Museu de les Terres de l'Ebre: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 27: Línia 27:
==Col·lecció==
==Col·lecció==
La seu central del Museu de les Terres de l’Ebre, ubicada a Amposta, acull dues sales d’exposicions, “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” i “L’Ebre: camí d’aigua”, on el visitant, a través d’una escenografia suggerent, descobreix els testimonis de les cultures que han habitat les Terres de l’Ebre al llarg de la història.
La seu central del Museu de les Terres de l’Ebre, ubicada a Amposta, acull dues sales d’exposicions, “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” i “L’Ebre: camí d’aigua”, on el visitant, a través d’una escenografia suggerent, descobreix els testimonis de les cultures que han habitat les Terres de l’Ebre al llarg de la història.
El museu conserva i gestiona una de les col·leccions més importants de la natura, l’arqueologia i l’etnologia de les Terres de l’Ebre: un fons que comprèn més de 35.000 objectes,<ref>{{ref-web |url= http://www.museuterresebre.cat/pagina/ca/qui-som/presentacio-museu# |títol= El museu: qui sóm? |consulta= 4 d'agost del 2014 |cognom= |nom= |enllaçautor= |format= |llengua= |obra= Web oficial del museu |editor= |data= |citació= |ref= }}</ref> on destaca la [[Falcata del Museu de les Terres de l'Ebre|Falcata]]
El museu conserva i gestiona una de les col·leccions més importants de la natura, l’arqueologia i l’etnologia de les Terres de l’Ebre: un fons que comprèn més de 35.000 objectes,<ref>{{ref-web |url= http://www.museuterresebre.cat/pagina/ca/qui-som/presentacio-museu# |títol= El museu: qui sóm? |consulta= 4 d'agost del 2014 |cognom= |nom= |enllaçautor= |format= |llengua= |obra= Web oficial del museu |editor= |data= |citació= |ref= }}</ref> on destaca la [[Falcata del Museu de les Terres de l'Ebre|Falcata]].

== Extensions ==
Sota el paraigües del museu es gestionen altres edificis:
* '''Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers - Casa O'Connor:''' Casa senyorial, situada al bell mig del nucli urbà d’Alcanar, que conserva part de la seva estructura i distribució original, així com un important conjunt de pintures murals, mobiliari i elements arquitectònics d'estil modernista. L'edifici acull una exposició permanent d'objectes arqueològics originals procedents de les excavacions dels poblats ibers de la Moleta del Remei i de Sant Jaume-Mas d'en Serra, on s'explica la formació de la cultura ibèrica al territori. Cal destacar un conjunt de vaixella ritual indígena únic a Catalunya. L'exposició es complementa amb audiovisuals i altres recursos museístics. A la primera planta hi ha una segona exposició que dóna a conèixer la història més recent d'Alcanar.
* '''Centre d'Interpretació de la Serra de Godall''' - Està situat a l’edifici del Casal Municipal, remodelat a finals dels anys 80 a partir del local conegut com el Centro, del qual es va conservar la façana principal, formada per tres portalades amb finestres a cada costat. Des del 2009 s’ha adaptat la part superior de l’edifici per acollir el Centre d’Interpretació, mentre que a la planta baixa hi ha l’Oficina de Turisme. El Centre d’Interpretació disposa de dues sales. La primera està destinada a una exposició permanent on, mitjançant objectes originals, audiovisuals, il·lustracions i textos, es donen a conèixer els recursos naturals i la transformació de la serra per la mà de l’home; és a dir: la humanització de la serra. L’altra sala està destinada a usos múltiples i permet la programació periòdica d’exposicions temporals, conferències, entre altres.
* '''Centre d'Interpretació de la Serra de Montsià:''' Ubicat al casc urbà de Freginals, en un antic corral rehabilitat, l’objectiu del Centre és divulgar i interpretar, mitjançant una exposició permanent, els valors naturals de la serra de Montsià, juntament amb l'evolució de les activitats desenvolupades per l'home en aquest espai, des de l'època ibèrica fins ala contemporània. Es complementa, a més, amb el patrimoni del municipi i del seu entorn, sent el punt de sortida de diverses rutes amb itineraris senyalitzats i àrees interpretatives per la serra de Montsià i la [[serreta de Freginals]]. L'equipament compta també amb una sala polivalent per a acollir activitats didàctiques, exposicions temporals i actes culturals.
* '''Centre d'Interpretació de la Vida a la Plana''': s'ubica a l’antic molí d’oli de la masada de Martí, una de les més antigues de Santa Bàrbara. L'exposició permanent explica la colonització i explotació de la plana del Montsià a partir del seglexviii en set àmbits temàtics: característiques físiques de la Plana; colonització i noves poblacions d'aquests espais; masada de Martí i arquitectura; conreu tradicional de l'olivera; producció, ús i comercialització tradicionals de l'oli d'oliva i transformacions sofertes pel sector en èpoques recents.També inclou una col·lecció paleontològica i mineralògica, així com una sala polivalent per actes i exposicions.<ref>{{Ref-web|url = http://visitmuseum.gencat.cat/ca/museu-de-les-terres-de-l-ebre/extensio/centre-d-interpretacio-de-la-vida-a-la-plana/|títol = Museu de les Terres de l'Ebre|consulta = 11/1/2016|llengua = |editor = Generalitat de Catalunya|data = }}</ref>


== Referències ==
== Referències ==

Revisió del 00:41, 12 gen 2016

Infotaula d'organitzacióMuseu de les Terres de l'Ebre
Dades
Tipusmuseu
edifici de museu Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1984
Activitat
Superfícieexposició: 3.000 m² Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Gerent/directorÀlex Farnós

Lloc webmuseuterresebre.cat
Localització geogràfica
Map

El Museu de les Terres de l'Ebre, amb seu a Amposta, és un museu dedicat a la història, l'etnografia, l'ecologia, l'economia i la geografia del delta de l'Ebre.[1] Va ser creat el 2011, com a successor de l'anterior Museu Comarcal del Montsià.[2] Té tres sales temàtiques: «Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana», «L’Ebre: camí d’aigua» i «El delta de l’Ebre: memòria d’un medi, espai d’uns homes».[3]

És al parc municipal d’Amposta i ocupa l’antic edifici de les Escoles públiques Miquel Granell, obra d’inspiració modernista de l’arquitecte Ramon Salas i Ricomà.[1] Comparteix les oficines, la sala d’actes i el magatzem (800 m²) amb el centre d'exposició Lo Pati.[4]

Col·lecció

La seu central del Museu de les Terres de l’Ebre, ubicada a Amposta, acull dues sales d’exposicions, “Les Terres de l’Ebre: de la prehistòria a l’edat mitjana” i “L’Ebre: camí d’aigua”, on el visitant, a través d’una escenografia suggerent, descobreix els testimonis de les cultures que han habitat les Terres de l’Ebre al llarg de la història. El museu conserva i gestiona una de les col·leccions més importants de la natura, l’arqueologia i l’etnologia de les Terres de l’Ebre: un fons que comprèn més de 35.000 objectes,[5] on destaca la Falcata.

Extensions

Sota el paraigües del museu es gestionen altres edificis:

  • Centre d'Interpretació de la Cultura dels Ibers - Casa O'Connor: Casa senyorial, situada al bell mig del nucli urbà d’Alcanar, que conserva part de la seva estructura i distribució original, així com un important conjunt de pintures murals, mobiliari i elements arquitectònics d'estil modernista. L'edifici acull una exposició permanent d'objectes arqueològics originals procedents de les excavacions dels poblats ibers de la Moleta del Remei i de Sant Jaume-Mas d'en Serra, on s'explica la formació de la cultura ibèrica al territori. Cal destacar un conjunt de vaixella ritual indígena únic a Catalunya. L'exposició es complementa amb audiovisuals i altres recursos museístics. A la primera planta hi ha una segona exposició que dóna a conèixer la història més recent d'Alcanar.
  • Centre d'Interpretació de la Serra de Godall - Està situat a l’edifici del Casal Municipal, remodelat a finals dels anys 80 a partir del local conegut com el Centro, del qual es va conservar la façana principal, formada per tres portalades amb finestres a cada costat. Des del 2009 s’ha adaptat la part superior de l’edifici per acollir el Centre d’Interpretació, mentre que a la planta baixa hi ha l’Oficina de Turisme. El Centre d’Interpretació disposa de dues sales. La primera està destinada a una exposició permanent on, mitjançant objectes originals, audiovisuals, il·lustracions i textos, es donen a conèixer els recursos naturals i la transformació de la serra per la mà de l’home; és a dir: la humanització de la serra. L’altra sala està destinada a usos múltiples i permet la programació periòdica d’exposicions temporals, conferències, entre altres.
  • Centre d'Interpretació de la Serra de Montsià: Ubicat al casc urbà de Freginals, en un antic corral rehabilitat, l’objectiu del Centre és divulgar i interpretar, mitjançant una exposició permanent, els valors naturals de la serra de Montsià, juntament amb l'evolució de les activitats desenvolupades per l'home en aquest espai, des de l'època ibèrica fins ala contemporània. Es complementa, a més, amb el patrimoni del municipi i del seu entorn, sent el punt de sortida de diverses rutes amb itineraris senyalitzats i àrees interpretatives per la serra de Montsià i la serreta de Freginals. L'equipament compta també amb una sala polivalent per a acollir activitats didàctiques, exposicions temporals i actes culturals.
  • Centre d'Interpretació de la Vida a la Plana: s'ubica a l’antic molí d’oli de la masada de Martí, una de les més antigues de Santa Bàrbara. L'exposició permanent explica la colonització i explotació de la plana del Montsià a partir del seglexviii en set àmbits temàtics: característiques físiques de la Plana; colonització i noves poblacions d'aquests espais; masada de Martí i arquitectura; conreu tradicional de l'olivera; producció, ús i comercialització tradicionals de l'oli d'oliva i transformacions sofertes pel sector en èpoques recents.També inclou una col·lecció paleontològica i mineralògica, així com una sala polivalent per actes i exposicions.[6]

Referències

  1. 1,0 1,1 «Museu de les Terres de l'Ebre». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Royo, Roser «El Museu del Montsià es reinventa». El Punt Avui, 12 octubre 2011 (2011-10-12) [Consulta: 4 agost 2014 (2014-08-04)].
  3. Royo, Roser «Un museu per reivindicar la identitat ebrenca». El Punt Avui, 11 desembre 2011 (2011-12-11) [Consulta: 4 agost 2014 (2014-08-04)].
  4. «Lo Pati». [Consulta: 4 agost 2014 (2014-08-04)].
  5. «El museu: qui sóm?». Web oficial del museu. [Consulta: 4 agost 2014].
  6. «Museu de les Terres de l'Ebre». Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 gener 2016].

Enllaç extern

Plantilla:Esborrany de museu