Església de Santa Marta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de Santa Marta
Imatge
1908
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBarcelona Modifica el valor a Wikidata
 41° 23′ N, 2° 11′ E / 41.38°N,2.18°E / 41.38; 2.18
Activitat
Diòcesiarquebisbat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Santa Marta fou una antiga església de Barcelona ubicada entre l'actual carrer de Tapineria, l'avinguda de la Catedral i la Via Laietana. S'hi accedia des dels carrers de Riera de Sant Joan i del c. de l'Avellana. Adossat a ella hi havia un hospital o hospici dedicat a l'atenció dels peregrins i els malalts.[1] Enderrocada per les feines d'obertura de la Via Laietana només s'ha conservat la seva façana barroca que fou traslladada a un dels pavellons de l'Hospital de Sant Pau llavors una obra de nova construcció.

Façana de Santa Marta ubicada al recinte de St. Pau


El 1920 Agustí Duran i Sampere va ordenar una intervenció arqueològica per poder documentar part d'una vil·la romana suburbana del segle ii. D'aquesta es varen descobrir diverses habitacions de la pars urbana, amb paviments de mosaic. Aquest conjunt posteriorment és conegut com a Antoni Maura, i conservat com a centre museogràfic. Al segle iii, l'espai fou ocupat per una necròpoli paleocristiana. Els enterraments consistiren en sepulcres construïts amb teules planes, de dos vessants o en forma de caixa, coberta amb teules. D'aquesta manera van anar apareixent més sepulcres dels documentats en l'altra campanya, i altres de diferents tipologies. Però el que cal destacar és la documentació de les estructures d'una vil·la romana del segle ii, de la qual un dels àmbits presentava una paret en forma absidial i tenia un paviment de mosaic de composició geomètrica. Cap al segle iii aquesta vil·la sembla que es va destruir i es va utilitzar la zona com àrea del cementiri. D'aquest ús seria el mosaic polícrom localitzat al límit del solar excavar, situat cronològicament al segle v i clarament cristià, ja que un dels motius representats era un crismó a la part central, enquadrat en una sanefa amb el motiu de la trena. Aquest mosaic es va atribuir a la coberta d'un sepulcre d'un personatge il·lustre. Altres sepulcres molt més senzills es distribuïen en l'àrea delimitada per aquest mosaic, tots soterrats.[2][3]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Balil, A., 1964. Colonia Iulia Augusta Paterna Faventia Barcino, Instituto Español de Arqueología - Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Madrid.
  • Barral Altet, X., 1978. Mosaïques et médiévales de la Regio Laietana (Barcelona et ses environs), Institut d'Arqueologia i Prehistòria de la Universidad de Barcelona, Barcelona.
  • Duran i Sanpere, A., 1972. Les exploracions arqueològiques entre els anys 1920 i 1959, Barcelona i la seva història. La formació d'una gran ciutat 1, Documents de Cultura, Ed. Curial, Barcelona, pp. 23-64.
  • Beltrán de Heredia Bercero, J., 2010. La cristianización del suburbium de Barcino. Las áreas suburbanas en la ciudad histórica. Topografia, usos, función. Monografía de Arqueología Cordobesa 18, Córdoba, pp. 363-396.
  • Beltrán de Heredia Bercero, J., La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII. XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010]
  • Beltrán de Heredia Bercero, J., 2010. Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología. Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49
  • Jordi PEÑARROJA Edificis viatgers de Barcelona. Barcelona: Llibres de l'Índex, 2007. ISBN 9788496563261.

Enllaços externs[modifica]