Fergusonita-(Ce)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de mineralFergusonita-(Ce)
Fórmula química (Ce,La,Nd)NbO4
Localitat tipus massís de Chernigovskiy, Priazovie, Província de Zaporíjia, Ucraïna
Classificació
Categoria niobats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.GA.05
Nickel-Strunz 9a ed. 7.GA.05
Nickel-Strunz 8a ed. IV/D.24
Dana 8.1.1.3
Heys 18.2.3
Propietats
Sistema cristal·lí tetragonal
Duresa 5,5 a 6,5
Propietats òptiques uniaxial (-)
Índex de refracció nω = 2,300 nε = 2,200
Birefringència δ = 0,100
Més informació
Estatus IMA aprovat
Referències [1][2]
Modifica les dades a Wikidata

La fergusonita-(Ce) és un mineral de la classe dels niobats. Es denomina així per la seva relació amb la fergusonita-(Y) i el seu contingut dominant de ceri. Rep el seu nom per Robert Ferguson (1767-1840) terratinent escocès, polític i col·leccionista de minerals.

Característiques[modifica]

La fergusonita-(Ce) és un niobat de fórmula química (Ce,La,Nd)NbO4. Cristal·litza en el sistema tetragonal. Es troba en forma de cristalls prismàtics bipiramidals, d'1 mil·límetre, i com a irregulars poikioblasts, de fins a 1 centímetre. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 5,5 i 6,5. És dimorf de la fergusonita-(Ce)-β.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la fergusonita-(Ce) pertany a "07.G - Molibdats, wolframats i niobats, sense anions addicionals o H2O" juntament amb els següents minerals: fergusonita-(Nd), fergusonita-(Y), powellita, scheelita, stolzita, wulfenita, formanita-(Y), iwashiroïta-(Y) i paraniïta-(Y).

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en carbonatites, o en skarns rics en magnesi en la zona de contacte exterior del granit amb marbre dolomític derivat de carbonatita. Sol trobar-se associada a altres minerals com: magnetita, flogopita, grafit, clorita, quars, pirita, columbita, allanita, bastnäsita, parisita-(Ce), apatita, uranpiroclor, esquinita-(Ce), fersmita, monazita, calcita i dolomita. Va ser descoberta al massís de Chernigovskiy, a Priazovie, a la província de Zaporíjia (Ucraïna).

Referències[modifica]

  1. «Fergusonite-(Ce)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 4 juliol 2016].
  2. «Fergusonite-(Ce)» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 4 juliol 2016].