Teatre d'operacions d'Àfrica occidental (Primera Guerra Mundial)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Aquest article tracta sobre la campanya de la Primera Guerra Mundial. Si cerqueu la campanya de la Segona Guerra Mundial, vegeu «Campanya de l'Àfrica Occidental».
Teatre d'operacions d'Àfrica occidental
I Guerra Mundial
West Africa 1914-1918.jpg
Mapa d'Àfrica Occidental, 1914-1918
Data De l'agost de 1914
al febrer de 1916
Localitat Togolàndia i Kamerun
Resultat Victòria aliada
Bàndols
Regne Unit Imperi britànic

France França

Bèlgica  Bèlgica

Imperi Alemany Imperi Alemany
Comandants en cap
Imperi Alemany Zimmermann (Camer.)
Imperi Alemany von Doering (Togo)
Forces
~ 3.000 (Camer.)
~ 500 (Togo)

El teatre d'operacions d'Àfrica occidental fou el conjunt d'operacions de la I Guerra Mundial que es dugueren a terme en territori africà pel control de les colònies alemanyes de Togolàndia i Kamerun.

Ocupació de Togolàndia[modifica | modifica el codi]

La colònia alemanya de Togolàndia era petita (ocupava el Togo actual i una franja de l'actual Ghana, de mida semblant), tenia unes forces militars molt escasses (uns 500 homes sota el comandament del major von Doering) i estava totalment envoltada per colònies aliades. Tot i així, malgrat el seu escàs valor militar, podia servir de lloc de refugi per a vaixells corsaris alemanys i els governs britànic i francès decidiren ordenar a les seves tropes properes l'ocupació de la colònia alemanya.

D'aquesta manera, poc després d'iniciades les hostilitats, forces britàniques procedents de la colònia de Costa d'Or (actual Ghana) i forces franceses de Dahomey (actual Benín) penetraren en territori alemany. Les forces alemanyes no pogueren oposar gaire resistència i el 6 d'agost els britànics ocupen Lomé, mentre que els francesos ocupen Anecho el dia 7. El dia 8 es produeixen alguns enfrontaments a prop d'Agbeluwoe i el dia 22 les tropes alemanyes es reagrupen a l'estació radiotelegràfica de Kamina que, dsprés de quatre dies de resistència i negociacions, és destruïda pels mateixos alemanys. El 27 d'agost de 1914 Togo quedava definitivament sota ocupació aliada.[1]

Ocupació de Kamerun[modifica | modifica el codi]

La colònia alemanya del Kamerun (que, a més del Camerun actual també incloïa part dels actuals Nigèria, Gabon, República del Congo, República Centreafricana i Txad) comptava amb una guarnició colonial (Schutztruppe) d'uns 1.000 soldats alemanys i uns 3.000 soldats nadius sota el comandament del major Zimmermann. El territori alemany quedava envoltat per territoris sota dominació aliada: al nord per la colònia britànica de Nigèria i al sud i a l'est per l'Àfrica Equatorial Francesa i el Congo Belga. Quan arribaren les notícies de l'inici de les hostilitats, el governador Karl Ebermeier traslladà la seu de govern de Buea a Douala (Kamarunstadt), més protegida pel riu Camerun.

El 5 d'agost tropes franceses ocuparen el post fronterer de Singa, a l'est del territori, però hagueren de retirar-se poc després. Les tropes britàniques de Nigèria iniciaren les hostilitats a la zona a mitjan agost, penetrant al Camerun en tres columnes diferents i ocupant Nssanakang; nogensmenys, totes elles es veieren obligades a retirar-se, a causa tant de l'oposició i les emboscades alemanyes com del terreny difícil i la manca d'una correcta orientació. Una nova incursió francesa des del sud, en canvi, aconseguí capturar Kusseri, i una altra incursió franco-belga a començaments de setembre ocupà el port de Limbe. Una vegada assegurada aquesta posició, les forces franco-belgues avançaren cap a la capital colonial, Douala (Kamarunstadt), que amb ajuda de quatre creuers britànics i francesos com a suport d'artilleria, aconseguiren conquerir el 27 de setembre de 1914.

Després de la captura de la capital, la resistència alemanya es localitzà a l'interior, al voltant de Yaoundé. El 8 d'octubre un atac aliat sobre Jabassi és refusat per les tropes alemanyes, però un segon atac el dia 14 aconseguí ocupar la vila. Durant la resta de l'any i començaments de 1915, les tropes aliades avançaren lentament cap a Yaoundé seguint el ferrocarril construït pels alemanys (el 10 de juny ocupen Garua, el 27 Ngaundere) i aconseguiren capturar la ciutat el novembre d'aquell any. La majoria de tropes alemanyes es refugiaren al territori neutral de la colònia espanyola de Guinea Equatorial, tot i que algunes tropes resistiren en posicions fortificades fins al 18 de febrer de 1916, quan les darreres tropes alemanyes es rendeixen a les forces aliades.

Notes[modifica | modifica el codi]

  1. John Keegan identifica les dues forces militars com els West African Rifles i els Tirailleurs senegalais (J. Keegan. World War I, pàg. 206).

Referències[modifica | modifica el codi]

  • J. Keegan. World War I
  • F. J. Moberly. Togoland and the Cameroons 1914-1916 (1931)
  • D. Stevenson. 1914-1918. The History of the First World War (Penguin Books, 2005)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teatre d'operacions d'Àfrica occidental (Primera Guerra Mundial) Modifica l'enllaç a Wikidata