Agència Estatal de l'Administració Tributària

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Agència Tributària de Catalunya ».
Infotaula d'organitzacióAgència Estatal de l'Administració Tributària
Agencia Tributaria.svg
Dades bàsiques
Tipus entitat agència estatal espanyola
Història
Fundació 27 desembre 1991
Modifica dades a Wikidata

L’Agència Tributària o formalment l’Agència Estatal d'Administració Tributària és un organisme públic de l'administració espanyola encarregat de la gestió del sistema tributari estatal i del duaner, així com dels recursos d'altres administracions i ens públics, nacionals o de la Unió Europea, la gestió de la qual se li encomani. Va ser creada per la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a 1991 (Llei 31/1990, de 27 de desembre).

Està configurada com un ens de dret públic dependent de la Secretaria d'Estat d'Hisenda i Pressupostos. Aquesta Agència va entrar en funcionament al gener de 1992 a partir dels recursos del Ministeri d'Economia i Hisenda del qual es va segregar assimilant part de les seves instal·lacions i funcionaris. Els dos principals càrrecs de l'organigrama de l'AEAT són el de Presidència i la Direcció General:

L'AEAT va ser pionera en la utilització de les noves tecnologies i, especialment, Internet, permetent al contribuent, ja sigui persona física o jurídica, el pagament d'impostos, consultes, etc. a través d'aquest mitjà.

Funcions[modifica]

  1. La gestió, inspecció i recaptació de tributs estatals excepte al País Basc i Navarra (IRPF, IVA, societats i impostos especials).
  2. La realització de diferents funcions relacionades amb els ingressos de les comunitats autònomes i ciutats autònomes.
  3. La recaptació d'ingressos de la Unió Europea.
  4. La gestió duanera i repressió del contraban.
  5. La recaptació en període voluntari de taxes del sector públic estatal.
  6. La recaptació en via executiva d'ingressos de dret públic de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes públics.
  7. La col·laboració en la persecució de determinats delictes (contra la hisenda pública i de contraban).

E-administració[modifica]

L'Agència Tributària és la pionera en la introducció de la e-administració, a Espanya, donant la possibilitat de presentar la Declaració de la Renda per internet. Al llarg dels anys s'han anat augmentant els serveis oferts des d'internet, a més s'han augmentat els canals de prestació com el telèfon, els SMS o la TDT.

Enllaços externs[modifica]