Decret de Canop: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
El '''''Decret de Canop''''' és un document bilingüe de [[Ptolemeu III]] Evérgetes, datat al març de l'any [[237 aC]], gravat en una llosa de pedra calcària, en grafies [[Alfabet grec|grega]], [[Jeroglífic egipci|jeroglífica]] i [[Egipci demòtic|demòtica]]. Es troba al [[Museu d'Antiguitats Egípcies|Museu del Caire]] (número 22.186).
{{inacabat|MALLUS}}
El '''''Decret de Canop''''' és un document bilingüe de [[Ptolemeu III]] Evérgetes, datat al març de l'any [[237 aC]], gravat en una llosa de pedra calcària, en grafies grega, [[jeroglífica]] i [[demòtica]]. Es troba al [[Museu del Caire]] (número 22.186).


Una expedició científica alemanya, el 1866, de la qual formava part [[Karl Richard Lepsius]], va descobrir en les rodalies de [[Tanis]] la llosa de pedra que conté el'' Decret de Canopo'' .
Una expedició científica alemanya, el 1866, de la qual formava part [[Karl Richard Lepsius]], va descobrir en les rodalies de [[Tanis]] la llosa de pedra que conté el ''Decret de Canop'' .


La part superior de l'estela tenia 37 línies de jeroglífics gravades, en la meitat inferior 76 línies d'escriptura grega uncial, ia la dreta es trobava la versió demòtica.
La part superior de l'estela tenia 37 línies de jeroglífics gravades, en la meitat inferior 76 línies d'escriptura grega [[uncial]], i a la dreta es trobava la versió demòtica.


El decret tracta d'imposar la reforma del [[calendari egipci | calendari]], introduint els anys de traspàs; qui revelava que l'estrella [[Sirià]], [[Isis]], la deessa el dia se celebrava al principi de l'any civil , canviava la seva posició en proporció d'un dia cada quatre anys, per la qual cosa considerava pertinent intercalar un dia cada quatre anys en el calendari, però els prejudicis de sacerdots de diverses regions egípcies van fer fracassar la reforma. Aquest calendari va ser imitat per [[Juli Cèsar]] dos segles després i es va realitzar amb ajuda de [[Sosígenes (filòsof)|Sosígenes]], que era d'[[Alexandria]].
El decret tracta d'imposar la reforma del [[calendari egipci|calendari]], en introduir els [[Any de traspàs|anys de traspàs]]; la raó donada per afegir un dia cada quatre anys era que la sortida de [[Sothis]] (habitualment identificada amb [[Sírius]]) s'avança un dia cada quatre anys, per la qual cosa fixar l'inici de l'any fins a l'[[Cicle sotíac|alba helicoïdal]] de l'estrella [[Sírius]] seria mantenir el calendari sincronitzat amb l'estació, però els prejudicis de sacerdots de diverses regions egípcies van fer fracassar la reforma. Aquest calendari va ser imitat per [[Juli Cèsar]] dos segles després i es va realitzar amb ajuda de [[Sosígenes (filòsof)|Sosígenes]], que era d'[[Alexandria]].


Amb la troballa del'' Decret de Canopo'', Lepsius va poder confirmar i defensar que el sistema utilitzat per [[Champollion]] i el seu mètode per traduir el llenguatge jeroglífic s'ajustaven a la realitat.
Amb la troballa del ''Decret de Canopo'', Lepsius va poder confirmar i defensar que el sistema utilitzat per [[Champollion]] i el seu mètode per traduir el llenguatge jeroglífic s'ajustaven a la realitat.


[[Gaston Maspero]] va trobar, quinze anys més tard, una altra llosa inscrita amb una còpia d'aquesta triple versió.
[[Gaston Maspero]] va trobar, quinze anys més tard, una altra llosa inscrita amb una còpia d'aquesta triple versió.

Revisió del 19:36, 8 ago 2013

El Decret de Canop és un document bilingüe de Ptolemeu III Evérgetes, datat al març de l'any 237 aC, gravat en una llosa de pedra calcària, en grafies grega, jeroglífica i demòtica. Es troba al Museu del Caire (número 22.186).

Una expedició científica alemanya, el 1866, de la qual formava part Karl Richard Lepsius, va descobrir en les rodalies de Tanis la llosa de pedra que conté el Decret de Canop .

La part superior de l'estela tenia 37 línies de jeroglífics gravades, en la meitat inferior 76 línies d'escriptura grega uncial, i a la dreta es trobava la versió demòtica.

El decret tracta d'imposar la reforma del calendari, en introduir els anys de traspàs; la raó donada per afegir un dia cada quatre anys era que la sortida de Sothis (habitualment identificada amb Sírius) s'avança un dia cada quatre anys, per la qual cosa fixar l'inici de l'any fins a l'alba helicoïdal de l'estrella Sírius seria mantenir el calendari sincronitzat amb l'estació, però els prejudicis de sacerdots de diverses regions egípcies van fer fracassar la reforma. Aquest calendari va ser imitat per Juli Cèsar dos segles després i es va realitzar amb ajuda de Sosígenes, que era d'Alexandria.

Amb la troballa del Decret de Canopo, Lepsius va poder confirmar i defensar que el sistema utilitzat per Champollion i el seu mètode per traduir el llenguatge jeroglífic s'ajustaven a la realitat.

Gaston Maspero va trobar, quinze anys més tard, una altra llosa inscrita amb una còpia d'aquesta triple versió.

Vegeu també

Enllaços externs

  • Text anglès al web Reshafilm; traducció de Samuel Birch (1813 - 1885), en Records of the Past ( Registres del passat), Sèrie 1, Vol VIII, 1876. Samuel Bagster and Sons, Londres.
    • Samuel Bagster el Vell (1772 - 1851): anglès fundador de l'editorial Samuel Bagster and Sons.
    • Samuel Bagster el Jove (1800 - 1835): el fill gran de l'anterior.