Erich Kleiber

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaErich Kleiber

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement5 agost 1890 Modifica el valor a Wikidata
Viena (Àustria) Modifica el valor a Wikidata
Mort27 gener 1956 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCemetery Hönggerberg (en) Tradueix, 27 8 81011 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori de Praga Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballDirector d'orquestra Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciódirector d'orquestra, compositor, director musical Modifica el valor a Wikidata
Activitat1911 Modifica el valor a Wikidata –
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
AlumnesMichael Gielen Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsCarlos Kleiber Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm1290228 Musicbrainz: a0f0fc5c-465d-49db-8e1b-1b4ed683e441 Discogs: 1053170 Find a Grave: 135136484 Modifica el valor a Wikidata

Erich Kleiber (Viena, 5 d'agost de 1890 - 27 de gener de 1956) fou un director d'orquestra austríac nacionalitzat argentí.

Biografia[modifica]

Va estudiar a Praga i el 1923, després de dirigir una emocionant interpretació de Fidelio de Beethoven en l'Òpera Estatal de Berlín, es va convertir en el seu director musical.

És conegut per les seves interpretacions del repertori simfònic i operístic estàndard, tant com per les seves estrenes. Per exemple, el 1925, va dirigir l'estrena de l'òpera d'Alban Berg Wozzeck. Després, quan la segona òpera de Berg va ser etiquetada Entartete Musik (música degenerada, com l'art degenerat) pel nazisme i censurada, va renunciar al seu càrrec a l'Òpera de Berlín com a protesta.

En la dècada de 1930 dirigí l'Orquestra Filharmònica de la Ciutat de Mèxic, tenint com a concertino al violinista Higinio Ruvalcaba. El 1926 va viatjar a Buenos Aires on va tornar el 1937 per quedar-se i treballar al Teatro Colón fins al 1949 com a director musical. Estava especialitzat en el repertori operístic alemany, en especial Wagner. Gràcies al seu prestigi, va atreure a grans estrelles al Colón com Emanuel List, Kirsten Flagstad, Set Svanholm, Max Lorenz, Rose Pauly, Anny Konetzni, Marjorie Lawrence, Rose Bampton, Hans Hotter, Astrid Varnay, Viorica Ursuleac, Ludwig Suthaus, Elisabeth Höngen, Anton Dermota, Ludwig Weber, Hilde Konetzni.

Algunes de les seves interpretacions d'aquest període estan disponibles en CD de variable qualitat, segons les condicions originals en les quals es van fer els enregistraments. Va adquirir la nacionalitat argentina el 1938.

Després de la Segona Guerra Mundial, se li va oferir el seu antic lloc a l'Òpera Estatal de Berlín, que estava ara a la zona russa de la ciutat, però després de descobrir que per als comunistes no era persona desitjable com va succeir amb els nazis, va renunciar sense haver dirigit un sol concert. Es va convertir en un director convidat estrella, sense tenir ja cap lloc fix.

Casat amb la nord-americana-eslovena Ruth Goodrich, a qui va conèixer a Buenos Aires, Erich Kleiber va ser pare del famós director d'orquestra Carlos Kleiber (1930-2004).

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Erich Kleiber