Enric Cormenzana Bardas

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEnric Cormenzana Bardas
Biografia
Naixement1948 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort2011 Modifica el valor a Wikidata (62/63 anys)
Dades personals
FormacióEscola Massana
Escola de Belles Arts de Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata

Lloc webenric-cormenzana.com Modifica el valor a Wikidata

Enric Cormenzana Bardas va ser un pintor, dibuixant i gravador barceloní nascut el 23 de juliol del 1948 i mort el 2011. Es va iniciar en el dibuix quan tenia sols catorze anys. Va ser alumne de l'Escola Massana i de l'Escola de Belles Arts de Barcelona.[1]

Es dedica professionalment a la pintura des de 1969 i des de llavors ha exposat individualment a Barcelona (Galeries "Tretze", "Cent", "Joan Prats"), Las Palmas de Gran Canària, València (Galeria "Punt") i Suècia, Malmö (Galeria Futura), Gisele Linder de Basilea (Suïssa), Space Q de Nayoga (Japó) i en el Museu d'Art Contemporani de Ginebra (Suïssa). Va participar a més en mostres col·lectives com la Biennal d'Eivissa, Biennal Iberoamericana de Mèxic, Trienal de Nuremberg i fires d'art de diverses capitals mundials com Art Basel, Art Basel Miami, IKI en Dusseldorf, Inco-art a Roma, Arc a Madrid i Wash-*Art a Washington. A més ha compaginat la seva carrera de pintor amb la d'il·lustrador realitzant treballs per al Correo Catalan, Oriflama, Tele/express, El Papus, Món diari, El Periódico de Catalunya i Avui, entre altres, sovint signant com a Corb.

Emmarcat en l'expressionisme abstracte, ha estat dels artistes que va considerar l'espai com un buit, «quan tractava només blanc i negre». En la seva obra, s'han apreciat també «formes orgàniques desenvolupades en l'espai, grans taques i grafismes.» La seva pintura ha fet una incursió en el terreny del paper «buscant la transparència i la simplicitat cromàtica, amb escriptures il·legibles ». Un altre tret del pintor barceloní és l'abstracció «de caràcter líric i informal» i les noves manifestacions del gravat.[2] Al catàleg d'una exposició a la Galeria Joan Prats de Barcelona el 1980 Gloria Moure descrivia així la seva obra recent: «...sobre les capes de color inicials aplicades amb una acurada precisió per evitar qualsevol sensació de profunditat, una simbologia sígnica escassa i constant que s'oposa clarament a qualsevol veleitat gestual i que adopta formes agressives de tascons i traços rectes, com agredint eròticament el plànol pictòric».

Va viure a Esplugues de Llobregat.

Bibliografia[modifica]

  • Casals i Martorell, Daniel. «La difusió de la codificació fabriana als mitjans de comunicació durant el tardofranquisme - Publicació del curs Lecciones de catalán para todos (1969-1975)». A: Olga Cubells & Anna Montserrat,. Entorn i vigència de l'obra de Fabra: actes del II Col·loqui Internacional. Barcelona: Cossetània Edicions, 2007 2007, p. 27-37. «Als espais suara dits i en lloc de la secció titulada Família Capicua, l'any 1969 s'hi afegia el curs Lecciones de Catalán para todos. La idea va néixer de dos joves, Lluís Artigas de Quadras i Enric Cormenzana Bardas, estudiants i companys de l'Escola Isabel de Villena de Barcelona» 
  • March i Reñé, Martí. Diccionario "Ràfols" de artistas contemporaneos de Cataluña y Baleares (en castellà). Vol.I. Palència: Libreria Gonzales. ISBN 9788439828983. 

Referències[modifica]

  1. Casals i Martorell, 2007, p. 30.
  2. Corredor-Matheos, Josep. Història de lArt Català. La segona meitat del segle XX. Barcelona: Edicions 62, 1996, p. 129, 135 i 145. 

Enllaços externs[modifica]