Embassament de Tous

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula embassamentEmbassament de Tous
Pantano de Tous.jpg
Vista aèria
Tipus De materials solts i nucli d'argiles
Ubicació
País País Valencià País Valencià
Comarca Canal de Navarrés
Ribera Alta  39° 08′ 44″ N, 0° 39′ 36″ O / 39.14555556°N,0.66°O / 39.14555556; -0.66
Conca hidrogràfica Xúquer
Riu Xúquer
Poblacions Millars
Tous
Dades generals
Funció Abastiment
Reg
Hidroelèctric
Pesca
Navegació
Construcció - 1994
Propietari(s) CHX
Característiques presa i embassament
Long. de coronació 950 m
Capacitat 378 hm³
Superfície embassament 1062 ha
Modifica dades a Wikidata

L'Embassament de Tous és un embassament del riu Xúquer situat entre les comarques valencianes de la Canal de Navarrés i la Ribera Alta, concretament entre els municipis de Millars i Tous. L'embassament recull les aigües del Xuquer i del seu tributari l'Escalona, amb una capacitat màxima de 340,4 Hm³.

La Pantanada de Tous[modifica]

Vegeu: «Pantanada de Tous»

El de Tous és un embassament conegut pel tràgic succés que va ocórrer el 20 d'octubre de 1982 quan una descomunal crescuda del Xúquer va rebentar l'antiga presa de pantà, aleshores d'una capacitat de 80 Hm³. Les característiques d'aquesta presa (amb comportes i sense sobreeixidors), impediren l'evacuació de les aigües i provocaren la consegüent destrucció d'aquesta. Aquest trencament alliberà un cabal de 16.000 m³/s (a Alzira) que provocà l'arrasament dels pobles que se situaven aigües avall, sobretot de la Ribera Alta.

La nova presa[modifica]

L'embassament actual es va acabar de construir en 1994 i compta amb una capacitat molt major que l'anterior. Entre els objectius de la presa es troba l'aprofitament hidroelèctric, la prevenció d'inundacions i el reg; les seves aigües assorteixen el Canal Xúquer-Túria. Està permesa la navegació recreativa i la pesca en les seves aigües.

Aquest enclavament és també tràgicament recordat per ser el lloc on en 1993 es van trobar els cossos de les tres joves brutalment torturades i assassinades en relació al conegut com Crim d'Alcàsser.