Equació d'Eyring: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 8 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q1092204
m Corregit: com '''equació > com a '''equació
Línia 1: Línia 1:
La '''equació d'Eyring ''' també coneguda com '''equació d'Eyring–Polanyi''' en [[cinètica química]] relaciona la [[velocitat de reacció]] amb la [[temperatura]]. Fou desenvolupada quasi simultàniament el 1935 per [[Henry Eyring]], M.G. [[Evans]] i [[Michael Polanyi]] en el marc de la [[teoria de l'estat de transició]] i derivada a partir de la [[termodinàmica estadística]] i de la [[teoria cinètica molecular|teoria cinética molecular]].<ref>Chapman & Enskog 1939</ref> L'equació d'Eyring equival a l'[[equació d'Arrhenius]] obtinguda empíricamente.
La '''equació d'Eyring ''' també coneguda com a '''equació d'Eyring–Polanyi''' en [[cinètica química]] relaciona la [[velocitat de reacció]] amb la [[temperatura]]. Fou desenvolupada quasi simultàniament el 1935 per [[Henry Eyring]], M.G. [[Evans]] i [[Michael Polanyi]] en el marc de la [[teoria de l'estat de transició]] i derivada a partir de la [[termodinàmica estadística]] i de la [[teoria cinètica molecular|teoria cinética molecular]].<ref>Chapman & Enskog 1939</ref> L'equació d'Eyring equival a l'[[equació d'Arrhenius]] obtinguda empíricamente.


L'equació d'Eyring es pot representar de la següent manera:
L'equació d'Eyring es pot representar de la següent manera:

Revisió del 01:44, 10 abr 2014

La equació d'Eyring també coneguda com a equació d'Eyring–Polanyi en cinètica química relaciona la velocitat de reacció amb la temperatura. Fou desenvolupada quasi simultàniament el 1935 per Henry Eyring, M.G. Evans i Michael Polanyi en el marc de la teoria de l'estat de transició i derivada a partir de la termodinàmica estadística i de la teoria cinética molecular.[1] L'equació d'Eyring equival a l'equació d'Arrhenius obtinguda empíricamente.

L'equació d'Eyring es pot representar de la següent manera:

On ΔG és l'energia lliure de Gibbs d'activació, kB és la constant de Boltzmann, i h és la constant de Planck.

Emprant la definició d'entalpia lliure de Gibbs:

l'equació d'Eyring pot reescriure's com:

i aplicant logaritmes naturals s'obté:

On:

Una certa reacció química té lloc a diferents temperatures i es determinen les velocitats de reacció. La gràfica de versus dóna una línia recta amb pendent de la qual pot derivar-se la entalpia d'activació i de l'ordenada en l'origen o punt de tall amb l'eix d'ordenades es deriva la entropia d'activació.

Referències

  1. Chapman & Enskog 1939