Anna Louise Strong: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot inserta {{Autoritat}}
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula escriptor
{{Infotaula escriptor
| nom = Anna Louise Strong
| nom = Anna Louise Strong
| imatge = Strong-annna-louise-1918.jpg
| imatge = Anna Louise Strong 1918.jpg
| descripció = '''Anna Louise Strong''', a l'època de la seva dimissió del consell escolar de Seattle cap al 1918.
| descripció = '''Anna Louise Strong''', a l'època de la seva dimissió del consell escolar de Seattle cap al 1918.
| nascuda = {{Data naixement|1885|11|24}}
| nascuda = {{Data naixement|1885|11|24}}

Revisió del 19:27, 30 jul 2014

Infotaula de personaAnna Louise Strong
Biografia
Naixement24 novembre 1885 Modifica el valor a Wikidata
Friend (Nebraska) Modifica el valor a Wikidata
Mort29 març 1970 Modifica el valor a Wikidata (84 anys)
Pequín (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Revolucionari de Babaoshan Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióBryn Mawr College
Universitat de Chicago
Oberlin College
Oak Park and River Forest High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora, sindicalista, activista, periodista, activista per la pau Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeJoel Shubin (en) Tradueix (1931–1942) Modifica el valor a Wikidata
PareSydney Strong (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Goodreads author: 382858 Find a Grave: 2590 Modifica el valor a Wikidata










Anna Louise Strong (Friend (Nebraska), 24 de novembre del 1885 - Pequín, 29 de març del 1970) fou una escriptora, periodista i activista del segle XX coneguda sobretot per la divulgació i suport que en va fer dels moviments comunistes de la Unió Soviètica i de la República Popular de la Xina.

Biografia

Primers anys

Strong va néixer el 24 de novembre del 1885 a Friend, Nebraska. El seu pare, en Sydney Dix Strong, va ser un ministre protestant a l'església congregacional, dins del grup intel·lectual protestant del Social Gospel. Va participar activament en la tasca missionera. Fou una noia especialment brillant; va estudiar la primària i la secundària, posteriorment estudià llengües a Europa.

Primer va estudiar al Pennsylvania's Bryn Mawr College del 1903 fins al 1904, aleshores es va graduar a l'Oberlin College d'Ohio on temps més tard va exposar moltes vegades. El 1908, a l'edat de 23 anys, va acabar la seva educació i va rebre el doctorat per la Universitat de Chicago amb una tesi que va ser publicada posteriorment com The Social Psychology of Prayer. Com a defensora pel benestar dels nens per l'Oficina d'Educació dels EAU va organitzar una exposició que la va fer exhibir arreu dels EUA i fins i tot a l'estranger. Quan la portà a Seattle el maig del 1914, va atreure més de 6.000 persones, acabant la seva estança amb una audiència de 40.000 persones el 31 de maig. En aquell moment, Strong encara estava convençuda que els problemes en l'estructura dels acords era la responsable de la pobresa i problemes semblants. Amb aquestes idees progressistes va ser que amb 30 anys es traslladés a viure amb el seu pare, que en aquell moment residia a Seattle com a pastor de la Queen Anne Congregational Church. Allà afavorí el debat polític en favor del proletariat i la causa progressista.

Strong va ser una entusiasta del muntanyisme. Va organitzar colònies d'estiu cooperatives a les cascades. També va dirigir grups excursionistes que pujaven el mont Rainier.

Carrera política

Quan Strong es va presentar pel Consell Escolar de Seattle el 1916 va guanyar, gràcies al suport d'organitzacions de dones, un treball organitzat i a la seva reputació com experta en temes de benestar infantil, convertint-se en l'única dona en el consell. Ella deia que les escoles de l'estat havien d'oferir programes de serveis socials per aquells nens de classes no-privilegiades, fent la funció les escoles de centres de la comunitat. Tot i el que ella preconitzava poc podia fer: els altres membres discutien de temes banals. Començà a desviar les seves inquietuds. Just l'any de la seva elecció es va produir la massacre d'Everett. Strong va ser contractada com corresponsal independent pel New York Times per informar sobre el sagnant conflicte entre els IWW (Industrial Workers of the World) i els vigilants a sou contractats pels propietaris dels molins d'Everett per foragitar els IWW de la ciutat. De primeres una observadora imparcial, es va decantar ràpidament a favor dels treballadors i es va convertir en una apassionada portaveu dels drets dels treballadors.

Everett Funeral

El suport de Strong a les causes d'esquerres va provocar el seu distanciament respecte als seus col·legues del consell. Es va oposar a la guerra com a pacifista; quan els EAU entraren en guerra el 1917, es va pronunciar en contra del servei militar obligatori. Per una banda, els clubs de dones es van unir a ella per oposar-se a l'entrenament militar a les escoles, mentre que els altres la titllaven de poc patriota (molts d'ells veterans de la guerra Hispano-Americana).

La postura pacífica dels Wobblies va portar a arrestaments massius a l'oficina de Seattle, on Louise Olivereau enviava circulars als reclutes demanant-los que es declaressin objectors de consciència. El 1918 Olivereau va ser ajudada per Strong, però va ser condemnada pel jutjat i enviada a la presó. Els seus companys al consell van emprendre una campanya per treure-la del consell, cosa que van aconseguir per un estret marge.Llavors ella els va respondre que estava d'acord, però qui l'havia de succeir havia de ser una dona. Els seus col·legues acceptaren, però deixarien ben clar que hauria de ser una dona patriòtica del corrent dominant i amb fills en alguna escola. Escolliren a n'Evangeline C. Harper.

Carrera periodística

Fitxer:Anna Louise Strong.jpg
Anna Louise Strong

Strong es va convertir en reportera lliure associada amb el diari dels treballadors de la ciutat, el The Union Record, escrivint contundents articles a favor del proletariat i promovent el nou govern Soviètic. El febrer de 1919, dos dies abans de la vaga general de Seattle del 1919, va proclamar en el seu famós editorial:"We are undertaking the most tremendous move ever made by labor in this country, a move which will lead — NO ONE KNOWS WHERE!"(no estem prenent seriosament el més gran moviment fet en la història d'aquest païs per la classe treballadora, un moviment que ens portarà no sap qui on). La vaga va paralitzar durant quatre dies i va acabar tal com va començar, pacíficament i amb els seus objectius sense concretar.

Strong, va fer cas dels consells del seu amic, Lincoln Steffens i el 1921 viatjà fins a Rússia i Polònia com corresponsal per la American Friends Service Committee. El propòsit era proporcionar el primer informe estranger sobre la fam del Volga. Un any després va ser nomenada la corresponsal a Moscou pel International News Service. Strong va realitzar moltes observacions a Europa, que posteriorment la van inspirar a escriure. Alguns dels seus treballs inclouen: The first time in history (prefaci de Lev Trotski) (1924), i Children of revolution (1925). Al cap de passar bastants anys en la regió, va esdevenir una animadora entusiasta del socialisme en la recent formada Unió Soviètica. El 1925, durant l'era de la Nova Política Econòmica a l'URSS, va tornar als EUA, per despertar l'interès en els empresaris per invertir a la Unió Soviètica. Durant aquest temps, Strong va donar un gran nombre de conferències i va ser ben coneguda com a autoritat en "softe news" sobre l'URSS. Al final de la dècada dels 20, Anna viatja a la Xina i d'altres indrets d'Àsia. Allà coneix a Soong Ching-ling i en Zhou Enlai. Va deixar dos llibres d'aquests viatges: China's Millions (1928) i Red Star in Samarkand (1928). El 1930 torna a Moscou i publica en el primer diari en anglès de la ciutat. Es va convertir en una destacada escriptora. Allà es va casar amb un oficial soviètic que era socialista, de nom Joel Shubin el 1932. Shubin era un home dedicat de manera apassionada al seu treball; per això no es van veure massa fins a la mort d'ell el 1942.

Mentre va viure a la Unió Soviètica es va sentir admirada pel seu govern i publicà llibres plens de lloances: The Revolutionary Struggles from 1927 to 1935 (1935), I Change Worlds: the Remaking of an American (1935), This Soviet World (1936), i The Soviet Constitution (1937).

El 1936 se'n torna als EUA. Es mostra molt decebuda pels esdeveniments a l'URSS (Les Grans purgues). Va continuar escrivint per diaris i publicacions: The Atlantic Monthly, Harper's, The Nation and Asia. Visita Espanya i escriu Spain in arms (1937), també una visita a la Xina en resulta One Fifth of Mankind (1938). El 1940 publica My Native Land. Altres llibres inclouen The Soviets expected it (1941); la novel·la Wild River (1943) que ocorre a Rússia, Peoples of the URSS (1944), I saw the new Poland (1946)(basat en les seves experiencies a Polònia com reportera acompanyant de l'exèrcit vermell) i tres llibres sobre els inicis del Partit Comunista de la Xina. Durant la seva estada a l'URSS es va entrevistar amb Stalin, Molotov i molts altres oficials així com va parlar amb els treballadors, els grangers els pagesos...

Durant la segona guerra mundial Strong va seguir l'exèrcit roig per on passava (Varsòvia, Lódz...). Va ser arrestada el 1949 a Moscou per les seves simpaties amb el règim comunista xinès. Hi tornà el 1959, però va fixar la seva residència a la Xina fins a la seva mort.

En part per la por a perdre el seu passaport va tornar als EUA, per després viure permanentment a la Xina. Va publicar el llibre Letter from China. Durant aquesta època va mantenir una estreta amistat amb en Zhou Enlai i es va portar força be amb en Mao Zedong. Va viure en a l'antiga ambaixada italiana, reconvertida en apartaments pels "amics estrangers" més importants.

Mort i llegat

Strong ha provocat un gran impacte en molts comunistes, sobretot en els Marxisme-Leninisme descendent de la tradició Maoista.Degut als seus escrits sobre la vida i la societat en països com al URSS i la Xina, ha donat a molts comunistes una clara idea sobre com una societat basada en les seves idees hauria de ser. Molts després d'ella han reconegut que Strong va ser exitosa en desmentir un gran nombre de les mentides sobre la URRS i la Xina esteses pels capitalistes i altres anti-comunistes.

Treballs publicats

Obres de Ficció

  • -. Storm Songs and Fables, 1904. 
  • -. The King's Palace. Oak Park, Illinois: Oak Leaves Company, 1908.  (one-act play)
  • -. The Song of the City. Oak Park, Illinois: Oak Leaves Company, ca. 1908. 
  • -. Ragged Verse. Seattle: Piggott-Washington, 1937.  (poems, by Anise)
  • -. Wild River. Boston: Little, Brown, 1943.  (novel, set in Ukraine)
  • -. God and the Millionaires, 1951.  (poems, by Anise)

Tractats de religió i treball social

  • -. Biographical Studies in the Bible. Pilgrim Press, 1906. 
  • -. Bible Hero Classics. Hope Publishing Company, 1906-1908.  (co-author with Sydney Strong, her father)
  • -. The Psychology of Prayer. Chicago: University of Chicago Press, 1909. 
  • -. Boys and Girls of the Bible. Chicago: Howard-Severance, 1911. 
  • -. Child-welfare Exhibits: Types and Preparation. Washington: Government Printing Office, 1915. 

Reportatges i documentals de viatges

  • -. On the Eve of Home Rule: Snapshots of Ireland in the momentous Summer of 1914. Chicago: O'Connell Press, 1914. 
  • -. The First Time in History: Two Years of Russia's New Life. New York: Boni & Liveright, 1924.  (with preface by Leon Trotsky)
  • -. Children of Revolution; story of the John Reed Children's Colony on the Volga, which is as well a story of the whole great structure of Russia. Seattle: Sydney Strong, 1925. 
  • -. New Lives for Old in Today's Russia: What Has Happened to the Common Folk of the Soviet Republic. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1927 (Little Blue Book 505(b)). 
  • -. Was Lenin a Great Man?. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1927 (Little Blue Book 633(b)). 
  • -. How the Communists Rule Russia. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1927 (Little Blue Book 1147). 
  • -. Marriage and Morals in Soviet Russia. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1927 (Little Blue Book 1212). 
  • -. How Business is carried on in Soviet Russia. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1927 (Little Blue Book 1234). 
  • -. Workers' Life in Soviet Russia. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1927 (Little Blue Book 1235). 
  • -. Peasant Life in Sovet Russia. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1927 (Little Blue Book 1236). 
  • -. China's Millions. New York: Coward-McCann, 1928. 
  • -. Red Star in Samarkand. New York: Coward-McCann, 1929. 
  • -. Modern Farming — Soviet Style. New York: International Publishers, 1930 (International Pamphlets 1). 
  • -. The Soviets Conquer Wheat: the Drama of Collective Farming. New York: Henry Holt and Company, 1931. 
  • -. The Road to the Grey Pamir. New York: Robert McBride, 1931. 
  • -. From Stalingrad to Kuzbas: Sketches of the Socialist Construction in the USSR. New York: International Publishers, 1932 (International Pamphlets). 
  • -. Dictatorship and Democracy in the Soviet Union. New York: International Publishers, 1934 (International Pamphlets 40). 
  • -. The Soviet Union and World Peace. New York: International Publishers, 1935 (International Pamphlets 48). 
  • -. China's Millions, the Revolutionary Struggles from 1927 to 1935. New York: Knight Publishing, 1935. 
  • -. I Change Worlds: the Remaking of an American. New York: Henry Holt and Company, 1935. 
  • -. This Soviet World. New York: Henry Holt and Company, 1936. 
  • -. Spain in Arms, 1937. New York: Henry Holt and Company, 1937. 
  • -. The New Soviet Constitution: A Study in Socialist Democracy. New York: Henry Holt and Company, 1937. 
  • -. One-Fifth of Mankind: China Fights for Freedom. New York: Modern Age Books, 1938. 
  • -. China Fights for Freedom. London: Lindsay Drummond, 1939. 
  • -. My Native Land. New York: Viking Press, 1940. 
  • -. The Soviets Expected It. New York: Dial Press, 1941. 
  • -. Lithuania's New Way. London: Lawrence & Wishart, 1941. 
  • -. The New Lithuania. New York: Workers Library Publishers, 1941. 
  • -. The Kuomintang-Communist Crisis in China;: A first-hand account of one of the most critical periods in Far Eastern history, 1941. 
  • -. China's New Crisis. London: Fore Publications, 1942. 
  • -. Our Russian Front. Sydney: Angus & Robertson, 1942. 
  • -. The Russians are People. London: Cobbett Publishing Company, 1943. 
  • -. Peoples of the USSR. New York: The Macmillan Company, 1944. 
  • -. Soviet Farmers. New York: National Council of American Soviet Friendship, 1944. 
  • -. Inside Liberated Poland. New York: National Council of American Soviet Friendship, 1945. 
  • -. I Saw the New Poland. Boston: Little, Brown, 1946. 
  • -. Tomorrow's China. New York: Committee for a Democratic Far Eastern Policy, 1948. 
  • -. Dawn Comes Up like Thunder out of China: an Intimate Account of the Liberated Areas in China, 1948. 
  • -. The Chinese Conquer China. Girard, Kansas: Haldeman-Julius Publications, 1949. 
  • -. Inside North Korea: an Eye-witness Report, 1949. 
  • -. The Stalin Era. New York: Mainstream Publishers, 1956. 
  • -. The Rise of the Chinese People's Communes. Peking: New World Press, 1959. 
  • -. Tibetan Interviews. Peking: New World Press, 1959. 
  • -. The Rise of the People's Communes in China. New York: Marzani & Munsell, 1960. 
  • -. When Serfs Stood Up in Tibet. Peking: New World Press, 1960. 
  • -. Cash and Violence in Laos. Peking: New World Press, 1961. 
  • -. Cash and Violence in Laos and Viet Nam. New York: Mainstream Publishers, 1962. 
  • -. China's Fight for Grain. Three Dates from a Diary in 1962. Peking: New World Press, 1963. 
  • -. Letters from China, Numbers 1—10. Peking: New World Press, 1963. 
  • -. Letters from China, Numbers 11—20. Peking: New World Press, 1964. 
  • -. The Rise of the Chinese People's Communes: and Six years After. Peking: New World Press, 1964. 
  • -. Letters from China, Numbers 21—30. Peking: New World Press, 1965. 
  • -. Some Background on the United States in Vietnam and Laos: Excerpts from Anna Louise Strong's Letter from China January 8th 1965 (Far East Reporter publications). New York: Maud Russell, 1965. 
  • Children Pioneers
  • Pioneer: The Children's Colony on the Volga
  • Is the Soviet Union turning from world brotherhood to imperialism?
  • Man's New Crusade
  • The Thought of Mao Tse-Tung

Vegeu també

Enllaços externs