Lot (personatge del Gènesi): diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
m robot estandarditzant mida de les imatges, localitzant i simplificant codi
Línia 3: Línia 3:
|fills = [[Moab]] i [[Benammí]]
|fills = [[Moab]] i [[Benammí]]
}}
}}
[[Fitxer:Lot en zijn dochters Rijksmuseum SK-A-4866.jpeg|thumb|Lot i les seues filles]]
[[Fitxer:Lot en zijn dochters Rijksmuseum SK-A-4866.jpeg|miniatura|Lot i les seues filles]]
En el [[Gènesi]], '''Lot''' (en [[hebreu]] לוֹט בן-הָרָן ''Lot ben Haran'' i en [[Llengua àrab|àrab]] لوط ''Lūt ibn Haran'') és un fill d'[[Llista de personatges bíblics#Aran|Aran]], germà d'[[Abraham]], qui es va salvar de la destrucció de [[Sodoma i Gomorra]].<ref name=gec>{{GEC|0038568}}</ref>
En el [[Gènesi]], '''Lot''' (en [[hebreu]] לוֹט בן-הָרָן ''Lot ben Haran'' i en [[Llengua àrab|àrab]] لوط ''Lūt ibn Haran'') és un fill d'[[Llista de personatges bíblics#Aran|Aran]], germà d'[[Abraham]], qui es va salvar de la destrucció de [[Sodoma i Gomorra]].<ref name=gec>{{GEC|0038568}}</ref>



Revisió del 23:45, 8 nov 2019

Infotaula personatgeLot

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge bíblic humà Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraGènesi 14 Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gèneremasculí Modifica el valor a Wikidata
Religiómonoteisme Modifica el valor a Wikidata
ResidènciaSodoma Modifica el valor a Wikidata
Família
Cònjugeesposa de Lot Modifica el valor a Wikidata
PareAran
FillsMoab i Benammí
GermansIscà i Mildà Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentLot a l'islam Modifica el valor a Wikidata
Lot i les seues filles

En el Gènesi, Lot (en hebreu לוֹט בן-הָרָן Lot ben Haran i en àrab لوط Lūt ibn Haran) és un fill d'Aran, germà d'Abraham, qui es va salvar de la destrucció de Sodoma i Gomorra.[1]

Lot vivia a Ur dels caldeus fins que va anar a viure a una altra terra juntament amb els seus oncles Abraham i Sara i el seu avi Tèrah. En primer lloc van anar a Egipte on, després d'alguns problemes amb nadius van haver de marxar.

Aleshores van fer cap a Canaan però durant el viatge, hi va haver escaramusses entre pastors de Lot i pastors d'Abraham, i es van veure obligats a distanciar-se. Llavors, Lot va anar cap al mar Mort.

Es va establir a la ciutat de Sodoma. Vuit anys després, va esclatar una guerra entre Xinar, Elassar, Elam i Goïm contra Sodoma, Gomorra, Admà, Seboiïm i Sóar. Després d'unes batalles a la Vall de Sidim (actualment mar Morta), van guanyar els primers i van saquejar totes les ciutats rivals. Aleshores, Lot va ser fet presoner. Quan se n'assabentà Abraham, va organitzar una expedició en què va salvar Lot i multitud de presoners.

Segons la llegenda, el comportament dels habitants de les ciutats de Sodoma i Gomorra era pecaminós; llibertinatge, violacions, assassinats, luxúria, etc. Jahvè va decidir enviar uns àngels a observar les ciutats però els habitants van assaltar la casa de Lot, on s'estaven. Davant la multitud de gent que s'acostava a casa seva, Lot va oferir-los les seves dues filles perquè les violessin però el poble va refusar. Aquest exemplifica el concepte de Lot com "pur d'esperit" que serà salvat de les ires divines.

Poc després, Lot, la seva esposa i les dues filles fugiren de Sodoma, que veié com una tempesta de cendra, foc, llamps i trons la destruïa. La seva dona es convertí en una estàtua de sal per mirar enrere mentre es destruïa la ciutat tal com li havien prohibit els àngels.[1] Aquesta història exemplifica la creença de la major curiositat de les dones i podria estar inspirada en el mite d'Orfeu i Eurídice.

Aleshores es van instal·lar a Sóar, una ciutat aliada de Sodoma. Poc després, Lot i les seves dues filles van marxar de Sóar i es van instal·lar a les muntanyes. Un dia, Lot es va emborratxar i les seves filles van aprofitar per mantenir relacions amb ell. Al cap de nou mesos, les dues noies van tenir fills:

Així doncs, els seus néts eren alhora els seus fills.

Referències

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lot