Discussió:Mas del Gerro

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Informo que hi ha informació incorrecte en la descripció del Mas del Gerro. En primer lloc indicar que l'adreça del Mas no es en el carrer Dr. Marc Ribas, si no que es en el carrer de Mas.

A mes en el article s'indica que el estat del jardí no està en les condicions originals, sent de tot incorrecte, ja que s'ha mantigut sempre en les mateixes condicions que quan es va construir el Mas conservant el grans arbres.

A mes, crec rellevant que s'indiqui que qui el va construir va ser el Dr. Marc Ribas i Masso que va ser una persona rellevant tant de Botarell com de Montbrio i per a que així consti, dir que actualment el nom de la bliblioteca de Montbrio del camp porta el seu nom com a persona rellevant que va ser.

Per tot això demano fer les següents modificacions en la descripció i la història que indico a continuació, que corregiran les incorreccions i que aportaran informació interessant a la pàgina

A mes podria afegir alguna fotografia de la meva propietat, de la balconera i els ornaments vegetals que síndiquen.

Descripció És un mas residencial d'estil modernista, al qual s'afegí una altra construcció per allotjar-hi els masovers. Davant de la casa hi ha un gran jardí amb grans til·lers, magnòlies, oliveres i xipresos, tot fet a l'estil i gust de l'època. De l'edifici principal cal destacar una balconera rematada amb motius vegetals i un rellotge de sol. Al damunt de la porta principal, hi ha un gerro fet amb estuc. Davant de la façana, sempre hi ha una gran ombra feta pels arbres, especialment pel gran til·ler que corona el jardí.

Història Casa de camp residencial feta construir en estil modernista el 1915 pel Dr. Marc Ribas i Massó. El 1923 s'hi afegí la casa dels masovers. Situada vora la carretera de Botarell a Montbrió, al seu entorn està actualment quasi totalment urbanitzat. El nom del mas i del detall ornamental de la porta ve del renom que es donava a la família que féu construir el mas, els de “cal gerro”, renom acceptat i que tenia origen en la donació que havien fet, amb motiu de la construcció del cimbell del campanar de Botarell, dels quatre gerros de ceràmica vernissada que l'ornen.el comentari anterior sense signar és fet per Cercamon64 (disc.contr.)

Bona tarda. Diverses coses. La casa dona a dos carrers, el carrer Mas i el carrer del Dr Marc Ribas, o sigui que no està malament, però sí que tens raó que l'entrada és pel carrer Mas, ho canvio. Pel que fa a la resta, sobre el jardí i la persona que el va construir, caldria aportar referències a fonts fiables. Pel que fa a les fotos, qualsevol en pot carregar a wikimedia commons i després utilitzar a la Viquipèdia, sempre que en sigui l'autor.--Medol (disc.) 18:11, 5 set 2020 (CEST)
@Cercamon64, Aranya, Medol: Veig que s'han revertit les edicions per conflicte d'interessos i entenc que també per manca de referències. Ara bé, el potencial problema de conflicte d'interessos en un article com aquest són la manca de neutralitat i la promoció. Com que a les edicions que he vist promoció no n'hi ha seria bo veure si els canvis esbiaixen l'article o si en milloren la precisió factual.
  • El canvi d'adreça ja l'ha comentat en Medol i si és com diu és una millora respecte el que diuen les referències que és fàcil de comprovar. S'hauria de fer el canvi.
  • Això ja està fet.--Medol (disc.) 11:05, 6 set 2020 (CEST)
  • Canvi d'un jardí "anys enrere molt ben cuidat" per un jardí "amb grans til.lers, magnolies, oliveres i xipresos". Això d'"anys enrere molt ben cuidat" surt de la fitxa de patrimoni i cal veure què s'entén per ben cuidat i si el dia que hi van passar (que pot ser fa quaranta anys) hi havia més herba del compte. Aleshores es pot treure per obsolet. En canvi "amb grans til.lers, magnolies, oliveres i xipresos" no té judicis de valor, és factual i lliga amb la foto (bé com a mínim hi veig un til·ler més aviat gros, una magnòlia i un tros d'una olivera). O sigui, jo faria el canvi.
  • Que anys enrere fos molt ben cuidat no vol dir que ara no ho estigui, la informació no és incorrecta i està referenciada i per tant no s'ha d'eliminar en cap cas. La descripció proposada no se sosté en cap referència ni en cap foto i només és pròpia d'una persona amb CI a més d'innecessària per irrellevant. En cas que finalment s'afegís caldria posar-hi un {{CN}} per eliminar la informació si passats uns mesos segueix sense haver-hi referència. Si alguna foto sosté part de l'afirmació, en tot cas es podria incorporar aquesta foto a l'article. --Medol (disc.) 11:29, 6 set 2020 (CEST)
  • Diria que dir que anys enrere estava molt ben cuidat sí que implica una diferència amb com està ara, igual que si algú em diu a mi que abans era molt guapo entendré que m'està dient finament que ara ho soc menys. A més, aquest "anys enrere" té sentit si se sap abans de què estem parlant, però tal com està és candidat a posar-hi {{quan}} i acabar esborrant-lo. És a dir, "abans estava molt ben cuidat" és una afirmació relativa a com està "ara", però no sabem quan és "ara" pel que ho va escriure originalment ni com estava, de manera que no podem dir que en algun moment del passat estava millor que com està ara (el nostre ara, el 2020) perquè no sabem amb que es va comparar aleshores. Per tant, jo ho trauria perquè no se sap com s'ha d'entendre.--Pere prlpz (disc.) 12:26, 6 set 2020 (CEST)
  • Esmentar el promotor, el Dr. Marc Ribas i Massó, pot ser correcte. El principal problema és que fins i tot si això és un coneixement de domini públic a Botarell, hauria de tenir una referència. Que el Dr. Ribas era un prohom estimat a Botarell se'n troben referències, però a la xarxa no trobo enlloc en que se l'esmenti en relació a Cal Gerro. Aleshores, aquí dubto si s'hauria d'incloure a l'article.--Pere prlpz (disc.) 23:03, 5 set 2020 (CEST)
  • Pot ser correcte o no ser-ho. Es pot afegir la informació amb un {{CN}} per eliminar la informació si passats uns mesos segueix sense haver-hi referència.--Medol (disc.) 11:29, 6 set 2020 (CEST)
Notifico també en Docosong que veig que ha intervingut en discussions relacionades.--Pere prlpz (disc.) 23:06, 5 set 2020 (CEST)

@Cercamon64: Has esborrat que damunt de la porta principal hi ha un gerro fet amb estuc, però a la fotografia, tot i que no es veu gaire bé, a la clau sobre la porta principal jo hi veig una cosa que sembla un gerro amb una nansa, en relleu. No és un gerro?--Pere prlpz (disc.) 23:06, 6 set 2020 (CEST)

Relacio de Marc Ribas i Masso i Cal Gerro[modifica]

Marc Ribas i Massó era el meu besavi, fill de Castellbell, que es va casar amb la pubilla i filla única de Cal Gerro de Botarell, Teresa Figueras i va esdevenir el metge de Botarell i Montbrió del camp, la relació que va tenir amb aquestes poblacions va ser tan estreta, que actualment la biblioteca de Monotbrió porta el seu nom ja que a mes de metge era un historiador aficionat i va escriure una "historia de montbrio del camp" que el meu pare va publicar. Bibiolteca Montbrió A mes fa uns anys jo personalment vaig incorporar al Arxiu Nacional de Catalunya a Sant Cugat un fons de pergamins historics que daten del 1296 fins al 1650 que va recopilar ell personalment durant tota la seva vida. El podeu consultar aqui Fons documental de Marc Ribas i Massó En l'epoca que es va construir el Mas del Gerro, al 1915, ell era el cap de familia de Cal Gerro i va ser ell qui va promoure la seva construcció. Disposo de fotagrafies seves en el mas i molta altre documentació.el comentari anterior sense signar és fet per Cercamon64 (disc.contr.)

El problema no és que no sigui veritat ni que no ens ho creguem. El problema és que el mas del Gerro ha rebut una cobertura limitada per part de fonts fiables (llibres, articles acadèmics, etc.) i per això les que hi ha no n'han explicat gran cosa. De ben segur per poc que investiguem (mirant arxius, fotos, etc.) podríem escriure'n una monografia, però la Viquipèdia no és per publicar el que investiguem sinó només per explicar el que ja està publicat. Pots veure Viquipèdia:No feu treballs inèdits. Aleshores el dubte sobre si parlar del promotor (i de moltes més coses de les que es podria parlar) és que és un treball inèdit que no té referències. Ara bé, entenc que la frase sobre el promotor és un cas límit (investigació original però molt poca) i per això no ho tinc clar.--Pere prlpz (disc.) 23:01, 6 set 2020 (CEST)

Eliminacio de fotografies i paragraf[modifica]

@Pere_prlpz Algú a eliminat les dues fotografies que vaig pujar i el paragraf que parlava del gerro sobre la porta. No he sigut jo qui ho ha eliminat. Veien les reiterades revisions eliminant tot el que faig per millorar l'article, ja no m'atreveixo a tocar-lo, per tant us demano que el restaureu vosaltres a poder ser amb les dues fotos de la porta i la balconera. Al final la meva intenció de millorar-lo sols ha provocat que empitjorar-lo. No ho entenc, crec que heu de millorar els protocols, si no la Viquipedia anirà esdevenint amb el temps un repositori d'informació poc fiable i superficial, que cada vegada perdrà mes interes del lector, es una pena.el comentari anterior sense signar és fet per Cercamon64 (disc.contr.)

@Cercamon64: El que veig eliminat és això:[1], i em temo que el problema és que en posar la fotografia vas esborrar unes quantes coses com la referència. De paràgraf afegit no en veig cap a l'historial. Què és el que havies posat?--Pere prlpz (disc.) 15:16, 7 set 2020 (CEST)
@Pere prlpz: Vaig possar les dues fotos que estan en en commons i que veig que ja has afegit, pero no vaig eliminar cap paragraf. Sembla que el Medol va revertir aquests canvis i va eliminar el paragraf [2] com pots veure en aquesta página apareix el ultim paragraf de la Descripció que es el que ha desaparegut. "Al damunt de la porta principal, hi ha un gerro fet amb estuc. Davant de la façana, gran ombra feta pels arbres."el comentari anterior sense signar és fet per Cercamon64 (disc.contr.)
@Cercamon64: Pot ser que hagi estat accidental, però el que veig mirant les diferències entre les edicions és que això del gerro d'estuc ho vas esborrar tu (amb les seves referències) i la reversió d'en Medol va ser per recuperar-ho. Per això jo et preguntava més amunt si és que el gerro no hi era, perquè no entenia el problema amb aquesta frase. En qualsevol cas, com que està referenciada i sembla que no té problema, recupero la frase.--Pere prlpz (disc.) 15:48, 7 set 2020 (CEST)
@Pere prlpz: No doncs deu ser un error, si ho vaig fer jo va ser totalment accidental. El gerro existeix, com es veu a la foto i es el referent de Cal gerro, el renom de la familia a Botarell. Pots restaurar el paragraf ? gracies d'avançadael comentari anterior sense signar és fet per Cercamon64 (disc.contr.)
@Cercamon64: La frase del gerro de sobre la porta i la de l'ombra dels arbres ja són al final del paràgraf de descripció. És d'aquestes frases que parlem o n'ha desaparegut alguna altra?
I per cert, per signar tens un botó amb el dibuix d'una signatura a sobre de la caixa d'edició.--Pere prlpz (disc.) 19:41, 7 set 2020 (CEST)

Incongruencia entre la politica de conflicte de interesos i fonts fiables[modifica]

Crec que la politica de conflicte de interesos que teniu i la politica de fonts fiables es contradieun i sols fan que empitjorar la qualitat de la Viquipedia, sobretot quan es refereix a informacions que es refereixen a persones d'epoques que no existia internet. Heu de tenir en compte que totes les fonts que anomeneu fiables (llibres, articles, etc...) en el seu origen sempre tenen conflicte d'interessos segons la vostre politica de CI, ja que el origen de tota informació sobre persones normalment proveé de la familia o de persones que la coneixien, com es el meu cas. Si la vostre intenció es que abans de publicar algu a la Viquipedia ha d'existir un article o llibre on-line que faci referencia, aleshores quin es el interes per publicar a la Viquipedia si la informació ja està on-line ? A mes si jo ara fes un article en algun bloc sobre el meu basaví i el Mas del gerro, aleshores si que publicarieu els canvis proposats ?. Per tant crec, que si voleu que cada vegada la Viqui sigui millor i no pitjor, haurieu de incloure com ha fonts fiables la informació provinent de persones o institucions amb realació directe (degudament documentada si voleu) amb el motiu del article i sempre que no hi hagin conflicte d'interessos. En el meu cas en particular, despres de veure com funcioneu, la meva credibilitat en la informació que publiqueu a dessaparegut casi del tot. Em sap molt greu perque fins ara la Viquipedia era una font importat per a mi, pero despres d'això entenc que les fonts bones son els articles o llibres i no la Viqui que sempre estarà incomplerta o esbiaxada.sense el comentari anterior sense signar és fet per Cercamon64 (disc.contr.)

No hi ha contradicció perquè un bloc no és una font fiable. Un llibre no autoeditat sí que es considera una font fiable, tot i que estic segur que hi ha companys que posarien en dubte que un llibre que hagis escrit tu sobre casa teva es pugui considerar una font fiable lliure de conflicte d'interessos.
I cal recordar que abans d'Internet ja es publicaven coses. Un llibre publicat abans d'Internet també és una font fiable.
Per altra banda, el que demanes d'incloure informació no publicada és el que fan els investigadors. És el que farà qualsevol historiador que vulgui publicar un article sobre aquesta casa. Quan estigui publicat (en una revista acadèmica per exemple, o com a part d'una tesi doctoral), servirà com a referència i podem portar aquí la informació.--Pere prlpz (disc.) 15:13, 7 set 2020 (CEST)
Com apunt, sempre succeeix que l'editor que té conflicte d'interessos a la llarga considera que la Viquipèdia és una font no contrastada, poc creïble i de baixa qualitat. En aquests darrers mesos, ja porto comptats un quants i gairebé sempre es repeteix el mateix esquema...--Docosong (disc.) 23:06, 7 set 2020 (CEST)
@Docosong: Si us plau, no mosseguem els nous. Aquí no hi veig cap interès fora de l'interès enciclopèdic, i si algun esquema es repeteix, és el mateix de quan arriba qualsevol especialista en un tema i està aprenent la subtil diferència entre el que és veritat i el que és verificable amb referències.--Pere prlpz (disc.) 11:36, 8 set 2020 (CEST)