Eurínome (filla de Nisos)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Eurímede)
Infotaula personatgeEurínome
Tipuspersonatge de la mitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Context
Universmitologia grega Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaPosidó Modifica el valor a Wikidata
CònjugeGlaucos Modifica el valor a Wikidata
MareAbrota Modifica el valor a Wikidata
PareNisos Modifica el valor a Wikidata
FillsBel·lerofont i Deliades Modifica el valor a Wikidata

D'acord amb la mitologia grega, Eurínome[1] o Eurimede (en grec antic, Εὐρυνόμη Eurynome[2] o Εὐρυμήδη Eurymede; en llatí, Eurynŏme o Eurymēdē) fou esposa de Glauc i mare de Bel·lerofont. Era filla de Nisos, rei de Mègara, a qui els els déus van convertir en àguila marina.

La seva història apareix en el Catàleg de les dones, on s'explica que fou tutelada per la deessa Atena. Un dia, Sísif arribà a la cort del rei Nisos i oferí el seu fill Glauc a Eurínome perquè s'hi casés. Gràcies a la voluntat d'Atena, el casament es va dur a terme, encara que Zeus havia disposat que la descendència de Sísif no romangués a la terra. Posidó aprofità l'ocasió per a jaure-hi. De la unió del déu marí amb la princesa nasqué Bel·lerofont.

Bibliografia[modifica]

  • Parramon i Blasco, Jordi: Diccionari de la mitologia grega i romana. Edicions 62, Col·lecció El Cangur / Diccionaris, núm. 209. Barcelona, octubre del 1997. ISBN 84-297-4146-1, plana 89.


Referències[modifica]

  1. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. D'Homer al segle ii dC (en grec - català). Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 824. ISBN 9788441224223. 
  2. «Eurynome - Ancient Greek (LSJ)». [Consulta: 17 octubre 2023].