Figura geomètrica

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Figures geomètriques que delimiten superfícies planes.
Cossos geomètrics, o figures geomètriques «sòlides» que delimiten volums.

Una figura geomètrica és un conjunt de punts.[1] Les figures i les seves propietats (forma, extensió, posició relativa, superfície, etc.) formen part de l'objecte d'estudi de la geometria. La geometria és l'estudi matemàtic detallat de les figures geomètriques: forma, extensió, posició relativa. Són exemples de figures geomètriques el punt, la recta, l'angle, el triangle, el quadrat, el cercle i el cub.

L'observació de la natura mostra l'existència de variades formes en els cossos materials que la componen i proporcionen la idea d'espai, volum, superfície, línia, punt, etc. El desenvolupament per necessitats pràctiques de tècniques usades per mesurar i construir va portar a les persones a fer ús de diverses propietats de les figures geomètriques. Un cop adquirides aquestes nocions i prescindint del seu origen pràctic, la geometria (etimològicament mesurament de la terra), de ser un conjunt de tècniques, va passar a constituir una disciplina matemàtica formal, on la figura geomètrica és un ens abstracte i les seves propietats l'objecte d'estudi de la geometria. La seva aplicació pràctica s'estudia en física aplicada, astronomia, arquitectura, nàutica, topografia, agrimensura, etc.

Figures geomètriques bàsiques[modifica]

Les figures geomètriques més elementals són el punt, la recta i el pla. Mitjançant transformacions i desplaçaments dels seus components generen diverses línies, superfícies i volums, que són objecte d'estudi en matemàtiques: geometria, topologia, etc.

Un segment (1 dimensió) pot generar un polígon (2 dimensions). Mitjançant noves transformacions podem obtenir un poliedre (3 dimensions), un polícor (4 dimensions) o diversos polítops (n dimensions).
Adimensionals (sense dimensions)
Unidimensional (lineals)
Bidimensional (superficials)

Delimiten superfícies (figures geomètriques en sentit estricte):

Descriuen superfícies:

Projecció d'un hipercub, amb una transformació similar a la que es pot aplicar a una galleda de tres dimensions.
Tridimensional (volumètriques)

Delimiten volums (cossos geomètrics):

Descriuen volums:

N-dimensional (n dimensions)

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Claudia Marcela Polanía Sagra, Un acercamiento al pensamiento geométrico. p. 12.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Figura geomètrica