Tureia

Plantilla:Infotaula geografia políticaTureia
Imatge
Vista des de satèl·lit. El nord és a l'esquerra.

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 20° 50′ S, 138° 33′ O / 20.83°S,138.55°O / -20.83; -138.55
Col·lectivitatPolinèsia Francesa
Subdivisió administrativaTuamotu-Gambier
ComunaTureia Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície47 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Sup. llacuna359 km²
Identificador descriptiu
Fus horari

Tureia és un atol de les Tuamotu, a la Polinèsia Francesa. Està situat al sud-est de l'arxipèlag, a 1.100 km al sud-est de Tahití i 115 km al nord de Moruroa. És el cap de la comuna de Tureia que inclou els atols cedits per fer proves nuclears.

Geografia[modifica]

És un atol petit, amb una superfície de 8,3 km². Té forma de rombe amb 13 km de llarg i 7,4 km d'ample. L'atol no té cap pas a la llacuna interior. Les terres emergides formen un gran illot, de 22,5 km de llarg i 250 m de mitjana d'ample, que ocupa la meitat est, i la meitat oest la completen 27 illots.

La vila principal és Hakamaru. Disposa de diverses construccions del Centre d'Experimentació del Pacífic (refugis, cisternes, aeroport, centre meteorològic), abandonades des del 1996 quan van finalitzar les proves nuclears franceses. La població ha anat disminuint per la retirada dels efectius militars. Al cens del 2002 eren 261 habitants.

Història[modifica]

Històricament es coneixia amb el nom Papahena. L'atol va ser descobert, el 1791, per l'anglès Edward Edwards, mentre buscava els amotinats del Bounty, i l'anomenà Carysfort.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tureia