Discussió:Símbols nacionals de Catalunya

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Al primer apartat, on apareix l'escut de Blanes, el text diu "Molts catalans ja no comparteixen la doctrina que es centrava en la creu". No m'acaba de convèncer ni la redacció ni el contingut d'aquest apartat. Algun suggeriment?--Georg-hessen (discussió) 08:40, 4 feb 2009 (CET)

Relacionar la creu heràldica dels Savoia amb un símbol català del cristianisme em sembla agafat molt pels pèls. En tot cas es pot substituir per la creu de Sant Jordi i estalviar punts de vista sense referències. --V.Riullop (parlem-ne) 11:49, 4 feb 2009 (CET)
La creu de qualsevol país europeu es massa evident que es un símbol cristià. En tot cas lo que seria un punt de vista sense referències i molt agafat pels pèls es que una creu no ho sigués de símbol cristià. A la gent li agradaven les creus abans perque resaven cada dia i anaven sempre a missa.el comentari anterior sense signar és fet per 58.8.20.16 (disc.contr.) 14:57, 4 feb 2009 (CET)
Veig que has canviat la creu dels blanes per l'estendard del bisbat de barcelona. Tot i així, la frase en si no m'acaba de convèncer, doncs porta implícitament l'asseveració que hui en dia la majoria de catalans ja no se senten identificats per esta simbologia. Podriém fer un repas, entenent la simbologia de manera àmplia, passant pel pessebre, el nadal, la setmana santa, la quaresma, sant jordi, les esglésies romnàniques, la sagrada família, els pastorets, santa llúcia, santa eulàlia, tots sants, els reis d'orient, sant joan, etc, etc, per a rebatre que els catalans no se senten representats per esta simbologia. La nostra cultura està prenyada pel catolicisme. Provar de desllindar la iconografia catòlica de la cultura catalana equival a quedar-te, pràcticament, sense cultura catalana. A diferència d'altres pobles, posem alemanys, francesos o italians, que poden fer remuntar la seva iconografia cultural al temps pre-cristians, naltros no podem. Som fills de la marca hispànica i la primera referència a catalunya i als catalans és del 1117. Podem parlar dels ibers, però no de la mateixa manera en què els francesos parlen dels gals, ni com els alemanys parlen de les tribus germpaniques, ni com els italians parlen dels itàlics i l'imperi romà. La nostra data de naixement com a col·lectiu humà és molt concreta i circumscrita a una determinada concepció històrico-religiosa. Potser, si el què vols afirmar és que la societat catalana actual està molt secularitzada, podries trobar un forma de redactar la frase que que no impliqui una negació, per centrar-te en una constatació del present. Per altre banda, et suggeriria que hi afegisis un apartat respecte els símbols militars catalans: el sometent, els almogàvers, el timbaler del bruc i la resta. --Georg-hessen (discussió) 10:45, 6 feb 2009 (CET)
He pres nota de les teves indicacions i he fet alguns canvis, que m'han permés també de fer mes clara la separació entre la simbología diguem-ne "més seriosa" i la "menys seriosa". Cal que et digui que vaig començar l'article perque vaig veure que hi havia un article sobre els símbols d'Escòcia però cap de Catalunya aquí a la Vikipedia en català. Ans que l'article no sigui un esborrany com tal, vaig posar els fonaments per encoratjar les contribucions d'altres. Encara cal pulir-lo. Referent al problema de "desllindar la iconografia catòlica de la cultura catalana" qu'esmentes, he respondre't adequadament i ara no tinc temps. Tornaré aviat si pot ser. Salutacions - Xufanc (discussió) 06:35, 7 feb 2009 (CET)

Discussió a la taverna[modifica]

a la Taverna en Ferbr1 indicava que la categoria dels Símbols es un calaix de sastre ... Us semblaria bé integrar els elements que considereu de la categoria en l'article i així si es vol es pot eliminar la categoria?. (responeu a la taverna si us plau)--Marc (Mani'm?) 15:07, 6 feb 2009 (CET)

Jo ho veuria positiu. També crec que és millor que l'article es digués Símbols de Catalunya. En tot cas, en català, a diferència del que passa en l'anglès, els gentilicis van en minúscula, de manera que Símbols Catalans és incorrecte. 88.19.139.227 (discussió) 17:27, 6 feb 2009 (CET)
El gentilici catalans és més ambigu i provoca edicions com aquesta. Vot a favor del reanomenament. Si no hi ha objeccions, reanomenaré. Pau Cabot · Discussió 18:09, 10 set 2010 (CEST)

Nom[modifica]

Què us semblaria canviar el nom de l'article a "Símbols nacionals de Catalunya", tal i com es fa en altres sèries similars (incloent-n'hi una de qualitat)? – Leptictidium nasutum 16:08, 6 oct 2012 (CEST)

Jo hi estic d'acord. -- Vinals (xerrem) 16:47, 6 oct 2012 (CEST)