Designador de referència

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Exemple de condensador SMD muntat en PCB amb designador C1125.

Un designador de referència identifica sense ambigüitats la ubicació d'un component dins d'un esquema elèctric o en una placa de circuit imprès. El designador de referència normalment consta d'una o dues lletres seguides d'un número, p R13, C1002. El número de vegades va seguit d'una lletra, que indica que els components s'agrupen o coincideixen entre si, p R17A, R17B. IEEE 315 conté una llista de lletres de designació de classe per utilitzar-les per a conjunts elèctrics i electrònics. Per exemple, la lletra R és un prefix de referència per a les resistències d'un conjunt, C per als condensadors, K per als relés.[1]

Història[modifica]

IEEE 200-1975 o "Standard Reference Designations for Electrical and Electronics Parts and Equipments" és un estàndard que es va utilitzar per definir sistemes de denominació de referència per a col·leccions d'equips electrònics. IEEE 200 es va ratificar el 1975. L'IEEE va renovar l'estàndard a la dècada de 1990, però el va retirar del suport actiu poc després. Aquest document també té un número de document ANSI, ANSI Y32.16-1975.

Aquest estàndard codificava informació, entre altres fonts, d'un estàndard militar dels Estats Units MIL-STD-16 que es remunta almenys als anys 50 a la indústria nord-americana.

Per substituir IEEE 200–1975, ASME, un organisme de normalització per a enginyers mecànics, va iniciar el nou estàndard ASME Y14.44-2008. Aquest estàndard, juntament amb IEEE 315–1975, ofereix al dissenyador elèctric una guia sobre com fer referència i anotar correctament tot, des d'una sola placa de circuits fins a una col·lecció de carcassa completa.[2]

Definició[modifica]

ASME Y14.44-2008 [3] i IEEE 315-1975 defineixen com fer referència i anotar components dels dispositius electrònics.

Desglossa un sistema en unitats i després qualsevol nombre de subconjunts. La unitat és el nivell de demarcació més alt d'un sistema i sempre és un numeral. Les demarcacions posteriors s'anomenen assemblees i sempre tenen la lletra de classe "A" com a prefix seguida d'un número seqüencial que comença per 1. Es pot definir qualsevol nombre de subconjunts fins a arribar finalment al component. Tingueu en compte que IEEE-315-1975 defineix lletres de designació de classe separades per a conjunts separables (designació de classe 'A') i conjunts inseparables (designació de classe 'U'). Els conjunts inseparables — és a dir, "articles que normalment es reemplacen com un únic article de subministrament" — normalment es tracten com a components en aquest esquema de referència.

La taula següent enumera els designadors que s'utilitzen habitualment i no necessàriament compleixen els estàndards.[4]

Designador Tipus de component
A Conjunt o subconjunt separable (per exemple, conjunt de circuit imprès)
AT Atenuador o aïllador
BR Pont rectificador
BT Bateria
C Condensador
CN Xarxa de condensadors
D, CR Díode (tots els tipus, inclòs LED), tiristor
DL Línia de retard
DS Pantalla, font de llum general, llum, llum de senyal
F Fusible
FB Perla de ferrita
FD Fiducial
FL Filtre
G Generador o oscil·lador
GN Xarxa general
H Maquinari, per exemple, cargols, femelles, volanderes
HY Circulador o acoblador direccional
IR Díode infrarojo
J Jack (connector menys mòbil d'un parell de connectors), connector jack (el connector pot tenir contactes de pin "mascle" i/o contactes de presa "femella")
JP Jumper (pont)
K Relé o contactor
L Inductor o bobina o perla de ferrita
LS Altaveu o timbre
M Motor
MK Micròfon
MP Peça mecànica (inclosos cargols i fixacions)
OP Opto-aïllador
P Endoll (connector més mòbil d'un parell de connectors), connector d'endoll (el connector pot tenir contactes de pin "mascle" i/o contactes de presa "femella")
PS Font d'alimentació
Q Transistor (tots tipus)
R Resistència
RN Xarxa de resistències
RT Termistor
RV Varistor, resistència variable
S, SW Interruptor (tots els tipus, inclosos els botons)
T Transformador
TC Termoparell
TP Punt de prova
TUN Sintonitzador
U Circuit integrat (IC)
V Tub de buit
VR Regulador de tensió (referència de tensió), resistència variable (potenciómetre o reòstat)
X Connector d'endoll per a un altre element que no sigui P o J, emparellat amb el símbol de la lletra d'aquest article (XV per a l'endoll del tub de buit, XF per al portafusibles, XA per al connector del conjunt del circuit imprès, XU per al connector del circuit integrat, XDS per a l'endoll de llum, etc.)
XTAL Cristall
Y Cristall o oscil·lador

Referències[modifica]