Tarhuntassa: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
referència
Línia 1: Línia 1:
{{indret}}
'''Tarhuntassa''' o '''Tarhuntasa''' fou una ciutat i un regne que va ocupar la parts sud-oest d'[[Anatòlia]], entre [[Cilícia]] i [[Lícia]]. La ciutat era a la Terra Baixa Hitita, però exactament no s'ha trobat el lloc, tot i que havia de ser propera a la Vall del modern riu Gok Su o a la rodalia de [[Kayseri]].
'''Tarhuntassa''' o '''Tarhuntasa''' era una ciutat i un regne que va ocupar la parts sud-oest d'[[Anatòlia]], entre [[Cilícia]] i [[Lícia]]. La ciutat era a la [[Terra Baixa Hitita]], però exactament no s'ha trobat el lloc, tot i que havia de ser propera a la Vall del modern riu Gok Su o a la rodalia de [[Kayseri]]. Estava consagrada al déu hitita de les Tempestes.


El rei hitita [[Muwatallis II]] (1295-1272 aC) va traslladar la capital del regne des [[Hattusa]] a Tarhuntassa, però la capital de l'imperi va retornar a Hattusa sota el rei Urhi-Tesub o [[Mursilis III]] (1272-1267)
El rei hitita [[Muwatallis II]] (1295-1272 aC) va traslladar la capital del regne des [[Hattusa]] a Tarhuntassa. Es creu que per desplaçar les forces de l'[[Imperi hitita]] i situar-les properes a la zona que més el preocupava, Síria. Això va suposar el trasllat de tots els déus ancestrals a la nova ciutat, tal com informava amb to de retret el seu germà [[Hattusilis III]]. A més va significar l'augment de la influència [[luvita]] que en aquells moments experimentava la cultura hitita. La capital de l'imperi va retornar a Hattusa sota el rei Urhi-Tesub o [[Mursilis III]] (1272-1267).<ref>{{ref-llibre |cognom=Bernabé |nom=Alberto (ed.) |títol=Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo |pàgines=179-180|lloc=Tres Cantos |editorial=Akal |any=2004 |isbn=8446022532}}</ref>


== Regne de Tarhuntasa ==
== Regne de Tarhuntasa ==
Tarhuntassa va esdevenir la capital d'un regne hitita separat que s'estenia per [[Pamfília]], Cilícia Occidental i les [[muntanyes del Taure]] fins a [[Konya]], i cap a Lukka a l'oest, i tenia al capdavant a [[Ulmi-Tesup]], que era fill de [[Muwatallis II]] i que el vers el 1266 aC va signar un tractat amb el rei hitita [[Hattusilis III]]. Fou creat per [[Hattusilis III]] pel seu nebot per fer front als atacs de Lukka, revoltada, i de [[Piyama-radu]] i el seu germà Tawagalawa, que al front d'aventurers arzawans i de Lukka i amb el suport d'[[Ahhiyawa]] i [[Millawanda]] (i de l'illa de [[Lazba]] d'on eren originaris) s'havien apoderat de tot el sud-est d'Anatòlia. Ulmi-Tesub va agafar el nom de regne de Kurunta.
Tarhuntassa es va convertir en la capital d'un regne hitita separat que s'estenia per [[Pamfília]], Cilícia Occidental i les [[muntanyes del Taure]] fins a [[Konya]], i cap a [[Lukka]] a l'oest, i tenia al capdavant a [[Ulmi-Tesup]], fill de Muwatallis II i que cap a l'any 1266 aC va signar un tractat amb el rei hitita [[Hattusilis III]]. Hattusilis III havia posat al front del nou regne al seu nebot Mursilis, per fer front als atacs de Lukka, revoltada, i de [[Piyama-radu]] i el seu germà Tawagalawa, que al front d'aventurers d'[[Arzawa]] i de Lukka i amb el suport d'[[Ahhiyawa]] i [[Millawanda]] (i de l'illa de [[Lazba]] d'on eren originaris) s'havien apoderat de tot el sud-est d'Anatòlia. Ulmi-Tesub va agafar el nom de Kurunta al pujar al tron.


El regne limitava al nord i oest amb [[Pitassa]], [[Ussa]] i terres hitites, i cap al sud i sud-oest eren terres a dominar "en direcció a la ciutat de [[Šaranduwa]] a la terra del riu [[Hulaya]]". En els següents anys Kurunta va dominar fins a la costa al sud, i a l'oest fins al riu [[Kastaraya]] (Kestros) i la ciutat de [[Parha]] (Perge) a la plana de [[Pamfília]].
El regne limitava al nord i oest amb [[Pitassa]], [[Ussa]] i terres hitites, i cap al sud i sud-oest eren terres a dominar "en direcció a la ciutat de [[Šaranduwa]] a la terra del riu [[Hulaya]]". En els següents anys Kurunta va dominar fins a la costa al sud, i a l'oest fins al riu [[Kastaraya]] (Kestros) i la ciutat de [[Parha]] (Perge) a la plana de [[Pamfília]].


El debilitament d'Hatti va obligar a fer concessions al rei Ulmi-Tesub (Kurunta) de Tarhuntassa, el fill de Muwatallis, que es va atribuir el títol de Rei d'[[Hattusa]]. El rei de Tarhuntassa vers la meitat del segle era encara Kurunta que després d'aquesta data va signar un tractat amb [[Tudhalias IV]]. [[Subiluliuma II]] afirma en una inscripció haver retornat el regne de Tarhuntassa a l'obediència, però el regne va sobreviure i els seus reis es van continuar titulant reis d'Hattusa igual que ho feren els reis de [[Karkemish]].
El debilitament d'[[Hatti]] va obligar a fer concessions al rei Ulmi-Tesub (Kurunta) de Tarhuntassa, el fill de Muwatallis, que es va atribuir el títol de Rei d'[[Hattusa]]. El rei de Tarhuntassa cap a la meitat del segle era encara Kurunta que després d'aquesta data va signar un tractat amb [[Tudhalias IV]]. [[Subiluliuma II]] afirma en una inscripció haver retornat el regne de Tarhuntassa a l'obediència, però el regne va sobreviure i els seus reis es van continuar titulant reis d'Hattusa, cosa que també feien els reis de [[Karkemish]].


Subiluliuma va fer campanya contra Tarhuntasa segons una inscripció. Però no se sap la causa de la campanya existint tres teories: una revolta del rei de Tarhuntasa (Kurunta o un fill de Kurunta); els primers atacs dels [[Pobles de la mar|pobles del mar]]; o rebels interns.
Subiluliuma va fer campanya contra Tarhuntasa segons una inscripció. Però no se sap la causa de la campanya. S'han plantejat tres teories: una revolta del rei de Tarhuntasa (Kurunta o un fill de Kurunta); els primers atacs dels [[Pobles de la mar]], o una rebel·lió interna.

Al voltant de l'any [[1185 aC]] l'imperi Hitita es va enfonsar. Tarhuntassa va patir els atacs dels pobles de la mar al mateix temps i va desaparèixer junt amb l'imperi.<ref>{{ref-llibre |cognom=Bryce |nom=Trevor |títol=The world of the neo-hittite kingdoms : a political and military history |pàgines=21, 29, 145 |lloc=Oxford; Nova York |editorial=Oxford University Press |any=2012 |isbn=9780199218721}}</ref>

== Referències ==
{{Referències}}


Vers el [[1185 aC]] l'imperi Hitita es va enfonsar. Tarhuntassa va patir els atacs dels pobles de la mar al mateix temps i va desaparèixer junt amb l'imperi.
{{Autoritat}}
{{Autoritat}}
{{cal coor}}


{{ORDENA:Tarhuntassa}}
[[Categoria:Hitites]]
[[Categoria:Hitites]]
[[Categoria:Ciutats hitites]]
[[Categoria:Ciutats hitites]]

Revisió del 09:51, 17 juny 2021

Infotaula de geografia físicaTarhuntassa
Imatge
TipusEstat desaparegut i ciutat antiga Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentÀsia Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaMersin (Turquia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 36° 52′ 00″ N, 33° 10′ 00″ E / 36.866667°N,33.166667°E / 36.866667; 33.166667
Activitat
Creació1295 aC Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o aboliciósegle XII aC Modifica el valor a Wikidata

Tarhuntassa o Tarhuntasa era una ciutat i un regne que va ocupar la parts sud-oest d'Anatòlia, entre Cilícia i Lícia. La ciutat era a la Terra Baixa Hitita, però exactament no s'ha trobat el lloc, tot i que havia de ser propera a la Vall del modern riu Gok Su o a la rodalia de Kayseri. Estava consagrada al déu hitita de les Tempestes.

El rei hitita Muwatallis II (1295-1272 aC) va traslladar la capital del regne des Hattusa a Tarhuntassa. Es creu que per desplaçar les forces de l'Imperi hitita i situar-les properes a la zona que més el preocupava, Síria. Això va suposar el trasllat de tots els déus ancestrals a la nova ciutat, tal com informava amb to de retret el seu germà Hattusilis III. A més va significar l'augment de la influència luvita que en aquells moments experimentava la cultura hitita. La capital de l'imperi va retornar a Hattusa sota el rei Urhi-Tesub o Mursilis III (1272-1267).[1]

Regne de Tarhuntasa

Tarhuntassa es va convertir en la capital d'un regne hitita separat que s'estenia per Pamfília, Cilícia Occidental i les muntanyes del Taure fins a Konya, i cap a Lukka a l'oest, i tenia al capdavant a Ulmi-Tesup, fill de Muwatallis II i que cap a l'any 1266 aC va signar un tractat amb el rei hitita Hattusilis III. Hattusilis III havia posat al front del nou regne al seu nebot Mursilis, per fer front als atacs de Lukka, revoltada, i de Piyama-radu i el seu germà Tawagalawa, que al front d'aventurers d'Arzawa i de Lukka i amb el suport d'Ahhiyawa i Millawanda (i de l'illa de Lazba d'on eren originaris) s'havien apoderat de tot el sud-est d'Anatòlia. Ulmi-Tesub va agafar el nom de Kurunta al pujar al tron.

El regne limitava al nord i oest amb Pitassa, Ussa i terres hitites, i cap al sud i sud-oest eren terres a dominar "en direcció a la ciutat de Šaranduwa a la terra del riu Hulaya". En els següents anys Kurunta va dominar fins a la costa al sud, i a l'oest fins al riu Kastaraya (Kestros) i la ciutat de Parha (Perge) a la plana de Pamfília.

El debilitament d'Hatti va obligar a fer concessions al rei Ulmi-Tesub (Kurunta) de Tarhuntassa, el fill de Muwatallis, que es va atribuir el títol de Rei d'Hattusa. El rei de Tarhuntassa cap a la meitat del segle era encara Kurunta que després d'aquesta data va signar un tractat amb Tudhalias IV. Subiluliuma II afirma en una inscripció haver retornat el regne de Tarhuntassa a l'obediència, però el regne va sobreviure i els seus reis es van continuar titulant reis d'Hattusa, cosa que també feien els reis de Karkemish.

Subiluliuma va fer campanya contra Tarhuntasa segons una inscripció. Però no se sap la causa de la campanya. S'han plantejat tres teories: una revolta del rei de Tarhuntasa (Kurunta o un fill de Kurunta); els primers atacs dels Pobles de la mar, o una rebel·lió interna.

Al voltant de l'any 1185 aC l'imperi Hitita es va enfonsar. Tarhuntassa va patir els atacs dels pobles de la mar al mateix temps i va desaparèixer junt amb l'imperi.[2]

Referències

  1. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal, 2004, p. 179-180. ISBN 8446022532. 
  2. Bryce, Trevor. The world of the neo-hittite kingdoms : a political and military history. Oxford; Nova York: Oxford University Press, 2012, p. 21, 29, 145. ISBN 9780199218721.