Roger Guillemin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRoger Guillemin

(dècada del 1970) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Roger Charles Louis Guillemin Modifica el valor a Wikidata
11 gener 1924 Modifica el valor a Wikidata
Dijon (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 febrer 2024 Modifica el valor a Wikidata (100 anys)
San Diego (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Director de recerca del CNRS
1960 – Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Montreal - Philosophiæ doctor
Universitat de Borgonya
lycée Carnot (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMedicina, fisiologia i endocrinologia Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióendocrinòleg, bioquímic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralWylie Vale Modifica el valor a Wikidata

Roger Guillemin (Dijon, 11 de gener de 1924 - San Diego, 21 de febrer de 2024) va ser un neurocirurgià estatunidenc d'origen francès, guardonat amb el Premi Nobel de Medicina o Fisiologia l'any 1977.[1][2]

Biografia[modifica]

Va néixer l'11 de gener de 1924 a la ciutat de Dijon, població situada a la regió francesa de la Borgonya, de la qual n'és la capital. Va estudiar medicina a la Universitat de Lió, on es va graduar el 1949. Va ampliar estudis al Canadà estudiant al Centre de Cirurgia Experimental de Mont-real i a la universitat d'aquesta ciutat, on es doctorà l'any 1953 en fisiologia.

Posteriorment s'instal·là als Estats Units, d'on obtindria la nacionalitat l'any 1956. Fou nomenat professor de fisiologia a la Universitat Baylor i el 1970 s'incorporà a l'Institut Salk de La Jolla, població situada a l'estat de Califòrnia, centre on vaa desenvolupar tota la seva activitat de recerca.

Recerca científica[modifica]

Al costat d'Andrew Victor Schally va desenvolupar estudis sobre la hipòfisi i l'hipotàlem, del qual n'aïllaren agents químics. Així mateix van aconseguir determinar l'hormona alliberadora de la tirotropina (TRH), de l'hormona alliberadora de la gonadotropina (GnRH) i van aïllar la somatostatina i l'endorfina.

L'any 1977 ambdós científics foren guardonats amb la meitat del Premi Nobel de Medicina o Fisiologia «pels seus estudis sobre les hormones proteiques produïdes al cervell», premi que compartiren amb Rosalyn Yalow pels seus estudis sobre les hormones proteiques usant el radioimmunoassaig.

Referències[modifica]

  1. Wade, Nicholas «Roger Guillemin, 100, Nobel-Winning Scientist Stirred by Rivalries, Dies» (en anglès). The New York Times, 23-02-2024. ISSN: 0362-4331.
  2. «L'Institut Salk pleure la perte du lauréat du prix Nobel Roger Guillemin, éminent professeur émérite» (en francès). Salk Institute for Biological Studies. [Consulta: 27 febrer 2024].

Enllaços externs[modifica]