Teatre d'operacions d'Àfrica occidental (Primera Guerra Mundial)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Aquest article tracta sobre la campanya de la Primera Guerra Mundial. Si cerqueu la campanya de la Segona Guerra Mundial, vegeu «Campanya de l'Àfrica Occidental».


Teatre d'operacions d'Àfrica occidental
I Guerra Mundial
West Africa 1914-1918.jpg
Mapa d'Àfrica Occidental, 1914-1918
Data De l'agost de 1914
al febrer de 1916
Localitat Togolàndia i Kamerun
Resultat Victòria aliada
Bàndols
Regne Unit Imperi britànic

Flag of France.svg França

Bèlgica  Bèlgica

Imperi Alemany Imperi Alemany
Comandants en cap
Regne Unit Charles Macpherson Dobell
France Joseph Gaudérique Aymerich
Imperi Alemany Zimmermann (Camer.)
Imperi Alemany von Doering (Togo)
Forces
Kamerun
 • Regne Unit 1,668
 • França 7,000
 • Congo belga 600[1]

Togolàndia

 • Regne Unit 600
 • França 500
Kamerun
 • 1914: 1.855
 • 1915: 6.000

Togolàndia: 693 – 1.500 (inclosos reservistes)

Baixes
Kamerun
 • Regne Unit 917
 • França 906

Togolàndia

 • Regne Unit 83
 • França c. 54
Kamerun: c. 5.000

Togolàndia: 41

El teatre d'operacions d'Àfrica occidental fou el conjunt d'operacions de la I Guerra Mundial que es dugueren a terme en territori africà pel control de les colònies alemanyes de Togolàndia i Kamerun.

Ocupació de Togolàndia[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Campanya de Togolàndia

La colònia alemanya de Togolàndia era petita (ocupava el Togo actual i una franja de l'actual Ghana, de mida semblant), tenia unes forces militars molt escasses (uns 500 homes sota el comandament del major von Doering) i estava totalment envoltada per colònies aliades. Tot i així, malgrat el seu escàs valor militar, podia servir de lloc de refugi per a vaixells corsaris alemanys i els governs britànic i francès decidiren ordenar a les seves tropes properes l'ocupació de la colònia alemanya.

D'aquesta manera, poc després d'iniciades les hostilitats, forces britàniques procedents de la colònia de Costa d'Or (actual Ghana) i forces franceses de Dahomey (actual Benín) penetraren en territori alemany. Les forces alemanyes no pogueren oposar gaire resistència i el 6 d'agost els britànics ocupen Lomé, mentre que els francesos ocupen Anecho el dia 7. El dia 8 es produeixen alguns enfrontaments a prop d'Agbeluwoe i el dia 22 les tropes alemanyes es reagrupen a l'estació de radiotelegrafia de Kamina que, després de quatre dies de resistència i negociacions, és destruïda pels mateixos alemanys. El 27 d'agost de 1914 Togolàndia quedava definitivament sota ocupació aliada.[2]

Ocupació de Kamerun[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Campanya de Kamerun

La colònia alemanya del Kamerun (que, a més del Camerun actual també incloïa part dels actuals Nigèria, Gabon, República del Congo, República Centreafricana i Txad) comptava amb una guarnició colonial (Schutztruppe) d'uns 1.000 soldats alemanys i uns 3.000 soldats nadius sota el comandament del major Zimmermann. El territori alemany quedava envoltat per territoris sota dominació aliada: al nord per la colònia britànica de Nigèria i al sud i a l'est per l'Àfrica Equatorial Francesa i el Congo Belga. Quan arribaren les notícies de l'inici de les hostilitats, el governador Karl Ebermeier traslladà la seu de govern de Buea a Douala (Kamarunstadt), més protegida pel riu Camerun.

El 5 d'agost tropes franceses ocuparen el post fronterer de Singa, a l'est del territori, però hagueren de retirar-se poc després. Les tropes britàniques de Nigèria iniciaren les hostilitats a la zona a mitjan agost, penetrant al Camerun en tres columnes diferents i ocupant Nsanakang; nogensmenys, totes elles es veieren obligades a retirar-se, a causa tant de l'oposició i les emboscades alemanyes com del terreny difícil i la manca d'una correcta orientació. Una nova incursió francesa des del sud, en canvi, aconseguí capturar Kusseri, i una altra incursió franco-belga a començaments de setembre ocupà el port de Limbe. Una vegada assegurada aquesta posició, les forces franco-belgues avançaren cap a la capital colonial, Douala (Kamarunstadt), que amb ajuda de quatre creuers britànics i francesos com a suport d'artilleria, aconseguiren conquerir el 27 de setembre de 1914.

Després de la captura de la capital, la resistència alemanya es localitzà a l'interior, al voltant de Yaoundé. El 8 d'octubre un atac aliat sobre Jabassi és refusat per les tropes alemanyes, però un segon atac el dia 14 aconseguí ocupar la vila. Durant la resta de l'any i començaments de 1915, les tropes aliades avançaren lentament cap a Yaoundé seguint el ferrocarril construït pels alemanys (el 10 de juny ocupen Garua, el 27 Ngaundere) i aconseguiren capturar la ciutat el novembre d'aquell any. La majoria de tropes alemanyes es refugiaren al territori neutral de la colònia espanyola de Guinea Equatorial, tot i que algunes tropes resistiren en posicions fortificades fins al 18 de febrer de 1916, quan les darreres tropes alemanyes es rendeixen a les forces aliades.

Notes[modifica | modifica el codi]

 1. Strachan, 2004, p. 31.
 2. John Keegan identifica les dues forces militars com els West African Rifles i els Tirailleurs senegalais (J. Keegan. World War I, pàg. 206).

Referències[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Teatre d'operacions d'Àfrica occidental (Primera Guerra Mundial) Modifica l'enllaç a Wikidata
 • J. Keegan. World War I
 • F. J. Moberly. Togoland and the Cameroons 1914-1916 (1931)
 • D. Stevenson. 1914-1918. The History of the First World War (Penguin Books, 2005)