El Tirachinas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de programa audiovisualEl Tirachinas
Tipusprograma de televisió Modifica el valor a Wikidata
PresentadorJosé Antonio Abellán Modifica el valor a Wikidata
País de produccióEspanya Modifica el valor a Wikidata
Canal originalCOPE Modifica el valor a Wikidata
Primer programa1r setembre 2000 Modifica el valor a Wikidata
Últim programa27 agost 2010 Modifica el valor a Wikidata
Facebook: eltirachinas Modifica el valor a Wikidata

El tirachinas era un programa esportiu radiofònic espanyol, dedicat en la seva majoria al futbol, que s'emetia a la Cadena COPE tots els dies, a partir de la mitjanit. El seu director i presentador principal era José Antonio Abellán Hernández. El programa era presentat els divendres i dissabtes per Juanma Rodríguez.

El programa va començar les seves emissions el 2000 enfocat al públic que va deixar Supergarcía després de marxar a Onda Cero, i des de llavors fins a la seva desaparició era el segon en audiència en la seva franja horària. Va rebre l'Antena de Oro de ràdio de l'any 2002.

Història[modifica]

El 2000, la direcció de la Cadena COPE va encarregar José Antonio Abellán Hernández, aleshores director de La Jungla de Cadena 100, la creació d'un programa de ràdio esportiu en la mitjanit, que després de la marxa de José María García a Onda Cero pogués competir enfront del llavors líder d'aquesta franja horària, El larguero de José Ramón de la Morena. L'espai va començar les seves emissions l'1 de setembre de 2000.[1]

Va tractar de canviar l'estil de ràdio esportiva de José María García donant cabuda l'humor; així, el seu director, José Antonio Abellán Hernández, va batejar a l'espai amb el títol de El tirachinas a causa d'una frase recurrent del mateix García, antecessor seu i que havia canviat d'aires perquè ells tenien un transatlàntic (referint-se al Grup Prisa) i nosaltres anàvem amb un tirachinas.

L'espai va ser, al llarg dels seus deu anys d'existència, segon en el seu horari segons l'EGM d'audiència nocturna, sempre darrere de El larguero de la Cadena SER. Abellán va arribar a reunir a les matinades de la COPE a prop de mig milió d'oïdors entre 2000 i 2010, distanciant-se així de la programació d'Onda Cero, tercera en audiència: Supergarcía, primer, i Al primer toque després.

La sintonia amb la qual tots els dies començava el programa era el Concierto de Aranjuez de Joaquín Rodrigo, versionat el 1979 pel trompetista estatunidenc Herb Alpert.[2]

José Antonio Abellán dirigia el programa de dilluns a divendres, des de la mitjanit fins a dos quarts de dues de la matinada; els dissabtes, d'onze i mitjana de la nit a una de la matinada, van fer substitucions presentadors com Luis Munilla, Juanma Rodríguez o Melchor Ruiz. També s'emetia per les freqüències locals de Rock & Gol.

L'estiu de 2010 i després de successives polèmiques sobre la marxa d'Abellán de l'emissora,[3] l'emissora renova l'espai per a tres temporades més. No obstant això, la sortida al panorama comercial radiofònic del gruix de l'equip d'esports de la Cadena SER trastoca els plans i l'equip d'Abellán és defenestrat, i desallotjats molts dels seus membres en favor del grup capitanejat per Paco González.[4]

El 27 d'agost de 2010, Melchor Ruiz tanca el teló radiofònic d' El tirachinas deu anys després del seu naixement.

« És el número 3.446, i no hi haurà més [...]. Així doncs, aquest tirachinas, que ha estat acompanyant-te durant els últims deu anys, nit rere nit, no tornarà a sonar més perquè avui, 26 d'agost de 2010, el tanquem definitivament. Havia pensat en alguna música especial per a tancar-lo; he decidit que la millor música possible era la pròpia sintonia d'aquest tirachinas, que ha estat en antena durant els últims deu anys i que avui ho fa per última vegada.

Aquí sona, per última vegada, la sintonia de El tirachinas.

»

L'endemà, 28 d'agost, van començar les emissions d' El Partido de las 12, espai successor d' El tirachinas en la programació de la Cadena COPE que dirigeix i presenta Joseba Larrañaga.

L'equip[modifica]

L'equip d' El tirachinas va estar format pels següents periodistes:

A més, i encara que no participaven en veu present, formaven part de l'equip:

  • Rubén Uría, redactor. Encarregat de la secció esportiva de COPE en Internet.
  • Omar Candelas, redactor encarregat del departament de documentació i el gabinet de premsa. A més feia l'anuari d'El tirachinas.
  • Fernando Baquero, productor. Dirigia les gires d'El tirachinas.
  • María Jesús Sánchez, gerent. Coordinava a tots els viatgers quan el programa es traslladava, a més d'organitzar l'agenda de José Antonio Abellán.

També van formar part de l'equip, encara que posteriorment van sortir d'ell abans del tancament de les emissions:

Referències[modifica]