Amposta

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Amposta
Bandera d'Amposta Escut d'Amposta
(bandera) (escut)
Localització

Amposta situat respecte Catalunya
Amposta situat respecte Catalunya

Localització d'Amposta respecte del Montsià


Municipi del Montsià
El pont penjant sobre l'Ebre, obra de J. Eugenio Ribera el 1921
El pont penjant sobre l'Ebre, obra de J. Eugenio Ribera el 1921
Estat
• Autonomia
• Província
• Àmbit funcional
• Comarca
• Partit judicial
Espanya
Catalunya
Tarragona
Terres de l'Ebre
Montsià
Amposta
Gentilici Ampostí, ampostina
Superfície 138,30 km²
Altitud 8 msnm
Població (2014[1])
  • Densitat
21.197 hab.
153,27 hab/km²
Coordenades UTM(ED50) 31T 295650 4509450Coord.: 40° 42′ 38″ N, 0° 34′ 51″ E / 40.71056°N,0.58083°E / 40.71056; 0.58083
Organització
Entitats de població

5
Codi territorial 430141
Agermanament Saint-Jean-de-la-Ruelle (França)

Amposta és una ciutat del sud de Catalunya i capital de la comarca del Montsià. El seu terme municipal inclou la pedania de Poble Nou del Delta.

Geografia[modifica | modifica el codi]

La ciutat està situada al marge dret del riu Ebre, al límit entre la plataforma continental i el delta de l'Ebre; de fet, la part situada més a l'est de la ciutat es troba construïda sobre aiguamolls. El terme municipal, el més gran de la comarca del Montsià, limita al nord amb el riu Ebre, a l'est amb Sant Jaume d'Enveja i amb el mar Mediterrani, al sud també amb el mar i amb el de Sant Carles de la Ràpita i a l'oest amb els de Freginals, Masdenverge i Tortosa.

Dins el terme hi estan inclosos els nuclis de Balada i Poblenou del Delta i les urbanitzacions de l'Eucaliptus i Favaret.

Mapa del terme municipal
Entitat de població Habitants (2007)
Amposta 19.805
Balada 8
Eucaliptus, l' 97
Favaret 122
Poblenou del Delta, el 165
Font: Municat

Història[modifica | modifica el codi]

Edat Antiga[modifica | modifica el codi]

L'antiga bandera d'Amposta

Hi ha abundants indicis arqueològics, entre els quals un poblat ibèric amb set sitges de gra a la zona del castell, un altre a la zona del pla d'Empúries i una necròpolis a l'Oriola, que documenten la presència ibèrica al terme municipal. Existeix la teoria recolzada per historiadors com Esteve, Schulten i Bosch que Amposta s'assenta sobre l'antiga ciutat d'Ibera, ciutat més important del territori dels Ilercavons.

En una terrassa sobre el riu, al nucli antic d'Amposta, és probable que els romans establissin un punt de vigilància, ja que el nom Amposta derivaria del llatí ab posta o amni imposita, que significa 'posada sobre el riu'. Els romans també es van establir en una vil·la a la vora del turó de la torre de la Carrova.

Edat Mitjana[modifica | modifica el codi]

Durant l'època musulmana, pel que sembla els àrabs van establir una important fortificació de vigilància del riu, sobre l'antic poblat ibèric.

Les primeres notícies que posseïm d'Amposta daten del 1098, abans que el lloc fos conquerit. Aquest any, el comte de Barcelona Ramon Berenguer III va pactar amb el seu cosí, el comte Artau II de Pallars, que li cediria en feu el lloc d'Amposta a canvi del seu ajut en la conquesta d'aquestes terres. Artau hi havia de construir un castell que guardés l'entrada de l'Ebre. Alhora, Ramon Berenguer III va concedir al monestir de Sant Cugat del Vallès l'església d'Amposta i la vila de la Ràpita. Això no obstant, entre el 1095 i el 1097, Ramon Berenguer III fracassa en l'intent d'apoderar-se d'Amposta.[2]

L'any 1149 (el 1150 segons el calendari actual), Ramon Berenguer IV, fill de l'anterior, va fer la donació del castell d'Amposta i el seu terme a l'orde de Sant Joan de Jerusalem, com a recompensa per la seva ajuda en la conquesta de la zona. Aquests convertiran la castellania d'Amposta en el centre de les seves possessions a la Corona d'Aragó. El castellà d'Amposta serà a la vegada el representant del gran mestre de l'orde hospitaler a la Corona d'Aragó i davant el rei.

El rei Pere el Gran, el 1280, fidel a la seva política de recuperar els llocs clau del país, va concedir als hospitalers els castells i viles d'Onda (País Valencià) i Gallur (Aragó), a canvi del castell i la vila d'Amposta, que lliuraven els hospitalers. El que restà de l'antiga comanda hospitalera d'Amposta fou integrat a la comanda d'Ulldecona i en el futur els hospitalers només conservaren alguna propietat a Amposta. El que sí que va perdurar fou el títol de castellà d'Amposta, càrrec que tenia com a dotació especial l'antiga batllia de Miravet, que havia estat dels templers i que el 1317 passà als hospitalers.

Pocs dies després que el rei Pere el Gran hagués adquirit el domini del castell i de la vila d'Amposta, el 30 de desembre de 1280, encarregà al seu lloctinent de la vegueria de Tarragona que pregonés una crida de pobladors a Amposta, prometent-los heretats i franqueses. Precisant aquesta oferta, al cap de dos anys i des de Port Fangós, el mateix monarca, Pere II, atorgà una carta de poblament a un grup específic de pobladors, ordenant llur vida jurídica segons els Usatges de Barcelona. Aquesta carta i altres concessions que féu Pere el Gran foren confirmades el 1286 per Alfons el Liberal. La carta de poblament d'Amposta romangué com a ordenació bàsica de la seva vida ciutadana, i juntament amb altres privilegis fou ratificada per Jaume II el 1321.[2]

El 1461 comença la guerra civil catalana. Amposta pren partit pel fill del rei Joan II d'Aragó, Carles de Viana, i per aquest motiu el castell és posat a setge el 2 d'octubre de 1465, i no va ser fins vuit mesos després, el 21 de juny de 1466, que el castell no fou capturat per les tropes reials, comandades pel futur rei Ferran el Catòlic. Com a conseqüència de la destrucció del castell, Amposta desapareix com a punt estratègic militar.

Edat Moderna[modifica | modifica el codi]

Els temps següents foren difícils per a Amposta. Es reproduïren al segle XVI els atacs dels pirates barbarescs i otomans. Enderrocat el castell, la vila restava indefensa i molt exposada als nous atacs dels pirates. Per això i per tal d'evitar que la ”vila no.s despoble ni vingue a maior ruÿna de la que a present està” el lloctinent general de Catalunya autoritzà el 1541 la creació d'un impost —un onzè— sobre els fruits de la terra, sobre el bestiar i sobre la sal durant dotze anys, per a bastir muralles de defensa, que no arribaren a realitzar-se.

Durant la segona meitat del segle XVI continuaren les disputes, que ja venien des del segle XIII, amb les autoritats de Tortosa entorn de certes obligacions a les quals, segons aquestes autoritats, estaven sotmesos els ampostins.

Al llarg del segle XVII foren dictades dues vegades, el 1628 i el 1683, ordinacions o establiments pels prohoms i lloctinent del batlle de Tortosa per a intentar regular la vida interna d'Amposta en matèries administratives i en les penals relacionades amb la propietat. Al final del segle els problemes financers de la vila persistien; immersa en una fase de profunda decadència econòmica, els representants d'Amposta adoptaren dràstiques mesures per resoldre l'endeutament en què s'havia incorregut amb la presa de capitals de particulars (els censals) i es preocupaven de cobrar les contribucions que devien alguns propietaris.[2]

Al començament del segle XVIII els conflictes es produïren amb els procuradors i lligallers de Tortosa en el tema de la possessió i administració dels lligallos que asseguraven el pas dels ramats a les pastures i abeuradors, i que eren una font d'ingressos.[2]

Edat Contemporània[modifica | modifica el codi]

De la segona meitat del segle XVIII daten diversos projectes de construcció d'un canal de navegació i les realitzacions de Carles III en aquest sector al decenni dels anys setanta tingueren beneficioses repercussions demogràfiques i econòmiques per a Amposta.

Durant el segle XIX Amposta veié esdevenir-se una sèrie de transformacions de caràcter econòmic que repercutiren enormement en el desenvolupament demogràfic i urbà de la vila.

Durant el segle XIX comença el creixement urbà i demogràfic de la ciutat. El 1860 s'acorda començar a cultivar la zona deltaica i plantar cultius d'arròs. Amposta també comptava amb diverses indústries com molins d'oli i d'arròs i de construcció aprofitant les matèries primeres del delta com la sosa i la canya.

El procés desamortitzador es va deixar sentir molt sensiblement a Amposta, ja que molts dels erms foren alienats en la primera etapa, la de Mendizábal, mentre que els terrenys de la dreta de l'Ebre ocupats per les salines sortiren a subhasta en la segona etapa, la de Pascual Madoz. Així, terrenys aprofitables per a l'agricultura passaren a mans de particulars i s'iniciava d'aquesta manera una profunda transformació de la propietat.

Les guerres carlines ocasionaren conflictes i penúries i Amposta hagué de refer sovint les seves muralles o bastir noves fortificacions.

A principis del segle XX, amb el delta sanejat i dedicat al cultiu de l'arròs, Amposta tenia uns 4.000 habitants. La vila política d'Amposta es polaritzà entorn de dos grans grups polítics, el monàrquic, que dirigia Juan Palau Miralles els integrants del qual eren anomenats popularment palauistes, i el republicà, que dirigia Joan Alfred Escrivà i Prades L'any 1906 arriba a l'alcaldia Joan Palau. Gràcies a ell Amposta obté el títol de ciutat d'acord amb un Reial Decret signat pel rei Alfons XIII[3] i el creixement de la ciutat es comença a intensificar: construcció del pont penjant, de les escoles públiques i de la xarxa d'aigua, d'electricitat i d'enllumenat. A més, Amposta serà escollida capital del Montsià, amb la implantació de les comarques per la Generalitat republicana.

El creixement de la ciutat només va ser aturat per la guerra civil, que afectà durament Amposta, especialment durant la batalla de l'Ebre (estiu del 1938), quan el front s'estabilitzà en aquesta part del riu. La població hagué de ser evacuada. Els bombardeigs de l'aviació foren freqüents i com a conseqüència més important que va tenir sobre la ciutat va ser la destrucció el dia 10 de març de 1938 del pont penjant per l'aviació italiana al servei de l'exèrcit nacional. El dia 18 d'abril de 1938 la ciutat és ocupada per l'exèrcit nacional, comandat pel general García Valiño.

D'ençà el final de la guerra, la ciutat va continuar amb el seu creixement fins a arribar als nostres dies havent superat els 20.000 habitants i havent estat reconegut el seu pes al territori amb la ubicació de diverses delegacions de la Generalitat de la futura vegueria de l'Ebre.

Política[modifica | modifica el codi]

Resultats electorals - Amposta, 2015
Candidatura Cap de llista Vots Regidors % Vots
Esquerra d'Amposta - Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal Adam Tomàs Roiget 4.400 11 47,11%
Convergència i Unió Manel Ferré Montañés 2.738 7 29,31%
Partit dels Socialistes de Catalunya-Progrés Municipal Francesc Miró Melich 1.110 2 11,88%
Plataforma per Catalunya Germán Ciscar Pastor 572 1 6,12%
Vot en blanc - 169 - 1,81%
Total 21
Llista d'alcaldes des de les eleccions democràtiques de 1979
Període Nom de l'alcalde/-essa Partit polític Data de possessió
1979 - 1983 Josep Gil PSUC 19/04/1979
1983 - 1987 Josep Maria Simó PSC 28/05/1983
1987 - 1991 Joan Maria Roig CIU 30/06/1987
1991 - 1995 Joan Maria Roig CIU 15/06/1991
1995 - 1999 Joan Maria Roig CIU 17/06/1995
1999 - 2003 Joan Maria Roig CIU 03/07/1999
2003 - 2007 Joan Maria Roig CIU 14/06/2003
2007 - 2011 Manel Ferré CIU 16/06/2007
2011 - 2015 Manel Ferré CIU 11/06/2011
Des del 2015 Adam Tomàs ERC 13/06/2015

Economia[modifica | modifica el codi]

El principal sector de l'economia de la població era fins fa poc l'agricultura, sobretot el cultiu de l'arròs i els regadius i activitats relacionades amb aquestes com la maquinària.

Actualment l'economia es troba més diversificada, el sector agrícola continua existint, però la pèrdua de la rendibilitat i la mecanització del camp han fet reduir el nombre de persones ocupades. La Cambra Arrossera del Montsià és una de les cooperatives més grans d'Espanya i la més gran de Catalunya, és a més també una de les principals empreses de la ciutat.

La indústria ha passat a ocupar un lloc més important en l'economia. La indústria tradicional era la dels tallers de maquinària, la indústria paperera i l'alimentària però en els últims anys aquests sectors s'han desenvolupat enormement i a part han aparegut noves indústries com la del moble, la del metall i la construcció.

El sector terciari està molt desenvolupat, i la ciutat és un centre important de serveis no només per al Montsià, sinó que abraça altres poblacions de fora de la comarca. Té els serveis propis d'una capital de comarca i cap de partit judicial, algunes delegacions de la Generalitat i a part és centre comercial i té un creixent sector turístic relacionat amb el Delta, el parc natural i la costa.

Cultura[modifica | modifica el codi]

Arquitectura[modifica | modifica el codi]

Ermita de la Mare de Déu del Montsià
 • Pont penjant: Un dels trets més característics de la població, es va construir entre 1915 i 1921. Va ser el segon pont penjant del món fet de formigó armat, i en el seu moment ostentà el rècord mundial de fonaments a major profunditat (25 m) i el d'il·luminació de l'estructura.
 • Castell d'Amposta: fou l'estructura més important d'Amposta des de la seva construcció fins a la seva destrucció durant la Guerra Civil Catalana contra el rei Joan II. Després, va servir com a diverses fàbriques, i, actualment, acull la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó.

Cases modernistes[modifica | modifica el codi]

Casa del Notari
 • Casa Carvallo: a la plaça Cecília Carvallo. Aquest edifici conserva alguns elements modernistes combinats amb d'altres que recorden les típiques cases de pagès.
 • Casa Fàbregas a l'avinguda de la Ràpita, és del 1913 i d'estètica modernista.
 • Casa Morales-Talarn: casa construïda a l'avinguda de la Ràpita que conserva elements característics típics de l'època modernista com les baranes de ferro o els ornaments florals de la façana.
 • Casa del Notari.

Edificis religiosos[modifica | modifica el codi]

 • L'església principal del poble és l'Arxiprestal de l'Assumpció, que es va iniciar a mitjan segle XVIII, i no es va acabar fins un segle després. Altres esglésies són la de Sant Josep, al barri del Grau, i la del Sagrat Cor al barri de Valletes.
 • L'ermita de la Mare de Déu del Montsià, de recent construcció, està situada en un turó petit sota el Montsianell, des d'on hi ha una gran vista panoràmica.

Museus i sales d'exposició[modifica | modifica el codi]

 • Museu de les Terres de l'Ebre és a l'edifici de les antigues escoles públiques, al parc municipal. Conté diverses exposicions permanents sobre arqueologia del Montsià i de la fauna i la flora del Delta de l'Ebre. A més, té altres sales amb exposicions temporals.[4]
 • Lo Pati, sala d'exposicions i centre cultural.
 • Casa de Fusta del Parc Natural del Delta de l'Ebre: és un antic refugi de caçadors, d'estil canadenc i totalment pintada de verd, i conté una exposició sobre les llacunes i la fauna del Delta.

Música[modifica | modifica el codi]

Amposta es distingeix per tenir un gran nombre de societats culturals i cíviques, però en destaquen les societats musicals La Lira Ampostina (del 1916) i La Societat Musical Unió Filharmònica (del 1917), conegudes per «La Lira» i «La Filha» respectivament. Ambdues tenen bandes de gran nivell, escoles de música, i unes seus socials que organitzen contínuament actes oberts a la població; les dues, també, han rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Demografia[modifica | modifica el codi]

Evolució demogràfica
1497 f 1515 f 1553 f 1717 1787 1857 1877 1887 1900 1910
38 38 16 298 - 2.816 3.669 3.073 4.226 4.959
1920 1930 1940 1950 1960 1970 1981 1990 1992 1994
8.983 8.174 8.444 11.398 12.507 12.740 14.499 15.682 15.338 15.564
1996 1998 2000 2002 2004 2006 2008 2010 2012 2014
15.900 15.951 16.372 17.372 18.238 19.142 20.652 21.365 - -
1497-1553: focs; 1717-1981: població de fet; 1990- : població de dret (més info.)

Fills il·lustres[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Padró municipal a data d'1 de gener de 2014» (en castellà). Institut Nacional d'Estadística, 22 desembre 2014. [Consulta: 25 setembre 2015].
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 «Amposta». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
 3. www.amposta.info (català)
 4. AADD. Museus i Centres de Patrimoni Cultural a Catalunya. Barcelona: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 2001, p. 12. ISBN 84-393-5437-1. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amposta Modifica l'enllaç a Wikidata

Informació[modifica | modifica el codi]

Agrupacions musicals[modifica | modifica el codi]

Mitjans de comunicació i Notícies[modifica | modifica el codi]

Portals web de les Entitats[modifica | modifica el codi]

Equips esportius de la ciutat[modifica | modifica el codi]

Altres[modifica | modifica el codi]