Niau

Plantilla:Infotaula geografia políticaNiau
Imatge
Vista des de satèl·lit

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 16° 11′ S, 146° 22′ O / 16.18°S,146.37°O / -16.18; -146.37
Col·lectivitatPolinèsia Francesa
Subdivisió administrativaTuamotu-Gambier
ComunaFakarava Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície33 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Pacífic Modifica el valor a Wikidata
Sup. llacuna32,41 km²
Identificador descriptiu
Fus horari

Niau és un atol de les Tuamotu, a la Polinèsia Francesa, i una comuna associada a la comuna de Fakarava. Està situat a l'oest de l'arxipèlag, a 53 km a l'oest de Fakarava.

Geografia[modifica]

L'atol és petit, de forma quasi circular de 8 km d'ample i 7,5 km de llarg. La superfície total és de 24 km², i la llacuna té 32,4 km².[1] Les terres encerclen completament la llacuna interior, sense cap pas a l'oceà, provocant que l'aigua sigui molt salina. En canvi el terra és molt fèrtil, contràriament als altres atols, i permet cultivar fruites com ara taronges, llimones, bananes, a més dels cocoters que produeixen copra. Precisament el nom Niau, en tahitià, vol dir «palma de cocoter».

La vila principal és Tupuna, situada al nord-est. Al nord-oest hi ha la vila abandonada d'Ofare. La població total era de 147 habitants al cens del 2002. Dos camins envolten l'atol, un per la llacuna i l'altre per l'exterior. No disposa d'aeroport i els vaixells han de fondejar a 100 m de la costa.[2]

Història[modifica]

Niau va ser descobert, el 1820, per Fabian von Bellingshausen. L'atol va ser conegut amb el nom colonial de Greg o Greig.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Niau