Direcció general de Fons Europeus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióDirecció general de Fons Europeus
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació2017
Governança corporativa
Depèn deSecretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses

Lloc webdgfc.sepg.minhafp.gob.es… Modifica el valor a Wikidata

La Direcció general de Fons Europeus és un òrgan de gestió del Ministeri d'Hisenda d'Espanya depenent de la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses encarregada del control, seguiment i avaluació dels fons provinents de la Unió Europea així com dels fons que Espanya n'aporta i els fons entre les comunitats autònomes.

El Director General de Fons Europeus és, des del 20 de gener de 2017, Jorge García Reig.[1]

Funcions[modifica]

Les seves funcions es regulen en l'Article 11 del Reial decret 769/2017, de 28 de juliol, i les seves funcions són:[2]

  • La definició de la posició espanyola en les negociacions per a l'aprovació i revisió dels successius Marcs Financers Plurianuals de la Unió Europea.
  • L'anàlisi, seguiment i avaluació dels fluxos financers amb la Unió Europea, inclosa l'elaboració i xifrat dels programes pressupostaris afectats, l'elaboració de les propostes de pagament a la Unió Europea dels recursos propis del pressupost de la Unió així com d'altres conceptes que legalment pugui exigir la Unió Europea, l'enllaç amb la Unió Europea per a afers pressupostaris i la participació en els comitès i grups de treball vinculats al pressupost europeu.
  • La determinació anual de la base de recursos propis procedents de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA), a l'efecte de l'aportació espanyola als recursos propis de la Unió Europea.
  • La proposta de pagaments, procedents de la Unió Europea, en els casos que li siguin designats.
  • La gestió i el seguiment de l'aportació espanyola al Fons Europeu de Desenvolupament, així com la participació en els comitès i grups de treball del mateix.
  • La distribució del Fons de Compensació Interterritorial entre les Comunitats Autònomes i ciutats amb Estatut d'Autonomia; la programació d'aquest Fons i el seu seguiment; la realització d'informes i propostes legislatives relacionades amb aquest Fons, així com les funcions previstes per al Comitè d'Inversions Públiques en la Llei Reguladora del Fons.
  • La negociació, elaboració, avaluació i revisió, en coordinació amb les diferents Administracions, fons i altres instrument de la Unió Europea, dels Acords, Estratègies o Marcs, que serveixen per a la preparació dels programes operatius cofinançats amb els Fons Estructurals i d'Inversió Europeus; així com la negociació, elaboració, avaluació i revisió dels programes operatius cofinançats amb el Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) i altres fons que se li assignin.
  • Garantir la realització de les activitats d'avaluació previstes en els Reglaments relacionades amb els diferents fons gestionats, en coordinació amb les Administracions territorials; fomentar el compliment dels principis horitzontals d'igualtat de gènere, igualtat d'oportunitats i no discriminació, accessibilitat i desenvolupament sostenible, així com vetllar pel compliment del principi d'addicionalitat.
  • La realització d'anàlisi i estudis econòmics en l'àmbit dels Fons europeus.
  • Les que, segons els diferents Reglaments europeus, corresponguin a l'Estat Membre espanyol referent al FEDER, inclòs l'objectiu de Cooperació Territorial Europea, el Fons de Cohesió i altres fons que se li assignin.
  • Les que, segons els diferents Reglaments europeus, corresponguin a l'Autoritat de Gestió o autoritat assimilable dels programes operatius finançats pel FEDER, inclòs l'objectiu de Cooperació Territorial Europea, el Fondo de Cohesió i altres fons que se li assignin com el Fondo de Solidaritat, o l'Instrument Financer del Espai Econòmic Europeu, principalment.
  • La selecció de les operacions per al finançament amb fons europeus i la implantació de sistemes tendents a garantir la conformitat amb les normes europees i nacionals, de les despeses presentades a la Comissió Europea per al seu cofinançament.
  • El desenvolupament legislatiu i la normativa relacionada amb la gestió i control de les ajudes del FEDER, el Fons de Cohesió i altres fons que se li assignin, així com l'elaboració de les normes de subvencionabilitat de les despeses.
  • La designació d'organismes intermedis dels programes operatius i la definició dels termes dels acords relatius als organismes intermedis gestors dels fons de la seva competència.
  • La negociació amb la Comissió Europea i altres institucions dels assumptes relacionats amb la regulació dels Fons Estructurals i de Inversió Europeus, el Fons de Cohesió i altres fons que se li assignin.
Fons Europeus de Desenvolupament Regional per al període 2014-2020.
  • La cooperació i coordinació amb les Administracions territorials, quant a la gestió i seguiment de les actuacions realitzades amb el FEDER, inclòs l'objectiu de Cooperació Territorial Europea, el Fondo de Cohesió i altres fons que se li assignin.
  • La representació en els comitès i grups de treball de coordinació de fons europeus i d'altres comitès o òrgans col·legiats on sigui competent i la coordinació i impuls de les Xarxes Temàtiques relacionades amb el FEDER i altres fons que se li assignin.
  • Totes les actuacions necessàries per a la finalització i tancament dels programes operatius del FEDER, inclòs l'objectiu de Cooperació Territorial Europea, el Fondo de Cohesió i altres fons que se li assignin.
  • La realització de les verificacions i la proposta de les mesures correctores precises per assegurar el funcionament correcte del sistema de gestió i control de cada programa operatiu del FEDER, del Fons de Cohesió i altres fons que se li assignin. La coordinació general del sistema de control i la formulació de les directrius que contribueixin al seu manteniment.
  • Les relacionades amb la certificació i els pagaments, referent al FEDER, Fons de Cohesió, Fons de Solidaritat, Instrument Financer de l'Espai Econòmic Europeu i qualsevol altre Fons o Instrument que se li assigni, les que segons els diferents Reglaments europeus i per als diferents períodes de Programació corresponguin a l'Autoritat de Certificació dels programes operatius cofinançats per aquests fons; inclourà principalment, l'elaboració i remissió de les declaracions de despeses, sol·licituds de pagaments, estats i comptes de despeses i la tramitació de les propostes de pagament als beneficiaris de les actuacions cofinançades pels esmentats fons. Igualment inclourà aquells abonaments de fons a destinataris espanyols als programes operatius de Cooperació Territorial Europea en els quals Espanya no sigui l'Autoritat de Certificació.
  • L'execució estatal de la política d'incentius regionals, actuant com a òrgan de suport al Consell Rector d'Incentius Regionals, així com la preparació dels avantprojectes de disposicions que regulin la política d'incentius regionals i totes les altres funcions que es deriven de la Llei 50/1985, de 27 de desembre, d'incentius regionals per la correcció de desequilibris econòmics interterritorials, i del Reial Decret 899/2007, de 6 de juliol, que la desenvolupa i que no estiguin assignades a òrgans superiors de l'Administració General de l'Estat o als òrgans competents de les comunitats autònomes, sense perjudici de les competències que, en matèria d'assignació de recursos econòmics, corresponen a la Direcció general de Pressupostos.
  • L'exercici de les actuacions d'inspecció i comprovació que corresponen a l'Administració General de l'Estat en relació amb els incentius econòmics regionals, així com la tramitació dels expedients d'incompliment i sancionadors i la proposta d'adopció de les resolucions que els posin fi, sense perjudici de les quals corresponguin a la Intervenció General de l'Administració de l'Estat en matèria de control de recursos públics.
  • L'anàlisi i avaluació de l'impacte territorial dels incentius econòmics regionals.
  • La coordinació i gestió de les convocatòries d'Estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat cofinançades pel FEDER.

Estructura[modifica]

De la Direcció general depenen els següents òrgans directius:

  • Subdirecció General de Relacions Pressupostàries amb la Unió Europea.
  • Subdirecció General de Programació i Avaluació.
  • Subdirecció General de Desenvolupament Urbà.
  • Subdirecció General de Gestió del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
  • Subdirecció General de Cooperació Territorial Europea.
  • Subdirecció General d'Incentius Regionals.
  • Subdirecció General d'Inspecció i Control.
  • Subdirecció General de Certificació i Pagaments.

A més, el Director General de Fons Europeus és el vicepresident primer del Consell Rector d'Incentius Regionals.

Directors generals de Fons Comunitaris i Europeus[modifica]

  • Jorge García Reig (2017)
  • José María Piñero Campos (2012-2017)
  • Mercedes Caballero Fernández (2009-2012)
  • José Antonio Zamora Rodríguez (2004-2009)

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba al domini públic de conformitat al que es disposa en l'article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.

Enllaços externs[modifica]