De la gramatologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreDe la gramatologia
(fr) De la grammatologie
Tipus obra escrita
Fitxa tècnica
Autor Jacques Derrida
Llengua francès
Publicació França
Editorial Les Éditions de Minuit Tradueix
Detalls de l'obra
Tema filosofia
Gènere assaig
Més informació
ISBN 978-0-8018-5830-7
OCLC 247335562
Modifica les dades a Wikidata

De la gramatologia (francès: De la grammatologie) és una obra del filòsof francès Jacques Derrida publicada inicialment el 1967 per Les Éditions de Minuit, i una de les obres més importants referents a la desconstrucció. La traducció a la llengua anglesa (1976) és força coneguda per haver estat obra de la filòsofa Gayatri Spivak.

Context i rellevància[modifica]

De la gramatologia inclou una extensa discussió del pensament i obra de Claude Lévi-Strauss, Ferdinand de Saussure i Jean-Jacques Rousseau, mentre que Derrida també tematitza l'obra d'Étienne Condillac, Louis Hjelmslev, Edmund Husserl, Roman Jakobson, Gottfried Wilhelm Leibniz, André Leroi-Gourhan i William Warburton. Aquesta obra inclou la major part dels conceptes que Derrida faria servir en la seva obra posterior, especialment en relació amb la lingüística i el fenomen de l'escriptura. Ha estat anomenat el text fundacional del qual parteix la crítica desconstructivista.[1]

Es tracta d'un dels tres llibres que Derrida publicà el 1967 i que serviren per establir la seva reputació com a pensador. Els altres dos foren La voix et le phénomène (Presses Universitaires de France, Paris, 1967) i L'écriture et la différence (Seuil, Paris, 1967).

Contingut[modifica]

Derrida proposa la idea que en la tradició filosòfica d'Occident l'escriptura sempre s'ha considerat una forma derivada i secundària de la parla, com una mena de "caiguda" des de la "presència completa" de la parla/llengua parlada. En el transcurs de les pàgines de l'obra, Derrida desconstrueix aquesta idea tal com és presentada per diferents pensadors d'èpoques diferents, mostrant les apories i el·lipsis a les quals aquest prejudici els porta. Derrida no pretén fer una crítica específicament a l'obra d'aquests autors en concret, ja que no creu que sigui possible escapar a aquests paràmetres d'operació mental i de funcionar amb aquests esquemes i oposicions binàries. Si més no, pretén crear una nova ciència de la "gramatologia" que treballaria amb aquestes qüestions d'una manera completament nova, seguint el model de la lingüística però basant-se en l'escriptura.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rabinowitz, Nancy Sorkin (2008). Greek Tragedy. Malden, MA: Blackwell Pub. ISBN 9781405121606. Cf. p.5: "Jacques Derrida's Of Grammatology, a foundational text for deconstructive criticism, works closely with Plato".

Bibliografia[modifica]

  • Bradley, Arthur. Derrida's Of Grammatology (Edimburg: University of Edinburgh Press, 2008).
  • Culler, Jonathan. On Deconstruction (Ithaca: Cornell University Press, 1982).
  • de Man, Paul. "The Rhetoric of Blindness: Jacques Derrida's Reading of Rousseau," in Blindness and Insight: Essays in the Rhetoric of Contemporary Criticism (Minneapolis: University of Minnesota Press, 1983, second edition) 102-41.
  • Harris, Roy. Interpreters of Saussure (Edimburg: University of Edinburgh Press, 2001) 171-188.