Comissionat per al Mercat de Tabacs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióComissionat per al Mercat de Tabacs
Dades
Tipusorganisme autònom
País d'origenEspanya Espanya
Història
ReemplaçaDelegació del Govern en el Monopoli de Tabacs
Creació1998
Governança corporativa
Seu 
  • Passeig de la Habana 140, Madrid
PresidènciaIsabel Eugenia Juliani Fernández de Córdoba[1]
Depèn deSubsecretaria d'Hisenda

Lloc webhacienda.gob.es… Modifica el valor a Wikidata

El Comissionat per al Mercat de Tabacs és un organisme autònom de l'Administració General de l'Estat que exerceix les competències de caràcter regulador i de vigilància per salvaguardar l'aplicació dels criteris de neutralitat i les condicions de lliure competència efectiva en el mercat de tabacs arreu d'Espanya.

Història[modifica]

Aquest organisme es crea a causa de l'entrada d'Espanya a les Comunitats Europees que obliga a garantir la llibertat d'empresa, consagrat en l'article 38 de la Constitució, a les activitats d'elaboració, importació i venda a l'engròs dels productes del tabac.

L'objectiu, per tant, de la creació d'aquest organisme, estava orientat a substituir la intervenció de l'Estat al mercat del tabac per una nova activitat merament reguladora o de vigilància que salvaguardés l'aplicació dels criteris de neutralitat i les condicions de lliure competència efectiva, de tal forma que, deixant actuar a tots els subjectes que ho desitgin, se supervisi per un òrgan estatal el correcte desenvolupament de tal activitat empresarial. En conseqüència, la nova Llei que va crear aquest organisme, va suprimir els monopolis de fabricació, d'importació i de comerç a l'engròs per a les labors de tabac no procedents dels Estats membres de la Unió Europea.

En canvi, seguint la jurisprudència comunitària i la sentència del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees de 14 de desembre de 1995 (assumpte C-387/93 «Cas Banchero»), el monopoli del comerç al detall de labors de tabac a favor de l'Estat a través de la Xarxa d'Expendeduries de Tabac i Timbre. El manteniment de la titularitat de l'Estat en el monopoli de comerç al detall de labors de tabac, que continua revestint el caràcter de servei públic, constitueix un instrument fonamental i irrenunciable de l'Estat per al control d'un producte estancat com és el tabac, amb notable repercussió duanera i tributària. Per afegiment, la continuïtat de l'àmplia xarxa minorista d'Expendeduries de Tabac i Timbre, evita l'aparició d'oligopolis que podrien afectar negativament a aquesta neutralitat, retallar el dret d'opció del consumidor i promocionar el consum de tabac, garanteix al adquirent la regularitat en el proveïment i la legalitat i adequada conservació dels productes, assegura la venda d'efectes timbrats i signes de franqueig arreu del territori nacional.[2]

Funcions[modifica]

Estanc o expendeduria, establiment en el qual es ven tabac, segells, paper timbrat i altres productes que també tenen prohibida la venda lliure.

Les funcions del CMT es regulen en l'article 5.4 de la Llei 13/1998, d'Ordenació del Mercat de Tabacs i Normativa Tributària, i són:[2]

  • Actuar com a òrgan d'interlocució i relació amb els diferents operadors del mercat de tabacs, ja fossin fabricadors, importadors, majoristes, expendeduries de tabac i timbre o punts autoritzats per a la venda amb recàrrec, i amb les organitzacions que els representin.
  • Vigilar perquè els diversos operadors, inclosos els detallistes, al mercat de tabacs actuïn en el marc que respectivament els correspon segons la present Llei i el seu desenvolupament reglamentari, exercint les facultats d'inspecció que calgui.
  • Vigilar la qualitat dels productes oferts, dels utilitzats en la seva elaboració i dels additius o substàncies incorporats, sense perjudici del respecte al secret de la producció industrial. Igualment, correspondrà al Comissionat la comprovació del contingut i pressupostos de les activitats promocionals i publicitàries.
  • Emetre informes sobre el compliment dels requisits previstos en els articles 2, apartat dos[nota 1]; 3, apartats dos i tres[nota 2], d'aquesta Llei, per a l'establiment de nous fabricadors, importadors o majoristes, i dels inclosos als apartats tres i quatre de l'article 4[nota 3], per a l'atorgament i revocació d'expendeduries de tabac i timbre.
  • Autoritzar l'establiment, en llocs diferents d'expendeduries, de punts de venda al públic amb recàrrec, segons allò que s'ha fixat en l'article 4, apartat cinc[nota 4].
  • Exercir l'activitat de manteniment de la Xarxa d'Expendeduries de Tabac i Timbre en matèria de canvis i modificacions d'emplaçament, llicenciament de magatzems i altres actuacions connexes que siguin encomanades al Comissionat per via reglamentària.
  • Vigilar l'efectiva aplicació dels criteris sanitaris sobre publicitat, consum i qualitat del tabac, en col·laboració amb les altres Administracions públiques competents excepte en el que sigui competència exclusiva d'aquestes Administracions.
  • Desenvolupar les funcions al fet que es refereix l'article 6, apartat dos [nota 5], de la present Llei.
  • Emmagatzemar i custodiar les labors de tabac preses o decomissades en procediments de contraban i procedir a la seva destrucció.
  • Exercir les funcions d'arbitratge en els conflictes entre operadors que les parts li encomanin, quan no corresponguin a un altre òrgan de l'Administració.
  • Rebre les denúncies que es presentin per presumpta violació dels principis i de les regles de lliure competència al mercat de tabacs i remetre-les als òrgans competents per a la seva tramitació i resolució.
  • Exercir la potestat sancionadora en els termes previstos en l'article 7.1 d'aquesta Llei.[nota 6]
  • Elaborar estadístiques, preparar informes i formular propostes en matèries de l'àmbit de les seves competències.
  • Gestionar els recursos adscrits al Comissionat al fet que es refereix l'apartat vuit del present article.
  • Qualsevol altra que se li atribueixi legalment o reglamentàriament per no estar encomanada a un altre òrgan de les Administracions públiques.

En tot cas, les funcions del Comissionat no interferiran en els àmbits competencials que, en matèria tributària, duanera, de repressió del contraban, sanitària, agrària o de supervisió de la publicitat, corresponguin a altres òrgans o Departaments de les Administracions públiques.

Estructura[modifica]

Reial Fàbrica de Tabacs, seu de la primera fàbrica de tabacs establerta a Europa, actual seu del rectorat de la Universitat de Sevilla.

El Comissionat es compon de:[3]

  • President de l'Organisme autònom.
  • Vicepresident de l'Organisme autònom.
  • Comitè Consultiu del Comissionat.

President[modifica]

El President de l'Organisme autònom Comissionat per al Mercat de Tabacs serà nomenat i separat pel Ministre d'Hisenda, tindrà rang de Subdirector general i li correspondrà la direcció del desenvolupament de les activitats de l'Organisme, la fixació dels objectius de les diferents unitats en els termes establerts pel present Estatut i altres normes aplicables. En particular, li correspondrà:

  1. La representació legal i en general la direcció de l'Organisme.
  2. La resolució de tots els expedients i procediments, fins i tot els sancionadors, que siguin competència de l'Organisme, excepte aquells que corresponguin al Secretari d'Estat d'Hisenda.
  3. Exercir la direcció de personal i dels serveis i activitats de l'Organisme.
  4. Elaborar la proposta de relació de llocs de treball.
  5. L'elaboració de l'avantprojecte de pressupostos i del pla d'actuació de l'Organisme, que es remetran al Ministeri d'Hisenda d'Espanya a través de la Secretaria d'Estat d'Hisenda.
  6. La contractació del personal no funcionari, previ compliment de la normativa aplicable sobre aquest tema.
  7. Dictar instruccions i circulars sobre les matèries que siguin competència de l'Organisme.
  8. Actuar com a òrgan de contractació, d'acord amb el que preveu l'article 17 del present Estatut.
  9. Aprovar despeses i ordenar pagaments.
  10. Ordenar la gestió, administració, liquidació i notificació de la taxa al fet que es refereix l'annex a la Llei d'Ordenació del Mercat de Tabacs i Normativa Tributària.
  11. Resoldre els conflictes entre operadors l'arbitratge dels quals les parts t'encomanin.
  12. Presidir el Comitè Consultiu de l'Organisme autònom i les seves Comissions.
  13. En general, exercirà totes aquelles funcions o competències que en la Llei, en l'Estatut o en les seves respectives normes de desenvolupament no s'assignin a un altre òrgan específic. Les atribucions del President són delegables de conformitat amb les disposicions de l'ordenament jurídic sobre la matèria.

Vicepresident[modifica]

La Vicepresidència, amb nivell orgànic de Subdirecció General, i que el seu titular serà nomenat mitjançant resolució del Secretari d'Estat d'Hisenda. Al Vicepresident li són atribuïdes les següents competències:

  1. Exercir la segona prefectura de l'organisme i, en la seva conseqüència, suplir al President en casos de vacant, absència o malaltia del mateix.
  2. La prefectura directa de la unitat administrativa que assumeixi les funcions de gestió de l'organisme i prestació de serveis als operadors, sense perjudici de la direcció general i impuls de l'activitat corresponent al President de l'Organisme autònom.
  3. La coordinació de les activitats economicofinancera i de regulació del mercat, proposant a la Presidència la resolució dels expedients instruïts en aquestes àrees.
  4. La resolució dels assumptes que expressament li delegui el President, sense perjudici de la seva evocació pel mateix, i sempre quan es refereixin a matèries susceptibles de delegació.
  5. La Vicepresidència del Comitè Consultiu al fet que es refereix l'article 8 del present Estatut.

Dependents de la Vicepresidència existiran les unitats i llocs de treball que s'estableixin en la corresponent relació de llocs de treball per a l'exercici de les funcions economicofinancera, reguladores i de gestió i prestació de serveis.

Comitè Consultiu i Comissions Assessores[modifica]

Existeix un òrgan assessor anomenat Comitè Consultiu del Comissionat, les funcions del qual són les generals d'assistència i assessorament al Comissionat en totes les matèries relatives al mercat de tabacs, a la seva organització i funcionament i, en particular, les següents, que exercir emetent el corresponent informe al Comissionat:

  1. Informar en relació amb les normes que hagin de dictar-se regulant el mercat de tabacs en el seu aspecte organitzatiu, sanitari i de regulació de la publicitat.
  2. Debatre, emetent, si escau, el corresponent informe, sobre qüestions que afectin a l'indicat mercat o sobre aquelles altres respecte de les quals demani la seva semblar el President de l'Organisme o ho sol·liciti un 20 per 100 dels membres del Comitè.
  3. Emetre informe en relació amb el compliment dels requisits previstos en els articles 2, apartat dos, i 3, apartats dos i tres, de la Llei 13/1998, de 4 de maig, i el seu desenvolupament reglamentari per a l'establiment de nous fabricadors, importadors i majoristes.
  4. Emetre informe en relació amb el compliment dels requisits previstos en l'article 4, apartats tres i quatre, de la Llei 13/1998, de 4 de maig, per a l'atorgament i revocació de expendedurías de tabac i timbre.
  5. Debatre i informar sobre qüestions centrals de l'economia agrícola i industrial del tabac, fent arribar a l'Administració, a través del Comissionat, l'opinió del sector sobre aquests extrems.

Notes[modifica]

  1. Art.2.2: A més de l'anterior, l'establiment de nous fabricadors en l'àmbit territorial a què es refereix l'article 1 requerirà llicència administrativa, prèvia comprovació pel Comissionat per al Mercat de Tabacs de les condicions sobre l'adequada capacitat tècnica i empresarial, solvència financera dels fabricants i idoneïtat de les condicions d'emmagatzematge de les labors produïdes, que s'establiran reglamentàriament.
  2. Art. 3, apartats 2 i 3: La llicència per a la importació en territori peninsular espanyol, illes Balears, Ceuta i Melilla de labors de tabac s'atorgarà prèvia comprovació pel Comissionat del compliment del requisit consignat en l'apartat b) del número tres següent, tret que l'importador asseguri la remissió directa del producte al magatzem de qualsevol dels fabricants o majoristes autoritzats. La llicència per a la distribució majorista, en l'àmbit territorial a què es refereix l'article 1, apartat un, s'atorgarà prèvia acreditació davant el Comissionat per al Mercat de Tabacs, per part del peticionari, de la seva capacitat de prestació del servei
  3. Articulo 4, apartats 3 i 4: Els expenedors de tabac i timbre, que hauran de ser necessàriament persones físiques, nacionals de qualsevol dels Estats de la Unió Europea, es configuren com a concessionaris de l'Estat. Els expenedors no podran estar culpables, ni incórrer, en cap de les situacions previstes en les lletres a) i b), de l'apartat dos, de l'article 1 d'aquesta Llei, no podran ser titulars d'una altra expendeduria o d'un punt de venda amb recàrrec, ni podran tenir vinculació professional o laboral amb qualsevol dels importadors, fabricadors o majoristes del mercat de tabac, tret que aquesta vinculació finalitzi abans de l'adjudicació definitiva de l'expendeduria. La concessió d'expendeduries s'adjudicarà prèvia convocatòria de concurs sobre bases no discriminatòries, objectives i transparents, basades principalment en criteris comercials, de rendibilitat, de servei públic, de sanitat, de distàncies entre expendeduries i de població, pel Ministeri d'Economia i Hisenda, al que correspondrà igualment, si escau, la seva revocació, previ informe en tots dos suposats del Comissionat per al Mercat de Tabacs.
  4. Articulo 4.5: No obstant això el previst a l'apartat quatre anterior, correspon al Comissionat atorgar autoritzacions de punts de venda amb recàrrec de labors de tabac a persones o entitats, en les condicions que reglamentàriament es fixin, que hauran de respectar els principis de publicitat i concurrència. Els titulars d'autorització per a la venda amb recàrrec hauran de proveir-se necessàriament als preus de tarifa, en l'expendeduria del terme municipal o, si escau, entitat local menor que es tracti i que a aquest efecte i en cada cas sigui assignada, a petició del titular del punt de venda amb recàrrec, d'entre les tres més properes al lloc el servei del qual es pretén atendre. Reglamentàriament es determinarà la forma i manera de realització de la venda amb recàrrec en els punts autoritzats, fins i tot mitjançant l'ocupació de màquines expenedores automàtiques.
  5. Article 6.2: Les campanyes i plans de publicitat de labors de tabac es comunicaran abans del seu inici a l'Organisme autònom Comissionat per al Mercat de Tabacs, qui, en el termini de set dies següents a la comunicació, podrà, si considera fonamentat que no s'ajusten als principis generals establerts en les lleis, suspendre el seu desenvolupament, donant trasllat de les actuacions a l'òrgan competent en matèria sanitària o, si escau, a l'òrgan administratiu o jurisdiccional que procedeixi.
  6. Article 7.1: Constitueixen infraccions, a l'efecte d'aquesta Llei, els actes o omissions dels subjectes que intervinguin al mercat de tabacs que suposin una vulneració sancionable del règim jurídic de les activitats regulades en la present Llei.

Referències[modifica]

El contingut d'aquest article incorpora material publicat al Butlletí Oficial de l'Estat, que es troba al domini públic de conformitat al que es disposa en l'article 13 de la Llei de Propietat Intel·lectual espanyola.

Enllaços externs[modifica]