Emperador Chongzhen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEmperador Chongzhen
Nom de temple思宗 Modifica el valor a Wikidata
Nom pòstum欽天守道敏毅剛明敦儉恪儉宏文襄武體仁至孝端皇帝, 紹天繹道剛明恪儉揆文奮武敦仁懋孝烈皇帝 i 莊烈愍皇帝 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement6 febrer 1611 Modifica el valor a Wikidata
Pequín (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 abril 1644 Modifica el valor a Wikidata (33 anys)
parc Jingshan (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata (Penjament Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaSiling Mausoleum (Ming dynasty) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Emperador de la Xina Ming
2 octubre 1627 – 25 abril 1644 (mort en el càrrec)
← Emperador TianqiLi Zicheng, Zhu Yousong, Prince of Fu (en) Tradueix, Emperador Shunzhi →
Príncep imperial
1622 – 2 octubre 1627 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia Ming Modifica el valor a Wikidata
CònjugeEmpress Zhou (en) Tradueix
Tian Xiuying
Noble Consort Yuan (en) Tradueix
Ladies of Qingxia (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsPrincesa Changping
 ( Empress Zhou (en) Tradueix)
Zhu Cizhao (en) Tradueix
 ( Tian Xiuying)
Zhu Cijiong (en) Tradueix
 ( Empress Zhou (en) Tradueix)
Zhu Cixuan (en) Tradueix
 ( Empress Zhou (en) Tradueix)
Zhu Cihuan (en) Tradueix
 ( Tian Xiuying)
Prince Daoliang (en) Tradueix
 ( Tian Xiuying)
Princess Zhaoren (en) Tradueix
 ( Empress Zhou (en) Tradueix)
Zhu Cilang (en) Tradueix
 ( Empress Zhou (en) Tradueix)
Princess Kunyi (en) Tradueix
 ( Empress Zhou (en) Tradueix)
Zhu Cican (en) Tradueix
 ( Tian Xiuying) Modifica el valor a Wikidata
ParesEmperador Taichang Modifica el valor a Wikidata  i Empress Dowager Xiaochun (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansPrincess Suiping (en) Tradueix, Princess Daowen (en) Tradueix, Daoyi (en) Tradueix, Princess Huaishu (en) Tradueix, Zhu Huiwan (en) Tradueix, Zhu Huitai (en) Tradueix, Zhu Huiheng (en) Tradueix, Zhu Huichang (en) Tradueix, Princess Le An (en) Tradueix, Princess Ningde (en) Tradueix, Emperador Tianqi, Zhu Youxu, Zhu You (en) Tradueix, Zhu Youji, Prince Qisi (en) Tradueix, Zhu Youmo, Prince Huaihui (en) Tradueix i Zhu Youjian (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

L'Emperador Chongzhen (xinès tradicional: 崇禎, xinès simplificat: 崇祯, pinyin: Chóngzhēn; Wade-Giles: Ch'ung-chen/antiga pronúncia: Ch'ung-cheng) (6 de febrer del 1611 - 25 d'abril del 1644) va ser el setzè i l'últim emperador de la Dinastia Ming de la Xina. Va regnar del 1627 fins al 1644, sota el nom d'era que significa "honorable i prometedor".

Primers anys[modifica]

Nascut com Zhu Youjian (朱由檢), Chongzhen va ser el cinquè fill de l'Emperador Taichang. Com a tal, ell va créixer en un ambient relativament tranquil, ja que la majoria dels fills joves van quedar fora de la lluita pel poder que el seu germà major l'Emperador Tianqi va haver d'endurar. Chongzhen va succeir al seu germà i va ascendir al tron a l'edat dels 17 anys i immediatament eliminà l'eunuc Wei Zhongxian i la Madona Ke, que s'havien convertit en els governants de facto de l'imperi.

Chongzhen va tractar de governar per si mateix i es va esforçar per redreçar la dinastia. Això no obstant, els anys de la corrupció interna i una tresoreria buida van fer gairebé impossible trobar ministres capaços per cobrir els llocs importants del govern. Chongzhen també va tendir a desconfiar dels subordinats poc experts que tenia, com el famós general Yuan Chonghuan, que va ajusticiar i que havia mantingut per si sol la frontera nord front els atacs dels manxús el 1630.

Caiguda de la dinastia Ming[modifica]

L'Emperador Chongzhen matant la seva filla, abans de penjar-se. (Dibuixat per un artista europeu pel De bello tartarico de Martino Martini)

La col·lapse dels Ming es va intensificar durant el regnat de Chongzhen. Els aixecaments populars van esclatar per tota la Xina, incloent aquells de Zhang Xianzhong i, el més rellevant, de Li Zicheng. Aquests no van poder ser reprimits pels ja en dificultats exèrcits de Ming, que van haver de bregar amb l'amenaça manxú del nord.

L'abril del 1644, Li es va preparar per prendre la capital Ming de Beijing. En comptes d'enfrontar-se a la captura i a la probable execució a mans de la nova Dinastia Shun (recentment proclamada), Chongzhen va organitzar una festa i es van reunir tots els membres de la família imperial, a més dels seus fills. Usant la seva espasa, va matar a tots els que allí hi havia. Tots van morir excepte la seva segona filla, la princesa Changping, la qual en un intent per resistir-se a l'espasa del seu pare va acabar perdent el seu braç que va resultar sent seccionat de forma llisa. Llavors, encara amb el seu vestit imperial, Chongzhen va fugir fins al pujol Jingshan i es va penjar a si mateix en un arbre. Va ser enterrat a la sitja de les tombes de la Dinastia Ming - l'últim en ser enterrat allí.

La dinastia Shun va durar menys d'un any fins a la derrota de Li a la Batalla del Pas Shanhai, i els manxús victoriosos van establir l'emperador Shunzhi de la dinastia Qing com el governant de tota la Xina.

Després de la mort de Chongzhen, les forces partidàries van proclamar la dinastia Ming del Sud a Nanjing, nomenant Zhu Yousong, el Príncep de Fu com l'Emperador Hongguang. Això no obstant, el 1645 els exèrcits Qing van començar a moure's en contra de les restes de la dinastia Ming, i Nanjing es va rendir el 8 de juny de 1645. Zhu va ser capturat el 15 de juny i portat Beijing, on va transir l'any següent. Els disminuïts Ming van ser empesos constantment cap al sud, i l'últim emperador de la dinastia Ming del Sud, Zhu Youlang, el Príncep de Gui, va ser finalment executat a Burma el 1662 pel general Qing Wu Sangui.

Referències[modifica]

Emperador Chongzhen
Nascut: 6 de febrer del 1611 Mort: 25 d'abril del 1644
Títols de regnat
Precedit per:
L'Emperador Tianqi


Emperador de la Dinastia Ming
1627-1644


Succeït per:
L'Emperador Hongguang
Emperador de la Xina
1627-1644


Succeït per:
L'Emperador Shunzhi