El naixement de Venus (Bouguereau)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «El naixement de Venus».
Infotaula d'obra artísticaEl naixement de Venus
francès: La Naissance de Vénus
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorWilliam-Adolphe Bouguereau
Creació1879
Mètode de fabricacióPintura a l'oli
Gènerenu i pintura mitològica Modifica el valor a Wikidata
MovimentAcademicisme
Basat ennaixement d'Afrodita Modifica el valor a Wikidata
Mida300 cm (Alçada) × 218 cm (Amplada) cm
Propietat deEstat francès (1879–) Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu d'Orsay, París
Història
DataHistorial d'exposicions
1879 Salon of 1879 (en) Tradueix, Salon Carré Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariRF 253 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

El naixement de Venus (en francès: La Naissance de Vénus) és un dels quadres més famosos del pintor academicista francès William-Adolphe Bouguereau. Va ser pintat el 1879, és una representació del naixement Venus, deessa romana de l'amor, té una mida de 300 cm per 218 cm, pintat a l'oli, es troba actualment en exhibició al Museu d'Orsay a París.[1]

Història[modifica]

El naixement de Venus va ser creat pel Saló de París de 1879. Va ser guardonat amb el Gran Premi de Roma,[2] i va ser adquirida per l'Estat per al Musée du Luxembourg.[3] La pintura és a la col·lecció permanent del Musée d'Orsay de París.

Descripció[modifica]

Al centre de la pintura, Venus s'està dreta nua en una petxina (una metàfora visual per la vulva femenina)[4] que és estirada per un dofí, un dels seus símbols. Per a Venus va fer de model Rosalie Tobia, qui també havia fet de model per a altres obres de Bouguereau.[5] Quinze putti, inclosos Cupid i Psyche, i diverses nimfes i centaures s'han reunit per presenciar l'arribada de Venus. La majoria de les figures estan mirant-la, i dos dels centaures estan bufant cargols de mar, assenyalant la seva arribada. Venus era considerada com a l'encarnació del sexe, la bellesa, la seducció, i l'encant femení persuasiu, i aquests trets es mostren en el quadre.[4] El cap de Venus està inclinat cap a un costat, i la seva expressió facial està en calma, però seductora, desembarassada de la seva nuesa. Aixeca els braços,[6] mentre s'arranja el llarg cabell marró que arriba fins a la cuixa, i mostra els seus pits. Es balanceja amb elegància en un contrapposto en forma d'"s" corba, posant l'accent en les seductores corbes femenines del seu cos, i fent fixar l'atenció en la sev vulva nua.[7] Malgrat la seva franca sexualitat, manté les cames juntes en actitud de "rebuig virginal".[8]

Detall del Nymphaeum, executat per Bouguereau el 1878. La figura de Venus va ser ampliada a partir d'aquesta nimfa.

La figura de Venus fou ampliada a partir d'una nimfa de l'obra Nymphaeum de Bouguereau, de 1878 (un any abans).[7]

La nimfa és una mica més prima, i Venus balanceja seu cos amb més intensitat. La complexió de Venus també és més seductora, i el seu cos és més blanc i més voluptuós que el de la nimfa, la qual cosa denota un seu paper més sexual. No obstant això, els pits de la nimfa són més plens i més arrodonida. El cabell de Venus és més llarg i més lleuger que el de la nimfa, però ella se l'arregla de manera gairebé idèntica.

A la part superior esquerra del quadre, hi ha una ombra als núvols. Sembla que és la silueta de l'artista, amb el cap, l'espatlla, el braç i el puny aixecat que sembla sostenir un pinzell.[4]


Referències[modifica]

  1. musee-orsay.fr. «William Bouguereau - Naissance de Vénus» (en francès). Arxivat de l'original el 2012-10-14. [Consulta: 15 agost 2011].
  2. Annette Labedzki. «His Most Famous Painting (The Birth of Venus) - William-Adolphe Bouguereau». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 15 octubre 2012].
  3. «Study of the Head of a Woman for "Offering to Eros"». Arxivat de l'original el 2013-11-11. [Consulta: 29 juny 2012].
  4. 4,0 4,1 4,2 «William Bouguereau. The birth of Venus. la naissance de Venus c1879». Arxivat de l'original el 2017-12-23. [Consulta: 21 març 2012].
  5. Thirza Vallois. «Modigliani and His Artist Friends». [Consulta: 29 juny 2012].
  6. Igual que en la “Venus Anadiómena“ de Jean Auguste Dominique Ingres
  7. 7,0 7,1 «Venus Anadyomene: The Mythological Symbolism from Antiquity to the 19th Century». [Consulta: 21 març 2012].
  8. Igual com al nu d'Ingres La font

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El naixement de Venus