Vés al contingut

Eduard Tubin: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 3: Línia 3:


== Biografia ==
== Biografia ==
Tubin va néixer a Torila, tocant al [[llac Peipus]], al comtat de Tartu, [[Gubèrnia de Livònia|governació de Livònia]], llavors part de l'⁣[[Imperi Rus]]. Els seus pares eren amants de la música, i el seu pare tocava el [[trombó]] a la banda del poble. El seu primer tast musical va arribar a l'escola on va aprendre la [[flauta]]. Més tard, el seu pare va canviar una vaca per un piano, i el jove Eduard aviat es va fer conegut al poble per la seva interpretació. L'Eduard també tocava la flauta a l'orquestra del poble. La infantesa de Tubina no va ser fàcil: als 10 anys va haver de sobreviure a la [[Primera Guerra Mundial]] i després a la Guerra de la Independència. Quan tenia 6 anys, el seu germà gran va morir. Poc després, el seu pare també va morir.
Tubin va néixer a Torila, tocant al [[llac Peipus]], al comtat de Tartu, [[Gubèrnia de Livònia|governació de Livònia]], llavors part de l'⁣[[Imperi Rus]]. El seu pare era pescador i mostrava gran entusiasme en participar en esdeveniments de música amateur, interpretant el [[trombó]] a l'orquestra local; mentre que la seva mare contribuïa amb la seva veu al cor de l'església.<ref name="Tubinsociety">{{ref-web |url=https://www.tubinsociety.com/?page_id=707&lang=en |consulta=18 gener 2024 |títol=Biografia |editor=Societat Internacional Eduard Tubin}}</ref> El seu primer tast musical va arribar a l'escola on va aprendre la [[flauta]]. Més tard, el seu pare va canviar una vaca per un piano, i el jove Eduard aviat es va fer conegut al poble per la seva interpretació. L'Eduard també tocava la flauta a l'orquestra del poble. La infantesa de Tubina no va ser fàcil: als 10 anys va haver de sobreviure a la [[Primera Guerra Mundial]] i després a la Guerra de la Independència. Quan tenia 6 anys, el seu germà gran va morir. Poc després, el seu pare també va morir.


=== Estudis a Tartu ===
=== Estudis a Tartu ===

Revisió del 18:28, 18 gen 2024

Plantilla:Infotaula personaEduard Tubin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 juny 1905 Modifica el valor a Wikidata
Torila (Estònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort17 novembre 1982 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Österhaninge church parish (Suècia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMetsakalmistu Modifica el valor a Wikidata
FormacióAcadèmia de Música i Teatre d'Estònia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector d'orquestra, compositor Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereÒpera i simfonia Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeElfriede Saarik (1941–)
Linda Tubin (1932–) Modifica el valor a Wikidata
FillsRein Tubin
 () Linda Tubin
Eino Tubin
 () Elfriede Saarik Modifica el valor a Wikidata
Premis

Spotify: 75McTpvsUkcpaSKXQyL1EE Musicbrainz: d9eab674-7a46-45b0-9133-024828bfe844 Lieder.net: 6014 Discogs: 857474 Allmusic: mn0001511587 Modifica el valor a Wikidata

Eduard Tubin (Torila, Comtat de Tartu, 18 de juny de 1905 - Estocolm, Suècia, 17 de novembre de 1982) va ser un compositor i director d'orquestra estonià. Va ser una de les figures fonamentals en el desenvolupament del llenguatge musical nacional estonià, sobresortint en la música simfònica.[1]

Biografia

Tubin va néixer a Torila, tocant al llac Peipus, al comtat de Tartu, governació de Livònia, llavors part de l'⁣Imperi Rus. El seu pare era pescador i mostrava gran entusiasme en participar en esdeveniments de música amateur, interpretant el trombó a l'orquestra local; mentre que la seva mare contribuïa amb la seva veu al cor de l'església.[2] El seu primer tast musical va arribar a l'escola on va aprendre la flauta. Més tard, el seu pare va canviar una vaca per un piano, i el jove Eduard aviat es va fer conegut al poble per la seva interpretació. L'Eduard també tocava la flauta a l'orquestra del poble. La infantesa de Tubina no va ser fàcil: als 10 anys va haver de sobreviure a la Primera Guerra Mundial i després a la Guerra de la Independència. Quan tenia 6 anys, el seu germà gran va morir. Poc després, el seu pare també va morir.

Estudis a Tartu

Eduard Tubin (esquerra) amb altres compositors estonians de l'escola de composició de Tartu (d'esquerra a dreta): Olav Roots, Heino Eller, Karl Leichter i Alfred Karindi, cap al 1930

Tubin va anar a estudiar a Tartu, la segona ciutat més gran d'Estònia, que es troba a uns quaranta quilòmetres del seu lloc de naixement. Estònia va declarar-se independent el 1918, tot i que van ser necessaris diversos anys de combat abans que la Unió Soviètica renunciés de forma "voluntària i per sempre" als seus drets en un tractat de pau signat el 1920. Va ser aquí on va començar a interessar-se per la composició. El 1924 va ser admès a l'Escola Superior de Música de Tartu començant els seus estudis sota la direcció del famós compositor estonià Heino Eller. El 1930 es va casar amb una companya d'estudis, Linda Pirn, amb la que va tenir un fill, Rein, el 1932. El 1931 es va convertir en el director de l'orquestra del Teatre Vanemuine de Tartu, el primer teatre en llengua estoniana, on en els anys següents va desenvolupar una destacada carrera com a director d'orquestra, alhora que estrenava les seves primeres composicions i introduïa molta música nova, com la primera interpretació a Tallinn (1936) de la Simfonia dels salms de Stravinski.[3]

Tot i que la seva fama es limitava a Estònia, Tubin es va convertir en un dels principals compositors del país i, en els anys següents, va viatjar per diferents països europeus per ampliar la seva formació. L'any 1938 va conèixer Zoltán Kodály a Hongria, que va fomentar el seu interès per les cançons populars. El 1941 es va casar amb la ballarina Elfriede Saarik. El seu fill Eino va néixer el 1942.

Exili a Suècia

L'esclat de la Segona Guerra Mundial va tallar la seva carrera reeixida i, el 1944, amb la invasió soviètica d'Estònia, Tubin i la seva família van fugir a Suècia, on el compositor va romandre fins a la seva mort. Es va convertir en ciutadà suec el 1961, tot i que va visitar Estònia en diverses ocasions. Se li va oferir treballar a l'històric Teatre del palau Drottningholm (a mitja hora d'Estocolm) per a restaurar òperes antigues. Això li va deixar temps per dedicar-se a la seva pròpia composició. Aquí va escriure la majoria de les seves obres més grans, incloses dues òperes, simfonies 5-10, un segon concert per a violí, un concert per a contrabaix i un altre per a balalaica, un concertino per a piano, molta música per a piano i violí, cançons per a cor i solistes, etc. Tot i ser resident a Suècia, culturalment sempre es va sentit un estonià; les seves òperes i ballets es basen en temes natius, i la seva música vocal, que inclou cançons, òperes i balades per a veu solista amb orquestra, està composta amb textos estonians.[3]

Cap al final de la seva vida, Tubin va començar lentament a guanyar reconeixement, sobretot després que el director d'orquestra Neeme Järvi, també estonià, s'escapés als Estats Units el 1980. En l'últim any de la seva vida, la seva Desena Simfonia va ser interpretada en 5 concerts per l'⁣Orquestra Simfònica de Boston.[3] Tubin va rebre diversos premis de música sueca i va ser elegit membre de la Reial Acadèmia de Música de Sueca. Després d'una llarga malaltia va morir el 17 de novembre de 1982 a Estocolm.

Estil

Tubin va utilitzar sovint la música popular estoniana a les seves obres, per exemple a la Sinfonietta sobre motius estonians. El seu ballet Kratt està totalment basat en cançons populars. El 1938 Tubin havia visitat l'illa estoniana de Hiiumaa per recollir cançons populars. Tubin també era un molt bon orquestrador, i això es pot escoltar especialment a la Tercera i Quarta simfonia.

A finals de la dècada de 1940 es va produir un canvi en l'estil de Tubin; la música es va fer harmònicament més astringent. El final de la Setena Simfonia fa molt ús d'un tema amb les dotze notes, tot i que és tonal. El canvi a un estil menys nacionalista i més internacional es va produir després que Tubin hagués fugit d'Estònia a Suècia.

El director d'orquestra Olav Roots, Eduard Tubin i el contrabaixista Ludvig Juht a la Sala de Concerts d'Estocolm el 1947

Tubin potser no és prou conegut per culpa del seu desplaçament. Tot i que Estònia el reclama com un dels seus compositors més grans, la major part de la seva composició es va fer a Suècia, cosa que mai li va donar l'atenció que li devia. Tubin està guanyant reconeixement, però, sobretot per les seves darreres simfonies i la Segona Sonata per a piano, que són reconegudes com a obres mestres. La majoria de les seves obres han estat enregistrades (hi ha dos conjunts complets enregistrats de les seves simfonies, dirigides per Neeme Järvi i Arvo Volmer). El juny de 2005 la ciutat de Tallinn va celebrar el centenari del seu naixement amb un festival on es van interpretar totes les seves simfonies i bona part de la seva música per a piano i de cambra. Es va erigir una estàtua de Tubin a Tartu.

El 2011 es va obrir un Museu Tubin al Castell d'Alatskivi, prop del seu lloc de naixement. Hi ha una exposició sobre el compositor i altres membres de l'Escola de Tartu, de músics que van estudiar amb Heino Eller, com Alfred Karindi, Eduard Oja, Olav Roots i Karl Leichter.[4] La Societat Internacional Eduard Tubin es va fundar a Estònia l'any 2000. La seva tasca més important és produir una edició acadèmicament correcta de les seves obres col·leccionades, una obra que està en bon curs.

Obres importants

Simfonies

  • Simfonia núm. 1 en do menor (1931-1934).
  • Simfonia núm. 2 en si menor, 'Llegendària' (1937).
  • Simfonia núm. 3 en re menor, 'Heroica' (1940-1942, rev. 1968).
  • Simfonia núm. 4 en la major, 'Lírica' (1943, rev. 1978).
  • Simfonia núm. 5 en si menor (1946).
  • Simfonia núm. 6 (1953-1954, rev. 1956).
  • Simfonia núm. 7 (1955-58).
  • Simfonia núm. 8 (1965-66).
  • Simfonia núm. 9, 'Simfonia simple' (1969).
  • Simfonia núm. 10 (1973).
  • Simfonia núm. 11 (incompleta).

Concerts

  • Concert per a violí i orquestra núm. 1 en re major (1941-42).
  • Concert per a violí i orquestra núm. 2 en sol menor (1945).
  • Concert per a contrabaix (1948).
  • Concert per a balalaica i orquestra (1963-1964).
  • Concertino per a piano (1944-45).

Música orquestral

  • Música per a cordes (1962-1963).
  • Sinfonietta sobre motius estonians (1930-1931).
  • Toccata (1937).
  • Preludi Solemne (1940).

Música coral i òpera

  • Rèquiem pels Soldats Caiguts.
  • Cantata 'Inauguració' per a baríton, narrador, cor i orquestra (1958).
  • The Parson of Reigi.
  • Barbara von Tisenhusen.

Obra de cambra

  • Sonata per a piano núm. 1 (1928).
  • Sonata per a piano núm. 2, 'Llums del Nord' (1950).
  • Sonata per a violí núm. 1 (1934-36, rev. 1968-1969).
  • Caprici núm. 1 per a violí i piano (1937, rev.1971).
  • Sonata per a viola (1964-1965).
  • Sonata per a saxòfon alt (1951).

Referències

  1. «Biografia». Centre d'informació musical d'Estònia.
  2. «Biografia». Societat Internacional Eduard Tubin. [Consulta: 18 gener 2024].
  3. 3,0 3,1 3,2 Ledbetter, Steven. «Programa de mà». Simfònica de Boston. [Consulta: 18 gener 2024].
  4. «Eduard Tubin – a honorary guest of Alatskivi castle». Alatskivi Loss. Arxivat de l'original el 29 octubre 2013. [Consulta: 11 novembre 2013].

Enllaços externs