Seda: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Revertides les edicions de 79.148.70.70 (discussió) a l'última versió de Langtoolbot
m Corregit: per a que -> perquè afluixin
Línia 13: Línia 13:
=== Obtenció del fil o filatura ===
=== Obtenció del fil o filatura ===
Quan la bava que segrega el [[cuc de seda]] de manera contínua entra en contacte amb l'aire, se solidifica formant el fil de seda forma el [[Capoll de seda|capoll]]. Desfent-lo s'obté un filament molt fi i de gran longitud, de 400 a 1500 m.{{Citació necessària|data=novembre de 2012}} Per desfilar el capoll es cou en una caldera de coure amb aigua a uns 80-100 Cº, per a que afluixin el fil així l'artesà amb una escombreta per passar-los a un torn manual. A continuació es fa el debanatge, torçat i retorçat del filament. Després té lloc el descruatge, blanqueig i, si s'escau, el tint dels fils.
Quan la bava que segrega el [[cuc de seda]] de manera contínua entra en contacte amb l'aire, se solidifica formant el fil de seda forma el [[Capoll de seda|capoll]]. Desfent-lo s'obté un filament molt fi i de gran longitud, de 400 a 1500 m.{{Citació necessària|data=novembre de 2012}} Per desfilar el capoll es cou en una caldera de coure amb aigua a uns 80-100 Cº, perquè afluixin el fil així l'artesà amb una escombreta per passar-los a un torn manual. A continuació es fa el debanatge, torçat i retorçat del filament. Després té lloc el descruatge, blanqueig i, si s'escau, el tint dels fils.


=== Obtenció de la tela o tissatge ===
=== Obtenció de la tela o tissatge ===

Revisió del 16:33, 9 març 2014

Aquest article tracta sobre la fibra tèxtil. Si cerqueu la pel·lícula de 2007, vegeu «Seda (pel·lícula)».
Capolls de cucs de seda.

La seda és una fibra tèxtil natural. El seu filament de la seda prové d'unes proteïnes (fibroïna i sericina) segregades per les glàndules salivals del cuc de seda, és a dir, l'eruga de la papallona de la seda i alguns artròpodes.

Els primers a usar aquesta substància i elaborar el teixit foren els xinesos i, tant la valoraven, que es diu que estava prohibit treure cucs fora de l'Imperi, castigant amb la mort a qui ho intentés. Tot i l'estricta vigilància es diu que alguns europeus aconseguiren treure alguns exemplars amagats entre el seu equipatge. Posteriorment, el seu comerç es va generalitzar a partir de la Ruta de la seda.

Producció de seda

Producció de seda a l'antiga Xina.
Producció de seda a l'antiga Xina.

Cria

El cuc es cria en un espai airejat i ombriu i en una superfície aïllada del terra, col·locant els capolls en un llit de fulles durant 45-50 dies.

Obtenció del fil o filatura

Quan la bava que segrega el cuc de seda de manera contínua entra en contacte amb l'aire, se solidifica formant el fil de seda forma el capoll. Desfent-lo s'obté un filament molt fi i de gran longitud, de 400 a 1500 m.[cal citació] Per desfilar el capoll es cou en una caldera de coure amb aigua a uns 80-100 Cº, perquè afluixin el fil així l'artesà amb una escombreta per passar-los a un torn manual. A continuació es fa el debanatge, torçat i retorçat del filament. Després té lloc el descruatge, blanqueig i, si s'escau, el tint dels fils.

Obtenció de la tela o tissatge

En teixits de calada (fets en el teler) es fan robes llises i laborades, damassos, espoli-mats...

En gènere de punts es fan blondes, gases, mitges...

Propietats de les fibres i dels teixits

La fibra i el fil de seda és molt resistent, llis, i molt brillant. Es descompon a 170° C i quan és crua (quan surt del debanatge) té un tacte aspre i cruixent. Els teixits són molt resistents, aïllants i amb una bona presència, molt suaus i lluents.

Aplicacions

Articles de luxe com llenceria fina, roba interior, bruses, camises, fulards, vestits de dona i d'home.

Per a la llar es fan robes per a tapisseria i decoració. Antigament s'hi feia la indumentària litúrgica, així com algunes peces de la indumentària tradicional i també els paracaigudes.

Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Seda

Plantilla:Enllaç AD