Fernando Gallego

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFernando Gallego

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1440 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Mort1507 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (66/67 anys)
Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Castilla Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Crist beneint de Fernando Gallego (Museu del Prado)
Epifania, al MNAC

Fernando Gallego (ca. 1440 - 1507) va ser un pintor espanyol de l'escola hispano-flamenca.

Biografia[modifica]

Se'l té per nascut en la ciutat de Salamanca vora l'any 1440, encara que no se saben amb exactitud les dades del lloc i el moment del naixement. Es desconeix tot el referent a la seva formació artística, i encara que alguns han proposat un viatge a Flandes, d'altres, que són més, descarten aquesta possibilitat i apunten més aviat a una formació autodidacta a la península a través dels gravats que circulaven per aquella època procedents de Flandes.

Les primeres referències documentals el situen treballant a la Catedral de Plasència al costat d'un pintor desconegut anomenat Juan Felipe. Anys més tard se'l situa a Coria, amb l'encàrrec de sis retaules. Aquestes obres no es conserven, cosa que no ajuda a aclarir el seu període formatiu.

El 1486, hom el cita com a veí de Ciudad Rodrigo, sens dubte degut al fet que en aquests moments es trobava treballant en el retaule de la catedral. L'última referència documental que se'n té és de l'any 1507, quan se'l situa realitzant un encàrrec de la Universitat de Salamanca. No es creu que pogués viure gaire més enllà d'aquell any, encara que la data de defunció també és desconeguda.

Obres[modifica]

La seva obra és molt àmplia, malgrat que no ens hagin arribat moltes de les seves obres. Se'n conserven a les províncies de Salamanca, Zamora, Càceres, Astúries, Madrid i Barcelona; i en altres països com França, Estats Units i Mèxic.

Obres destacades[modifica]

Referències[modifica]

  1. Museu Nacional d'Art de Catalunya (català)
  2. Francesc M. Quílez i Corella a Guia del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Barcelona: MNAC, 2004. ISBN 8480431369. Pàgs. 122-123.

Bibliografia[modifica]

  • Fernando Gallego, cat. exp., Salamanca, Viseu-Salamanca, 2004.
  • Cabrera, José María, i Garrido, Carmen, "Dibujos subyacentes en las obras de Fernando Gallego", Boletín del Museo del Prado, II, Madrid, 1981, pàgines 43-48.
  • Post, Chandler R., The Hispano-Flemish Style in Northwestern Spain, "A History of Spanish Painting", Cambridge, Harvard University Press, 1933, vol. IV.
  • García Sebastián, José Luis, Fernando Gallego y su taller en Salamanca, Salamanca, Obra Cultural de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad, 1979.
  • Gudiol Ricart, Josep, Pintura gótica, "Ars Hispaniae", Madrid, Plus Ultra, 1955, vol. IX.
  • Silva Maroto, Pilar, Fernando Gallego, Salamanca, Caja Duero, 2004.
  • Gaya Nuño, Juan Antonio, Fernando Gallego, Madrid, Instituto Diego Velázquez, Consell Superior d'Investigacions Científiques, 1958.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fernando Gallego