Roger Guillemin: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: ro:Roger Guillemin
m Robot afegeix: no:Roger Guillemin
Línia 35: Línia 35:
[[mn:Рожер Гиллемин]]
[[mn:Рожер Гиллемин]]
[[nl:Roger Guillemin]]
[[nl:Roger Guillemin]]
[[no:Roger Guillemin]]
[[oc:Roger Guillemin]]
[[oc:Roger Guillemin]]
[[pl:Roger Guillemin]]
[[pl:Roger Guillemin]]

Revisió del 02:03, 19 oct 2010

Premi Nobel
Premi Nobel
Premi Nobel de Medicina
o Fisiologia
(1977)

Roger Guillemin (Dijon, França 1924) és un neurocirurgià nord-americà, d'origen francès, guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1977.

Biografia

Va néixer l'11 de gener de 1924 a la ciutat de Dijon, població situada a la regió francesa de Borgonya, de la qual n'és la capital. Va estudiar medicina a la Universitat de Lió, on es va graduar el 1949. Va ampliar estudis al Canadà estudiant al Centre de Cirurgia Experimental de Mont-real i a la Universitat d'aquesta ciutat, on es doctorà l'any 1953 en fisiologia.

Posteriorment s'intsal·là als Estats Units, d'on obtindira la nacionalitat l'any 1956. Fou nomenat professor de fisiologia a la Universitat Baylor i el 1970 s'incorporà a l'Institut Salk de La Jolla, població situada a l'estat nord-americà de Califòrnia, centre on ha desenvolupat tota la seva activitat de recerca.

Recerca científica

Al costat d'Andrew Victor Schally va desenvolupar estudis sobre la hipòfisi i l'hipotàlam, del qual n'aïllaren agents químics. Així mateix van aconseguir determinar l'hormona alliberadora de la tirotropina (TRH), de l'hormona alliberadora de la ganadotropina (GnRH) i van aïllar la somatostatina i l'endorfina.

L'any 1977 ambdòs científics foren guardonats amb la meitat del Premi Nobel de Medicina o Fisiologia pels seus estudis sobre les hormones proteiques produïdes al cervell, premi que compartiren amb Rosalyn Yalow pels seus estudis sobre les hormones proteiques usant el radioimmunoassaig.

Enllaços externs