Visualitzador de set segments

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Component d'un display de LED de 7 segments, amb punt decimal.

El visualitzador de set segments (anomenat també display) és una forma de representar nombres en equips electrònics. Està compost de set segments que es poden encendre o apagar individualment. Cada segment té la forma d'una petita línia. Es podria comparar a escriure números amb llumí so fòsfors de fusta.

Funcionament[modifica | modifica el codi]

El visualitzador de set segments és un component que es fa servir per a la representació de nombres en molts dispositius electrònics degut en gran mesura a la seva simplicitat. Encara que externament la seva forma difereix considerablement d'un díode LED (díodes emissors de llum) típic, internament estan constituïts per una sèrie de díodes LED amb unes determinades connexions internes, estratègicament ubicats de manera que formi un nombre 8.

Segments i identificació d'aquests.
El sistema hexadecimal en set segments.

A cada un dels segments que formen la pantalla se'ls anomena a, b, c, d, e, f i g estan acoblats de manera que es permeti activar cada segment per separat aconseguint formar qualsevol dígit numèric. A continuació es mostren alguns exemples:

  • Si s'activen o s'encenen tots els segments es forma el nombre "8".
  • Si s'activen només els segments: "a, b, c, d, e, f," es forma el nombre "0".
  • Si s'activen només els segments: "a, b, g, i, d," es forma el número "2".
  • Si s'activen només els segments: "b, c, f, g," es forma el número "4".

Moltes vegades apareix un vuitè segment anomenat pd (punt decimal).

Els díodes led treballen a baixa tensió i amb petita potència, per tant, podran excitar directament amb portes lògiques. Normalment es fa servir un codificador (en el nostre cas decimal/BCD) que activant un sol pins de l'entrada del codificador, activa les sortides corresponents mostrant el nombre desitjat. Recordar també que hi ha display alfanumèrics de 16 segments i fins i tot d'una matriu de 7 * 5 (35 bits).

N'hi ha de dos tipus: ànode comú i càtode comú.

En els de tipus d'ànode comú, tots els ànodes dels leds o segments estan units internament a una pota comú que ha de ser connectada a potencial positiu (nivell "1"). L'encesa de cada segment individual es realitza aplicant potencial negatiu (nivell "0") per la patilla corresponent a través d'una resistència que limiti el pas del corrent.

En els de tipus de càtode comú, tots els càtodes dels leds o segments estan units internament a una pota comú que ha de ser connectada a potencial negatiu (nivell "0"). L'encesa de cada segment individual es realitza aplicant potencial positiu (nivell "1") per la patilla corresponent a través d'una resistència que limiti el pas del corrent.

Els segments poden ser de diversos colors, encara que la pantalla més comunament utilitzat és el de color vermell, per la seva facilitat de visualització.

També hi ha displays alfanumèrics de 14 segments que permeten representar tant lletres com números. El display de 14 segments va tenir èxit reduït i només existeix de manera marginal a causa de la competència de la matriu de 5x7 punts.

Si bé avui aquest tipus de displays semblen antics o obsolets. Ja en l'actualitat és molt comú l'ús de vistosos displays gràfics, fins i tot amb possibilitat de colors a un baix cost. No obstant això el display de 7 segments segueix sent una excel·lent opció en certes situacions en què es requereixi major poder lumínic i treball en àrees hostils, on els displays podrien veure's afectats per condicions ambientals adverses. Encara no s'ha creat un altre dispositiu de senyalització que reuneixi característiques com aquest quant a: Bon poder lumínic, claredat, senzilla implementació, baix cost i robustesa.

Circuits integrats utilitzats per controlar-lo[modifica | modifica el codi]

Per controlar un visualitzador de set segments normalment es fan servir circuits integrats especialment dissenyats per a aquest fi i que simplifiquen molt el disseny del circuit.

Un d'ells és el circuit integrat 74LS47, amb aquest circuit integrat podem formar els números de l'1 al 9 segons connectem les quatre potes principals al pol positiu o negatiu de la nostra font d'alimentació. Per saber el codi per formar els diferents números hem de descarregar el full de dades des d'internet.

Hi ha altres circuits més complexos o específics ... per exemple el CD4028, el qual té un comptador al seu interior i amb un rellotge d'entrada va mostrant a la sortida cada dígit del 0 al 9.

Caràcters[modifica | modifica el codi]

El sistema de set segments està dissenyat per a números, però no per lletres, per això algunes no són compatibles i fan confondre a un nombre i de vegades, no es pot distingir. Aquí tenim els números i les lletres de l'alfabet llatí.

Nombres
0 1 1 2 3 4 5 6 6 7 7 8 9 9
Zero Un Dos Tres Quatre Cinc Sis Set Vuit Nou
Alfabet llatí
A a/@ a @ b b B C c d d D E i F/f G g H h I I
A, a; Arroba B, b C, c D, d E, i F, f G, g H, h I, i
J J J j K K K K k L l l l M/m M/m M/m M/m N n N N O o P/p q Q
J, j K, k L, l M, m N, n Ñ, ñ O, o P, p Q, q
r r R S/s S ſ t t T T U u V v V v W/w W/w W/w W/w X X I/i I/i I/i I/i Z/z Z z
R, r S, s, ſ T, t U, u V, v W, w X, x Y, i Z, z
Alfabet grec
Α Β Β/β Γ δ δ Δ Ε/ε Ζ Η Θ/θ θ θ θ
Α, α Β, β Γ, γ Δ, δ Ε, ε Ζ, ζ Η, η Θ, θ
Ι Ι ι Κ Λ/λ λ Λ μ Μ Μ Μ Ν ν Ξ Ο ο Π Π π
Ι, ι Κ, κ Λ, λ Μ, μ Ν, ν Ξ, ξ Ο, ο Π, π
Ρ/ρ Σ/Σ/ς Σ ς σ τ Τ Υ/υ Υ υ Φ/φ Φ Χ/χ χ Ψ/ψ ψ Ω
Ρ, ρ Σ, σ, ς, Σ, ς Τ, τ Υ, υ Φ, φ Χ, χ Ψ, ψ Ω, ω

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]