Planta farratgera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Farratger)
Per a altres significats, vegeu «Farratge (desambiguació)».
La trepadella conreada Onobrychis viciifolia és una planta farratgera típica

Les plantes farratgeres, o simplement el farratge, són una espècie de planta o una barreja de plantes, cultivades per les seves parts vegetatives (fulles, tiges eventualment arrels), amb l'exclusió dels fruits i les llavors, i que són utilitzades en estat fresc, són conservades generalment per assecament per tal d'alimentar els animals de la ramaderia (bovins, caprins, porcs, ànecs, oques, conills i altres)

Farratge és una paraula documentada en llengua catalana des de 1364; derivada del llatí farrāgo, -agĭnis 'llavor per al bestiar', i que a la vegada deriva de far, farris 'blat'. Al País Valencià també són normatives les formes ferratja[1] (en femení: la ferratja) i ferratge.[2] Malgrat aquesta etimologia actualment no es considera que les llavors formin part del farratge sinó que, junt amb altres materials secs, ho són del pinso.

Composició[modifica]

Secadora de farratge utilitzada a Eslovènia cap al 1680

Generalment el farratge el constitueixen plantes herbàcies, essencialment gramínies i secundàriament lleguminoses. El valor energètic dels farratges s'acostuma a donar en unitats farratgeres (UF) en comparació amb el valor energètic d'un kg d'ordi.

A Europa i als Estats Units d'Amèrica, els farratges que es donen als animals remugants són més sovint conreats en forma de prats, permanents o temporals. El consum de farratge es fa aleshores directament per pasturatge (a dent) durant l'estació de creixement de l'herba. També pot distribuir-se als animals estabulats.

Mètodes de conservació del farratge[modifica]

Bales de farratge de fenc seques

Per a fer front a les necessitats dels animals en tot temps, cal conservar el farratge per diversos sistemes, tres mètodes són utilitzats principalment:

  • Assecament natural per a fer el fenc;
  • Deshidratació farratge deshidratat, en bales o granulat ;
  • l'ensitjat, sistema de conservació per la via humida, basat en una fermentació àcida més o menys controlada, emmagatzemant la matèria humida densament tancada en una sitja o en rotlles en el cas de la palla i el fenc. Pot haver-hi un risc de produir toxines fúnguiques o bacterianes, fins i tot de botulisme si queden atrapats en els vegetals per ensitjar animals tals com petits mamífers o ocells.

La FAO comptabilitza també com a farratge alguns productes forestals.

Llista de plantes farratgeres[modifica]

Plantes d'escarda[modifica]

Plantes de prat[modifica]

Gramínies[modifica]

Fabàcies[modifica]

Altres famílies[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Planta farratgera

Referències[modifica]

  1. «ferratja». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  2. «ferratge». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.