De la gramatologia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreDe la gramatologia
(fr) De la grammatologie
Tipus obra escrita
Fitxa
Autor Jacques Derrida
Llengua francès
Publicació França
Editorial Les Éditions de Minuit Tradueix
Dades i xifres
Tema filosofia i Desconstrucció
Gènere assaig
Altres dades
ISBN 978-0-8018-5830-7
OCLC 247335562
Modifica les dades a Wikidata

De la gramatologia (francès: De la grammatologie) és una obra del filòsof francès Jacques Derrida publicada inicialment el 1967 per Les Éditions de Minuit, i una de les obres més importants referents a la desconstrucció. La traducció a la llengua anglesa (1976) és força coneguda per haver estat obra de la filòsofa Gayatri Spivak.

Context i rellevància[modifica]

De la gramatologia inclou una extensa discussió del pensament i obra de Claude Lévi-Strauss, Ferdinand de Saussure i Jean-Jacques Rousseau, mentre que Derrida també tematitza l'obra d'Étienne Condillac, Louis Hjelmslev, Edmund Husserl, Roman Jakobson, Gottfried Wilhelm Leibniz, André Leroi-Gourhan i William Warburton. Aquesta obra inclou la major part dels conceptes que Derrida faria servir en la seva obra posterior, especialment en relació amb la lingüística i el fenomen de l'escriptura. Ha estat anomenat el text fundacional del qual parteix la crítica desconstructivista.[1]

Es tracta d'un dels tres llibres que Derrida publicà el 1967 i que serviren per establir la seva reputació com a pensador. Els altres dos foren La voix et le phénomène (Presses Universitaires de France, Paris, 1967) i L'écriture et la différence (Seuil, Paris, 1967).

Contingut[modifica]

Derrida proposa la idea que en la tradició filosòfica d'Occident l'escriptura sempre s'ha considerat una forma derivada i secundària de la parla, com una mena de "caiguda" des de la "presència completa" de la parla/llengua parlada. En el transcurs de les pàgines de l'obra, Derrida desconstrueix aquesta idea tal com és presentada per diferents pensadors d'èpoques diferents, mostrant les apories i el·lipsis a les quals aquest prejudici els porta. Derrida no pretén fer una crítica específicament a l'obra d'aquests autors en concret, ja que no creu que sigui possible escapar a aquests paràmetres d'operació mental i de funcionar amb aquests esquemes i oposicions binàries. Si més no, pretén crear una nova ciència de la "gramatologia" que treballaria amb aquestes qüestions d'una manera completament nova, seguint el model de la lingüística però basant-se en l'escriptura.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Rabinowitz, Nancy Sorkin (2008). Greek Tragedy. Malden, MA: Blackwell Pub. ISBN 9781405121606. Cf. p.5: "Jacques Derrida's Of Grammatology, a foundational text for deconstructive criticism, works closely with Plato".

Bibliografia[modifica]

  • Bradley, Arthur. Derrida's Of Grammatology (Edimburg: University of Edinburgh Press, 2008).
  • Culler, Jonathan. On Deconstruction (Ithaca: Cornell University Press, 1982).
  • de Man, Paul. "The Rhetoric of Blindness: Jacques Derrida's Reading of Rousseau," in Blindness and Insight: Essays in the Rhetoric of Contemporary Criticism (Minneapolis: University of Minnesota Press, 1983, second edition) 102-41.
  • Harris, Roy. Interpreters of Saussure (Edimburg: University of Edinburgh Press, 2001) 171-188.