 Foc del cel Fire from the Sky
67 9 Trasplantament d'òrgans Necessary Risks
68 10 Un desconegut entre nosaltres A Stranger Among Us
69 11 Assassinat en el dipòsit Murder in the Rue Morgue
70 12 Un assumpte de família Family Affair
71 13 De bo de bo em vas atrapar You Really Got Em
72 14 Assassinats en la penombra Gray Murders
73 15 Va ocórrer una nit It Happened One Night
74 16 Pell i ossos Skin and Bone
75 17 L'intercanvi de Locard Locard's Exchange
76 18 Santuari Sanctuary
77 19 Ets adorable Embraceable You
78 20 No m'oblidis Forget Me Not
79 21 Caiguda lliure Jump Push Fall

Temporada 5[modifica]

Capítol Temporada / Episodi Títol en català Títol original
80 1 No hi ha gens com la llar There's No Plau Like Home II
81 2 La fortuna és una dama (Aposta doblegada, triple amenaça) Luck Be a Lady
82 3 Indisposició Under the Weather
83 4 El dia del judici final Judgement Day
84 5 Il·luminació Enlightenment
85 6 Recordar-ho tot Total Recall
86 7 Mort en l'autopista Road Kill
87 8 Un home de blau A Man in Blue
88 9 La mort segueix Death Goes on
89 10 No em vol Loves Em Not
90 11 Maniobres a la sala The Elephant in the Room
91 12 Codi ètic Code of Ethics
92 13 Terra de somnis Dreamland
93 14 Nombre de víctimes Death Toll
94 15 Qui és el culpable? Blame Game
95 16 Algú que cuidi de mi Someone to Watch Over Me
96 17 Salva'm Save Me
97 18 Terreny perillós Thin Ice
98 19 Sengles misterioses Mysterious Ways
99 20 Mall contra bisturí Mace vs. Scalpel
100 21 No em deixis així Don't Leave Em This Way

Temporada 6[modifica]

Capítol Temporada / Episodi Títol en català Títol original
101 1 Venjança Retribution
102 2 Feta trossos Shattered
103 3 Trenta-tres bales 33 Bullets
104 4 Aquesta bogeria anomenada amor Crazy Little Thing Called Love
105 5 El senyor petit i el senyor gran Mr. Little and Mr. Big
106 6 La nit dels morts vivents Night of the Living Dead
107 7 Orgull desmesurat Hubris
108 8 Aïllament Isolation
109 9 Dos metres sota terra Seven Feet Under
110 10 De la gràcia heu caigut Fall From Grace
111 11 Fe Faith
112 12 La bella durmiente Sleeping Beauty
113 13 Després d'això Post Hoc
114 14 En la salut i en la malaltia In Sickness & In Health
115 15 Morta una altra vegada Dead Again
116 16 Ingresso cadàver D.O.A.
117 17 Accident Crash

Referències[modifica]

  1. «Cosmopolitan Televisión estrena la serie "Crossing Jordan"». Mundoplus. [Consulta: 31 gener 2011].
  2. Lillejord, Kacie. «Crossing Jordan: The Complexities of Jordan Cavanaugh - 25YL», 20-01-2021. [Consulta: 15 abril 2023].
  3. «2007 Cancelled Shows: Several NBC Cancellations». TVSeriesFinale.com, 14-05-2007. [Consulta: 31 juliol 2010].
  4. 4,0 4,1 James, Caryn «Two Tough-Minded Gals, a Sleuth and a Lawyer». The New York Times, 24-09-2001.

Enllaços externs[modifica]