Component electrònic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Diferents tipus de components electrònics

Un component electrònic és un dispositiu destinat a ésser connectat amb altres i que poden realitzar unes o diverses funcions electròniques.

En general estan combinats en circuits destinats a controlar i aprofitar els senyals elèctrics.

Es diferencien del component que només és elèctric, com podria ser el cas d'una bombeta, en què aquesta només aprofiten el flux del corrent elèctric.

Els components en electrònica són de tipus molt diversos i a més un esquema electrònic previ defineix el seu muntatge.

La física dels components és la branca científica que s'ocupa de la concepció i estudi dels components electrònics i està connectada amb ciències fonamentals com la física de l'estat sòlid i la química.

Classificació dels components electrònics[modifica]

Components actius[modifica]

Els components actius es caracteritzen per requerir una font d'alimentació externa per al seu funcionament i per tenir la capacitat d'amplificar els senyals elèctrics, el que permet modificar el comportament dels circuits.[2][1] Avui dia gairebé tots són dispositius d'estat sòlid fabricats amb semiconductors, per a aplicacions concretes encara s'utilitzen altres tipus, com les vàlvules electròniques.[1]

Semiconductors[modifica]

Transistors[modifica]

Diferents tipus de transistors
Tiristors

Un transistor és un component electrònic semiconductor que s'utilitza com a amplificador o com a commutador, té tres terminals que s'anomenen col·lector, base i emissor.

  • Transistors d'efecte camp (o FET, de Field-Effect Transistor)
    • MOSFET (metal-oxide-semiconductor FET)
    • FeFET (Ferroelectric Field-Effect Transistor)
    • CNTFET (Carbon Nanotube Field-Effect Transistor)
    • JFET (Junction Field-Effect Transistor)
    • MESFET (Metal–Semiconductor Field-Effect Transistor)

Díodes[modifica]

Alguns tipus de díodes

Els díodes són uns components electrònics que es caracteritzen per deixar circular el corrent elèctric en un únic sentit, tot blocant-lo en el sentit contrari.

Circuits integrats[modifica]

Alguns exemples de circuits integrats

Dispositius programables[modifica]

Dispositius optoelectrònics[modifica]

Els components optoelectrònics emeten llum o interaccionen amb ella.

Tubs electrònics[modifica]

Tubs electrònics dels anys 50
Receptor de radiotelegrafia del 1914 fabricat amb dos díodes de buit de Fleming (1904).

Són tubs de vidre o metàl·lics on s'ha fet el buit o s'han omplert d'un gas, contenen dos on més elèctrodes entre els que circulen els electrons. Les vàlvules electròniques van ser els primers dispositius electrònics actius, el primer va ser patentat l'any 1904 per John Ambrose Fleming (1848 - 1945).[3]

Components passius[modifica]

Els components passiu són aquells que no tenen capacitat de controlar el corrent elèctric amplificant-lo, dissipen energia o l'emmagatzemen i l'alliberen.[4]

Resistències[modifica]

Diferents resistències

Les resistències són components simples que ofereixen una resistència coneguda, predeterminada i estable al pas del corrent elèctric.[5]

  • Resistències amb un valor fix, és el component més comú, presents a la majoria de circuits. Es poden presentar agrupades, per exemple en encapsulats de tipus dual in-line package.
  • Resistències variables

Condensadors[modifica]

Condensadors

Els condensadors són uns components amb dos elèctrodes que emmagatzemen energia en un camp elèctric. Com en el cas de les resistències, són presents a gairebé tots els circuits. És molt habitual utilitzar-los per a filtrar senyals i com a bateries temporals.[6]

Inductors[modifica]

Petits inductors

Els inductors són un components que emmagatzemen energia en forma de camp magnètic, que es crea pel pas del corrent elèctric a causa de la inducció electromagnètica.[7]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Horn, 1992, p. 141.
  2. Hughes, 2015, p. 480.
  3. «Sir John Ambrose Fleming» (en anglès). Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc.. [Consulta: 20 agost 2022].
  4. Hughes, 2015, p. 419.
  5. Horn, 1992, p. 17.
  6. Platt, 2012, p. 97.
  7. Hughes, 2015, p. 472.

Bibliografia[modifica]

  • Hughes, John M. Practical Electronics: Components and Techniques: Components and Techniques (en anglès). 1a ed.. O’Reilly Media, Inc., 2015. ISBN 978-1-449-37307-8. 
  • Horn, Delton T. Electronic Components. A Complete Reference for Project Builders (en anglès). 1a. ed. 3a. Imp.. TAB Books. McGraw-Hill Inc., 1992. ISBN 0-8306-3333-2. 
  • Platt, Charles. Encyclopedia of Electronic Components Volume 1 (en anglès). Primera edixió. O’Reilly Media, Inc., 2012. ISBN 978-1-449-33389-8. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Component electrònic