Discussió:Lluís Quer Cugat

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Cognoms[modifica]

@Magenri: L'article s'hauria de dir Lluís Quer i Cugat seguint l'acord de La Taverna. És present a la GEC i aquest inclou l'"i". L'argument proximitat de la font no em convenç i ja no entro en un possible CI.--KRLS, (disc.) 08:39, 17 març 2021 (CET)

@KRLS:. Precisament, segons l'acord de la Taverna, la forma que s'indica a Viquipèdia:Anomenar pàgines és: "Pels noms en català, tradicionalment s'ha utilitzat la partícula "i" entre el primer i segon cognom, mentre que en l'actualitat es considera optatiu i sovint molt formal. La norma general a la Viquipèdia és seguir el criteri de fonts solvents equivalents a una enciclopèdia. Per la política sobre persones vives, cal respectar la tria personal usada en registres formals." La font en la que es basa la no inclusió de la "i" és precisament una font solvent i a més propera en el temps (i en l'espai) al senyor Lluís Quer Cugat.--Magenri (disc.) 08:52, 17 març 2021 (CET)
@Magenri: Per la política que has indicat li hem de dir Lluís Quer i Cugat donat que és una persona prefabriana i que la GEC li inclou la partícula "i". Ref: «Lluís Quer Cugat». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana..--KRLS, (disc.) 09:20, 17 març 2021 (CET)
@KRLS: La discussió a la Taverna es va iniciar per una indicació teva parlant d'aquest personatge, i l'acord va ser de no considerar la GEC com a única font possible.--Magenri (disc.) 09:54, 17 març 2021 (CET)
@Magenri: Crec que estàs fugint d'estudi. Dic que la política actual (la que indiques) diu que tradicionalment s'ha utilitzat la particular "i" i que la regla general és usar els criteris de fonts solvents (per exemple, la GEC). El criteri tradicional és usar "i" i aquest és el criteri que dic que hauríem d'utilitzar en aquest article tractant-se d'un personatge prefabrià. No veig motiu per seguir el criteri del creador de l'article. Per això, demano el reanomenament.--KRLS, (disc.) 10:01, 17 març 2021 (CET)
@Vriullop, Leptictidium: Necessitaríem més opinions en aquest article donat que no ens posem d'acord. Aquí també podeu llegir les diferents interpretacions de la política: Tema:W5c1386kxykx0mkg.--KRLS, (disc.) 10:52, 17 març 2021 (CET)
Bon dia. Efectivament, sent una persona prefabriana, és complicat extrapolar a partir de les seves preferències personals. A més a més, pel que he vist, la seva preferència personal era signar únicament com a «Lluís Quer», sense posar el segon cognom ni amb conjunció ni sense. Així doncs, passaríem al criteri de les fonts fiables: la GEC posa la conjunció, i el Diccionari de reusencs, que no conec, però presumeixo que deu ser una font fiable, no la hi posa. Davant d'aquesta discrepància de les fonts fiables en un personatge prefabrià, crec que aniríem per defecte al criteri del creador de l'article, que diria que va ser en @Jolle:.—Leptictidium (digui) 11:31, 17 març 2021 (CET)
@Magenri, Leptictidium: Jo ja vaig dir que això ens portaria molts problemes amb els prefabrians. En la mateixa línia, s'ha mogut al seu fill a Lluís Quer Boule apel·lant que el Diccionari biogràfic de reusencs no incorpora la "i" donat que "Les fonts properes a la persona no inclouen la i entre cognoms". Aquest fet demostra que el criteri del Diccionari biogràfic es basa en un criteri personal de l'autor i no del biografiat, pel fet que en el cas de Boule tant la GEC com CANTIC usen "i". A més a més, si ens fixem en el monogràfic familiar Quer de la Revista del Centre de Lectura de Reus podem comprovar que l'exlibris de Quer i Boule apareix com a "Lluís Quer y Boule" (conservat al MNAC, Ex-Libris Lluis Quer y Boule (Q27565421)) i que l'autor d'aquell monogràfic reusenc usa formalment la "i" pels dos membres Quer. Per tot això, penso que s'haurien de reanomenar els dos articles amb la conjunció "i" i no s'hauria de tenir en compte el Diccionari biogràfic de reusencs a l'hora de fixar el no ús de la "i" al·legant raons de proximitat.--KRLS, (disc.) 08:16, 18 març 2021 (CET)
@KRLS: És cert Lluís Quer i Boule porta la "i". Redirigit.--Magenri (disc.) 09:42, 18 març 2021 (CET)
@Magenri:, el que intento dir no és solament que el segon porti la I sinó que la GEC no és l'única font que esmenta els dos cognoms separats per la conjunció en aquesta família. Com he demostrat, hi ha fonts fiables per a mantenir el nom formal que a més era el triat per la família.--KRLS, (disc.) 10:58, 18 març 2021 (CET)
@KRLS: Bon dia. El que intento dir és que quan hi ha fonts fiables a més de la GEC que mencionen la "i", cal veure que és així. Quan només és la GEC, i altres fonts no la inclouen, i pel que se sap la família no la usava, val la pena mirar-ho bé.--Magenri (disc.) 13:30, 18 març 2021 (CET)
Em sap greu que hagi d'apel·lar que en Jolle va crear-lo amb "i" com comentava en Lepti, perquè penso que he demostrat sobradament que està justificat el usar la "i" entre els cognoms.--KRLS, (disc.) 08:11, 19 març 2021 (CET)

En el cas dels personatges prefabrians no es poden considerar els usos personals, ni de la família ni dels veïns, allò era un desori i es pot trobar de tot. Formalment tot el que és prefabrià es normalitza a un estàndard, no només perquè ho digui la GEC. No em feu repetir el que ja he dit. Creia que el problema era en personatges actuals i en aquest sentit veia bé modificar el redactat. Si hi ha hagut malentesos doncs tornem enrere per reprendre-ho. --V.Riullop (parlem-ne) 09:25, 19 març 2021 (CET)

D'acord. Modificat en aquest cas i ho modificaré en els 75 casos més que s'havia aplicat en prefabrians.--KRLS, (disc.) 10:09, 23 març 2021 (CET)

Crec que hi hauria d'haver una discussió més serena sobre el tema abans de procedir a unes reversions massives. Els prefabrians i els postfabrians tenen tot el dret a escriure o no la "i" (en el seu cas la "y") segons les seves opcions, i segons els usos i costums del seu temps. Considerar que tots (prefabrians i postfabrians) han d'incorporar aquesta "i" em sembla exagerat i gens respectuós. Els arguments que vaig donar a la Taverna em continuen semblant vàlids, i la generalització a la GEC de la conjunció entre cognoms només respon a criteris unificadors i no històrics. @KRLS: @Vriullop, Leptictidium:--Magenri (disc.) 10:19, 23 març 2021 (CET)

Tècnicament vas executar massivament una interpretació de l'actualització de la política que sembla que no era el consens real d'aquella discussió. Tanmateix, podem esperar a aplicar la política de noms en vigor en pro d'arribar a una interpretació comuna.--KRLS, (disc.) 10:50, 23 març 2021 (CET)
valdria la pena arribar a un consens. La meva interpretació de l'acord que em sembla que es va adoptar era que no s'imposava el criteri de la GEC sinó la de les fonts properes, i que aquestes tenien el valor de fonts fiables--Magenri (disc.) 10:57, 23 març 2021 (CET)

Nou criteri per als cognoms[modifica]

Aplicant el consens al que es va arribar a la discussió de la Taverna, Proposta de modificació: l'ús de la "i" entre cognoms, buscarem les fonts que indiquin quina era la forma usada per la persona respecte a aquesta "i". Lluís Quer no la usava, i per tant reanomeno la pàgina.--Magenri (disc.) 07:39, 6 abr 2021 (CEST)

No comparteixo aquest reanomenament. Les fonts ens parlen que tant la GEC com la publicació monogràfic família Quer s'usa la "i". CANTIC ens diu que el nom acceptat és Lluís Quer, encara que es té en compte l'existència de "Quer Cugat" i "Quer i Cugat". Finalment, el Diccionari reussenc ens diu sense "i". Raó per la qual, crec que l'ús de l'"i" és el més adequat.--KRLS, (disc.) 09:15, 6 abr 2021 (CEST)
Em remeto al llibret publicat pel Centre de Lectura l'any 1900, quan va morir, la "Corona fúnebre", del que he posat una imatge--Magenri (disc.) 10:12, 7 abr 2021 (CEST)