Primera guerra civil de Samoa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarPrimera Guerra Civil de Samoa
Tipusguerra, conflicte i guerra civil Modifica el valor a Wikidata
Data1886 - 1894
LlocApa, Samoa i Oceà Pacífic
(actual Samoa)
ResultatRestaurat al poder Malietoa Laupepa
Bàndols
Samoa Partidaris de Mata'afa
Estats Units d'Amèrica Estats Units
SamoaSamoa Tamasese
 Alemanya
Comandants
Samoa Mata'afa Iosefo
Lewis Kimberly
Samoa Tupua Tamasese Titimaea (abans de 1891)
Samoa Tupua Tamasese Lealofi I (a partir de 1891)
 Alemanya Hptm. Eugen Brandeis[1]
Cronologia

La Primera Guerra Civil de Samoa es refereix al conflicte entre faccions rivals de Samoa en les illes Samoa de l'oceà Pacífic sud. La guerra es va lliurar aproximadament entre 1886 i 1894, principalment entre els samoans que lluitaven per si Malietoa Laupepa o Mata'afa Iosefo seria el rei de Samoa. Tanmateix, l' exèrcit alemany va intervenir algunes vegades. També hi va haver un enfrontament naval entre els Estats Units, Alemanya i Gran Bretanya. Després del cicló Apia de 1889 que va destruir sis dels vaixells alemanys i dels Estats Units estacionats a Samoa, els tres països van decidir que Laupepa seria el rei.[2]

Fons[modifica]

Alemanya va lluitar a Samoa en defensa de Tamasese, la seva elecció per Tafa'ifa, el rei de Samoa, després que el rei regnant Malietoa Laupepa va ser usurpat i exiliat. Tamasese i els seus aliats alemanys es van enfrontar a una facció rival, encapçalada pel popular cap samoà Mata'afa Iosefo. Alemanya estava cercant expandir el seu nou imperi i els seus interessos comercials. Amèrica, també mirava per protegir els seus interessos comercials a Samoa i va enviar tres vaixells de guerra -USS Vandàlia,[3] Trenton, i Nipsic- per supervisar l'illa. Gran Bretanya també va enviar un vaixell per protegir els seus interessos, el HMS Calliope.[4]

La guerra[modifica]

Les tensions van augmentar amb els Estats Units després que un bombardeig alemany dels pobles rebels de Mata'afa va resultar amb la destrucció de propietats dels Estats Units el 1887. Una batalla a Vailele al setembre de 1888, després del bombardeig alemany dels seus llogarets rebels va acabar amb els guerrers de Mata'afa destruint un contingent alemany invasor i saquejant les seves plantacions.[5] Al llarg de la guerra, els vaixells alemanys, americans i britànics estaven en un estancament naval conegut com la «crisi de Samoa». Les tres potències occidentals van acordar finalment que Malietoa Laupepa seria restaurat com a rei de Samoa el 1889 després que un cicló destruís vaixells de guerra americans i alemanys al port d'Apia, aturant les hostilitats entre les potències.[6] Tanmateix, el conflicte a Samoa va continuar fins a 1894, quan Laupepa va tornar a ser rei.

Segona Guerra Civil de Samoa[modifica]

Nou anys més tard, amb la mort de Malietoa Laupepa, les hostilitats van esclatar novament en 1898 amb la Segona Guerra Civil de Samoa. Tanmateix, aquest conflicte va ser ràpidament acabat per la divisió de la cadena d'illes al Conveni Tripartit de 1899.

Referències[modifica]

  1. Morlang, 2008, p. 128.
  2. Editor. «Samoan Showdown – Germany Risks War With America In The 1880s | Militaryhistorynow.com». Arxivat de l'original el 2014-10-18.
  3. «USS Vandalia (1876-1889)» (en anglès). Online Library of Selected Images:-- U.S. NAVY SHIPS --. [Consulta: 10 octubre 2017].
  4. «HMS Calliope (Corvette, 1884-1951)» (en anglès). Online Library of Selected Images:-- SHIPS of the BRITISH NAVY --. Arxivat de l'original el 2010-04-13. [Consulta: 10 octubre 2017].
  5. Kohn, George C. Dictionary of wars, Third Edition. Facts on File Inc, factsonfile.com, 1986, p. 479–480. ISBN 0-8160-6577-2. 
  6. Stevenson, Robert Louis. A Footnote to History: Eight Years of Trouble in Samoa. BiblioBazaar, 1892. ISBN 1-4264-0754-8. 

Bibliografia[modifica]

  • Morlang, Thomas. Askari und Fitafita. "Farbige" Söldner in den deutschen Kolonien (en alemany). Berlín: Ch. Links Verlag, 2008. 

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]