Elvis Costello

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaElvis Costello

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Declan MacManus Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Declan Patrick Aloysius McManus Modifica el valor a Wikidata
25 agost 1954 Modifica el valor a Wikidata (69 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsElvis Costello Modifica el valor a Wikidata
FormacióSt Mark's Catholic School (en) Tradueix
St Francis Xavier's College (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant, compositor de cançons, guitarrista, productor discogràfic Modifica el valor a Wikidata
Activitat1970 Modifica el valor a Wikidata –
Membre de
GènereRock, new wave i punk rock Modifica el valor a Wikidata
InstrumentGuitarra, veu i teclat Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficWarner Bros. Records
Deutsche Grammophon
Columbia Records
2 Tone Records
Stiff Records Modifica el valor a Wikidata
Participà en
13 juliol 1985Live Aid Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeDiana Krall (2003–) Modifica el valor a Wikidata
ParellaCait O'Riordan Modifica el valor a Wikidata
PareRoss McManus Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webelviscostello.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0004845 IBDB: 89993 TMDB.org: 47990
Facebook: ElvisCostello Twitter (X): ElvisCostello Instagram: elviscostello Youtube: UCntMV2RV-IrRzQ2v4obEJ5w TikTok: elviscostello Spotify: 2BGRfQgtzikz1pzAD0kaEn iTunes: 497911 Last fm: Elvis+Costello Musicbrainz: 8a338e06-d182-46f2-bd16-30a09bc840ba Songkick: 201754 Discogs: 55029 Allmusic: mn0000058549 Deezer: 2733 Modifica el valor a Wikidata

Declan Patrick MacManus (25 d'agost de 1954 a Liverpool), conegut com a Elvis Costello, és un músic, cantant i compositor anglès. Es va iniciar en l'escena pub-rock londinenc a mitjans de la dècada del 1970 des d'on va veure arribar com observador privilegiat la New Wave i el punk, moviments amb els quals es va associar.

Biografia[modifica]

En 1975 McManus duia una vida aparentment convencional, casat i amb fill, i empleat com a programador informàtic. No obstant això, componia i movia les seves maquetes fins que la independent Stiff Records el va contractar; Jack Riviera, director del segell, li va proposar una identificació artística més suggeridora, combinant el nom d'Elvis Presley i el seu segon cognom matern: Elvis Costello

1977 marca la carrera de Costello: al seu fitxatge per Stiff a inicis d'any, li segueix l'edició del seu primer single Less than zero a l'abril, i d'Alison al març, debutant en llarga durada a l'estiu amb My aim is true, amb un significatiu èxit de crítiques i un moderat èxit comercial (lloc 14 al Regne Unit, entrant al Top40 dels Estats Units).

La portada amb Costello fotografiat desafiant amb una guitarra Fender Jazzmaster, enormes ulleres de pasta, cames en tascó embotides en pantalons cigarreta, ecos estètics de punk i de Buddy Holly i postura bel·ligerant, era una declaració d'intencions. La banda que va acompanyar l'enregistrament van ser els americans Clover, conjunt que en aquella època practicava el country/root i que amb el temps es convertiria en Huey Lewis and The News: aquest mateix estiu, Costello va reclutar al que seria la seva banda estable, The Attractions, formadada per Steve Nieve al piano, Bruce Thomas al baix i Pete Thomas a la bateria.

Aquella mateixa tardor participaria en la Stiff Live Package, amb altres grups del segell com Ian Dury, Wreckless Eric i Nick Lowe. A final d'any Jack Riviera deixa Stiff per a fundar Radar Records on es duria a Lowe i Costello, publicant el seu últim single Watching the detectives (gravat amb el baixista i bateria de Graham Parker and The Rumours) a final d'any.

En els dos anys següents va publicar amb el nou segell i la nova banda This year's model', altra col·lecció de singles com va ser el del seu debut, amb un estil igual d'urgent i intens però més cru i directe, fruit de l'escena punk vigent i deslligat del pub-rock setenter i músics de country rock amb els quals va gravar My aim is true i Armed Forces.

Amb aquest últim àlbum pretendria i arribaria a un reconeixement comercial més ample (l'àlbum i primer single Oliver's Army assoliria el número dos de les llistes britàniques, mentre que l'àlbum entraria en el Top10 dels Estats Units, fet que no aconseguí cap dels seus singles). Armed Forces és un disc més complex i variat musicalment, tant en temps com en estils i orquestració, igual d'irònic i potser més treballat quant a lletres, i deixa entreveure el que serà la carrera posterior del Costello madur de les següents dècades. Costello tanca els anys 70 com a productor, deixant la seva empremta en el disc debut i homònim de The Specials.

Guardons[modifica]

Nominacions

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Elvis Costello