Daniel (pel·lícula de 1983)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaDaniel
Fitxa
DireccióSidney Lumet Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióE. L. Doctorow Modifica el valor a Wikidata
GuióE. L. Doctorow Modifica el valor a Wikidata
MúsicaBob James Modifica el valor a Wikidata
FotografiaAndrzej Bartkowiak Modifica el valor a Wikidata
ProductoraParamount Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorParamount Pictures Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1983 Modifica el valor a Wikidata
Durada130 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Temapena de mort Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióLos Angeles Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0085398 Filmaffinity: 728999 Allocine: 33962 Rottentomatoes: m/daniel Letterboxd: daniel Mojo: daniel Allmovie: v12190 TCM: 72249 TV.com: movies/daniel AFI: 57918 TMDB.org: 55819 Modifica el valor a Wikidata

Daniel és una pel·lícula dramàtica britànica-estatunidenca de 1983 dirigida per Sidney Lumet, que va ser adaptada per E. L. Doctorow de la seva novel·la de 1971 The Book of Daniel. Paul i Rochelle Isaacson (basats en Julius i Ethel Rosenberg) són interpretats per Mandy Patinkin i Lindsay Crouse. El seu fill Daniel és interpretat per Timothy Hutton, la seva dona Phyllis per Ellen Barkin i la seva filla (fictícia) Susan per Amanda Plummer. En realitat, els Rosenberg van tenir dos fills, Michael i Robert. Ed Asner i Maria Tucci també apareixen a la pel·lícula.[1]

Argument[modifica]

La pel·lícula es basava en la història de la vida de Julius i Ethel Rosenberg, que van ser condemnats com a espies i executats a la cadira elèctrica pel govern dels Estats Units el 1953 per passar secrets nuclears a la Unió Soviètica. Aquesta història segueix el seu fill de ficció mentre intenta trobar la veritat.

1950. En plena Guerra Freda, els nord-americans Rochelle i Paul Isaacson van ser acusats d'espiar en nom de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques. Aleshores, la parella és condemnada a la pena de mort. Rochelle i Paul van ser executats tres anys més tard, deixant els seus dos fills, Susan i Daniel, orfes.

A finals de la dècada de 1960, Susan s'havia convertit en una activista molt compromesa, llançant-se a totes les causes imaginables. Daniel porta una vida molt més ordenada i tradicional. Casat, és pare d'un nen petit. Si ho ha fet tot per no pensar més en el destí reservat als seus pares, la Susan no ha oblidat res i porta una vida plena de protesta contra un país que, segons ella, aixafa els ciutadans més fràgils. Després de la mort brutal de la seva germana, Daniel per fi mirarà el seu passat i buscarà entendre els seus orígens.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Gènesi i desenvolupament[modifica]

El guió està inspirat en la novel·la The Book of Daniel d'E.L. Doctorow, ell mateix inspirat en la història real d'Ethel i Julius Rosenberg. L'autor està molt implicat en el projecte i escriu ell mateix el guió de la pel·lícula. També fa de productor executiu i fa nombrosos suggeriments a Sidney Lumet. Aquest últim és molt respectuós i receptiu amb el seu treball.[2]. Amb la voluntat de fer una pel·lícula molt realista propera a un documental, Sidney Lumet va investigar molt i va parlar especialment amb els guàrdies de presons que van presenciar l'execució dels Rosenberg i van estudiar amb detall el funcionament d'una cadira elèctrica[2].

Assignació de papers[modifica]

Timothy Hutton volia absolutament el paper de Daniel i va viatjar pel seu compte a Nova York per parlar amb Sidney Lumet. En contra del consell del seu agent, va rebutjar el paper principal de Risky Business per poder interpretar a Daniel[3].

Aquesta és la pel·lícula final de Will Lee, que va morir el desembre de 1982 en algun moment abans de l'estrena de la pel·lícula[3].

Rodatge[modifica]

El rodatge va tenir lloc a finals de 1982 Nova York (sobretot a Kaufman Astoria Studios) així com a East Haven a Connecticut[4].

Recepció[modifica]

Més que una simple crítica a la Història dels Estats Units, Sidney Lumet vol aquí evocar les relacions entre pares i fills. Aquesta és la primera pel·lícula que el cineasta dedica a aquesta temàtica. El seguiran Greta Garbo al cor (1984), Running on Empty (1988) i Negocis de família (1989)[2]. Sidney Lumet, tanmateix, esmenta la llista negra que incloïa guionistes amb els quals va col·laborar en el passat i acusat de comunisme. La pel·lícula evoca els Estats Units dels anys 50 i 60, però també els "anys Reagan"[2].

Daniel va rebre crítiques diverses, i no va ser un èxit de taquilla en el seu llançament limitat. Actualment té una puntuació del 43% a Rotten Tomatoes.

Referències[modifica]

  1. Ebert, Roger. «Daniel movie review & film summary (1983) | Roger Ebert» (en anglès). [Consulta: 2 juny 2023].
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Olivier Bitoun. «Critique de film - Daniel». DVD Classik, 1er avril 2011.
  3. 3,0 3,1 Trivia a Internet Movie Database (anglès)
  4. Locations a Internet Movie Database (anglès)

Enllaços externs[modifica]