Discussió:Guifré el Pilós

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

No em crec la següent frase tal com està:

Guifré era besnét de Theuderic Makir descendent dels Exilarques de Babilònia i dels Reis de Judea. La seva esposa Widenella, era besnéta de Carlemany, i cosina del Rei de França.

Caldria saber d'on la vas treure, perquè cal aclarir i explicar millor si és la veritat històrica (que no ho és), si és la versió d'una de les genealogies oficials i imaginatives que es feien fer els reis medievals o si és senzillament un error a esborrar.

El que ja he comprovat és que no la va posar un anònim. --Pere prlpz 21:48, 4 des 2006 (CET)


Trobo que aquest paràgraf no hauria d'aparèixer en el context d'un article enciclopèdic:

"Menys encara, resulta sostenible la seva pretesa condició de creador de la nació catalana; per una banda, el naixement d'una nació sempre és el resultat d'un llarg procés on hi intervenen tota classe de fenòmens socials i no pas la realització d'una idea concebuda per un governant per genial que sigui, i, per altra, Catalunya no se’ns apareix com a realitat formada fins a finals del segle XII, tres-cents anys després de mort Guifré."

En primer lloc per la falta de rigor en el redactat.

Tampoc trobo encertat que s'hagi d'explicar aquí què és o com es configura una nació i el sentiment nacional. I encara molt menys que s'escometi d'una manera tan superficial com fenòmens socials.

Tanmateix no sembla massa assenyat deixar caure que Catalunya no se’ns apareix com a realitat formada fins a finals del segle XII, sense fer esment dels motius pels quals si era una realitat formada a finals del s. XII i no al s.IX.

A més podríem també debatre si la figura de Guifré i el seu llegat no van ser la primera pedra per a que definitivament, a finals del s. XII Catalunya esdevingués, segons l'autor, una realitat formada. Doncs hom no podria deixar de preguntar-se si sense les accions d'en Guifré els comtats catalans haurien estat catalans o haurien romangut francs a finals del s.XII.

--193.145.56.193 (discussió) 16:40, 26 març 2008 (CET)

Senyera[modifica]

El text diu així es creà la bandera de Catalunya- inventada, segons sembla, al segle XVI. Es clarament erroni --XpoferenS (discussió) 09:37, 5 gen 2009 (CET)

El text diu que la llegenda (no la bandera) va ser inventada al segle XVI, cosa que hauria de portar referències, però si és erroni ja no ho és tan clarament. Ara bé, si has entès que parlava de la bandera vol dir que, com a mínim, la frase s'ha de posar d'una manera més clara.--Pere prlpz (discussió) 12:48, 5 gen 2009 (CET)

Si, Pere, el redactat fa que s'entengui malament. Apart, la llegenda diu que va ser el rei Lluis de França qui va mullar els dits i creà l'escut. a http://ca.wikipedia.org/wiki/Senyera_Reial diu La llegenda atribueix al comte Guifré el Pelós (segle IX) el seu origen. En una de les seves gestes, havia decidit amb els seus fidels una victòria dels francs sobre els normands. El premi que n'havia rebut del rei Carles el Calb havia estat un escut amb fons d'or. Explica la llegenda que el mateix rei va pintar, amb els dits tacats de sang de les ferides del comte, les quatre barres vermelles. Modernes investigacions han desmentit aquest origen. Per si et serveix --XpoferenS (discussió) 11:20, 7 gen 2009 (CET) no cec que tot aixó sigui veritat oi?el comentari anterior sense signar és fet per 90.163.224.112 (disc.contr.) 13:58, 26 març 2009 (CET)

La llegenda l'han explicat malament si parlen de Lluís de França. Estem parlant de Ludovicus Pius (Lluis el pietós), rei d'Aquitània, rei dels Francs, Emperador d'Occident, fill i successor de Carlemagne. També hauría pogut ser el seu fill Ludovicus Germanicus (Lluis el germànic) i Emperador del Sacre Imperi Romà Germànic.el comentari anterior sense signar és fet per 88.13.32.189 (disc.contr.) 18:22, 26 oct 2012 (CEST)

Belonides[modifica]

Heu eliminat la frase : Guifré era besnét de Theuderic Makir descendent dels Exilarques de Babilònia i dels Reis de Judea. La seva esposa Widenella, era besnéta de Carlemany, i cosina del Rei de França. I en canvi a l'article parleu dels belonides. Els Belonides eren els descendents de Bello de Carcassone, i el pare d'en Belo era precisament en Theuderic Makir. http://www.flemingmultimedia.com/Genealogy/WinefredICount.html La dona d'en Guifre era Widenelle de Flandre, neta de Carles II Consta a molts mes llocs, pero us posso la web de genealogia francesa per la seva facilitat de navegació per l'arbre genealogic Salut --XpoferenS (discussió) 09:37, 5 gen 2009 (CET)

La vam treure perquè no tenia referències ni s'entenia. Em sembla bé que es torni a explicar amb referències i contextualitzant-la, separant el que és històric del que és llegenda. Una altra cosa si tota aquesta explicació ha d'estar aquí o potser estaria millor a bel·lònides o en algun altre article.--Pere prlpz (discussió) 12:52, 5 gen 2009 (CET)

No és correcte que siguin els dits de Guifré[modifica]

La llegenda afirma que va ser el rei Carles el Calb qui va atorgar l'emblema de les quatre barres, com a agraïment per la seva intervenció contra els sarraïns. Cronologicament és impossible, ja que Carles va morir el 877 i Guifré el 897.--81.32.179.217 (discussió) 16:49, 19 nov 2009 (CET)

Incorrecció històrica: Reis de França[modifica]

És erroni parlar de reis de França, tenint en compte que en referir-nos a França parlem de l'estat-nació francòfon, inexistent en aquell periode històric. En qualsevol cas estariem parlant de l'imperi franc amb reis originats dins l'imperi Carolingi, succeït posteriorment pel Sacre Imperi Romà Germànic del qual políticament es bifurquen els francs.el comentari anterior sense signar és fet per 88.13.32.189 (disc.contr.) 18:01, 26 oct 2012 (CEST)